0:00

Două comune cu probleme, unele mai mari, altele mai mici, în funcție de moștenirea de la foștii primari și în funcție de personalitatea actualilor. La Cândești, Gheorghe Daniel State a venit la primărie cu USL-ul, din partea PSD- ului, după o perioadă când la conducere s-a aflat un primar PDL. Alegerile europarlamentare s-au încheiat cu un scor bun pentru PSD, pe fondul unei slabe participări la vot modeste faţă de alegerile pentru Consiliul Județean, de exemplu. În 2014 au votat 1.050 de oameni, în 2012 1.831, diferența fiind făcută atunci de mai mare disponibilitate a celor angajați în cursă pentru a aduce oamenii la vot. În Cândești este o problemă reală să te duci să votezi dacă ești din Dragova, pentru că trebuie să urci un deal greu de escaladat. Rezultatele sunt pe măsura posibilităților de a aduce oamenii la vot: PSD-ul aflat la putere a adus 593 de votanți și a obținut  56,48% din voturi, pe locul doi situându-se PDL-ul cu 183 de voturi. Restul rezultatelor sunt insignifiante. Trebuie, apropo de alegerile de la Cândești, să mai facem două remarci. La alegerile din 2009 pentru europarlamentare s-au prezentat 1.181 de votanți, deci mai mulți ca acum , iar PDL-ul obținea 708 voturi! PSD-ul se chinuia cu 330 de voturi, semn că oricât am vorbi despre programe și proiecte politice, la Cândești ce vrea și ce zice primarul este lucru sfânt.

Comuna Ceahlău iese din tipar la aceste alegeri. Primarul Coroamă a fost ales pe lista APEL din partea PDL și o obținut poate cea mai surprinzătoare victorie la alegerile locale, în fieful unui taliban pesedist precum Costică Șchiopu. Primarul a moștenit o situație catastrofală, viitorul comunei fiind practic amanetat de tot felul de afaceri păguboase. Votul de la europarlamentare arată clar ce se întâmplă în comună. Câștigători la vot au fost peneliști, votați de 212 cetățeni (29,20 %), urmați de pesediști cu 181 voturi (24,93 %) și pedeliști cu 140 voturi ( 19,28%). Prezența la vot a fost modestă, doar 726 voturi valabil exprimate, față de 943 la alegerile din 2009, ca să nu mai vorbim despre cei 1.433 alegători care au participat la alegerile pentru CJ Neamț.

Rezultatul alegerilor din Ceahlău arată clar că primarul a fost complet dezinteresat de fenomen iar PSD-ul nu are oameni credibili în organizație, varianta Costică Șchiopu nemaifiind una care să poată gira viitorul în comună. Rezultatul scos de liberali vine tocmai pe acest fond de degrigoladă din partea PDL și PSD într-o comună care ar trebui să fie bogată prin potențialul natural de care dispune. (V. BĂLĂNESCU)

Articolul precedentPreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, domnul Culiţă Tărâţă, felicită Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ
Articolul următorCeahlăul şi-a pierdut căpitanii