pietricica turism

Mai multe școli din Neamț au înregistrat un număr de solicitări de înscrieri peste numărul de locurile disponibile, la clasele pregătitoare. Unitățile de învățământ care se află în această situație au posibilitatea de a majora numărul de locuri dintr-o clasă pentru a face loc și copiilor veniți din alte circumscripții.

„Conducerea unității de învățământ care înregistrează un număr mai mare de solicitări decât locurile disponibile pot suplimenta fiecare clasă cu până la maxim 5 locuri. În condițiile în care o clasă a fost prevăzută cu 25 de locuri. La acestea se mai pot adăuga locuri până la 30 de elevi, dar nu mai mult”, a spus Florin Dimon, inspector Învățământ Primar al IȘJ Neamț.

Cu toate acestea, reprezentanții unităților de învățământ nu sunt obligate să facă acest lucru deoarece nicio metodologie nu impune.

„Prioritate au copiii aflați în circumscripție și după aceea sunt soluționate și celelalte cereri”, a adăugat inspectorul Dimon.

În Piatra Neamț, la Liceul Tehnologic „Spiru Haret” sunt disponibile două clase pregătitoare (n.r. – 50 de locuri), dar solicitările au ajuns, cu o zi înainte, la 70.  Cu excedent a fost înregistrată și Școala Gimnazială „Elena Cuza” care a pus la dispoziție 3 clase (75 de locuri) și a înregistrat 82 de cereri. Cele mai cerute din oraș sunt Școala Gimnazială Nr. 2, unde 169 de copii se „împart” la 125 de locuri, iar la Școala Gimnazială Nr. 3, 137 de copii vor fi departajați pentru cele 100 de locuri libere. La polul opus, unitățile din rural duc lipsă de copii și vor începe noul an școlar cu un număr mic de boboci. Spre exemplu la Războieni, înainte cu o zi de încheierea primei etape de înscriei, doar 6 copii erau pe liste. Un caz asemănător s-a înregistrat la Ruginoasa, unde nu mai mult de 12 copii vor fi cel, mai probabil, colegi de clasă. În perioada 21-22 martie se vor afișa, în școli și pe site-ul Inspectoratului Şcolar, numărul de locuri rămase libere și lista cu copii neînscriși după prima etapă. (M. TEODOROF)