0:00

Europarlamentare la comune Ion Creangă, Mărgineni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Comuna Ion Creangă are o istorie ciudată la ultimele alegeri. Primarul Petrică Prichici a fost ales pe lista APEL, din partea PDL- ului și a fost soldat credincios partidului. La alegerile pentru Consiliul Județean a adus 1.404 voturi și a demonstrat că se poate pune bază pe el. Tocmai de aceea, la alegerile parlamentare, strategii din umbră ai PDL-ului au ales colegiul format din orașul Roman și comuna Ion Creangă drept locul de unde să candideze cu șanse de succes pentru a intra în parlament Elena Udrea. Cu toate eforturile primarului Prichici candidata Udrea a obținut doar locul doi ca număr de voturi în comună, semn că ”popularitatea” ei cu greu putea fi contrabalansată de prestigiul primarului în comună.

Încet, încet, după parlamentare, primarul și ai lui, în mare nevoie de fonduri, a lăsat interesul de partid deoparte și, la europarlamentare, a mers pe mâna alianței PSD-UNPR-PC. Rezultatele demonstreză din plin acest lucru: alința a obținut 54,67% din voturi (866 din 1.584) și a surclasat celelalte partide fără drept de apel. Singurii care s-au mișcat în comună au fost liberalii, care au obținut un onorabil 22,68% cu 349 de voturi. Concluzia este limpede, încă odată primarul Prichici a demonstrat că se poate baza lumea pe el și că momentul Elena Udrea s-a întâmplat cu largul concurs al liderilor PSD, care în felul acesta și-au aranjat/negociat propriile lor locuri în parlament, prin desemnarea de către Gheorghe Ștefan de candidați fără nici un fel de șanse.

Mărgineni a fost singura comună din Neamț unde s-au desfășurat, în paralel, alegeri europarlamentare și locale. Ultimele au fost declanșate de dispariția tragică a fostului primar într-un accident pe un iaz. În mod evident, alegerile europarlamentare au fost direct influențate de cele locale. Aflați la guvernare, cei din PSD au ținut morțiș să pună ei candidat în dauna UNPR și s-au deplasat cu toate forțele în comună, lucru care s-a simțit. Este drept că, cel puțin la europarlamentare, rezultatele par destul de modeste la investiția umană făcută, cu parlamentari și personal de serviciu în zonă. Alianța a câștigat cu scorul de 41,78 % (590 voturi din 1.412) și a putut raporta victoria. Și aici, doar liberalii s-au mai mișcat cumva, obținând 179 voturi, restul fiind rezultate nesemnificative. În perspectiva alegerilor prezidențiale, mai este mult de muncă pentru un rezultat de peste 50%, chiar dacă ceea ce se autointitulează opoziție face tot ce este posibil pentru o obține o înfrâgere usturătoare. (V. BĂLĂNESCU)

Articolul precedentCuliţă Tărâță: ”Ponta va fi președintele României mie-n mie, nu sută-n sută”
Articolul următorEvaluarea Națională: Emoții pentru absolvenții claselor a VIII-a