pietricica turism

calinic botosaneanul

* pomenirea la 40 de zile de la trecerea la Domnul a episcopului Eftimie Luca
* pomenirea președintelui Culiță Tărâță, fost membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Sâmbătă, 13 decembrie, în prezența unor importanți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române – ÎPS Teofan – Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și Locțiitor de Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, ÎPS Pimen – arhiepiscop al Arhiepiscopiei Bucovinei și Rădăuților, PS Corneliu – episcop al Episcopiei Hușilor, PS Calinic Botoșăneanul – episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și PS Ioachim Băcăuanul – episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului – a avut loc un dens program liturgic și administrativ.

În prima parte, a fost săvârșită o slujbă în Catedrala Arhiepiscopală “Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Roman, iar după a urmat parastasul vlădicăi Eftimie Luca, la trecerea a 40 de zile de la mutarea sa la Domnul, desfășurat atât în incinta catedralei, cât și la mormântul din curtea arhiepiscopiei. A fost prezent un numeros sobor de preoți din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopeiei, primarul Dan Laurențiu Leoreanu, rudele arhiepiscopului Eftimie Luca, dar și un număr important de credincioși.

Programul a continuat la Reședința Mitropolitană Iași, unde a avut loc ședința de consultare a Sinodului Mitropolitan cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la care au mai participat, conform statutului, și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae” din Iași, dar și directorul Liceului Teologic Ortodox “Episcop Mechisedec” din Roman. Prin vot, membrii Adunării Eparhiale au susținut cele două candidaturi propuse, respectiv, cea a PS episcop-vicar Ioachim Băcăuanul, al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și a PS episcop-vicar Calinic Botoșăneanul, al Arhiepiscopiei Iașilor. Cele două propuneri vor fi comunicate Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care va vota, în zilele de 16 și 17 decembrie 2014, noul Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În cadrul ședinței de la Iași, membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au oficiat și participat și la o slujbă de pomenire a fostului președinte al Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță, fost membru al acestei adunări.

De remarcat, implicarea activă în organizarea acestor acțiuni a primarului Dan Laurențiu Leoreanu, al municipiului Roman, membru al Adunăriei Eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. (Ceahlăul ®)

ioachim bacaoanul

Au fost desemnați candidaţii propuşi pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

* comunicat de presă

În ziua de sâmbătă, 13 decembrie 2014, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, s-a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, urmată de parastasul pentru vrednicul de pomenire Eftimie Arhiepiscopul, la trecerea a 40 de zile de la mutarea sa la Domnul.

După acest moment de pioasă evocare, în sala de ședințe a Centrului Eparhial de la Roman, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, întrunit sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, a desemnat drept candidaţi la scaunul vacant de Arhiepiscop al Eparhiei Romanului și Bacăului pe Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, şi pe Preasfinţitul Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

În după amiaza aceleași zile, la Reședința Mitropolitană din Iași, a avut loc şedinţa de consultare a Sinodului Mitropolitan cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, şedinţă la care au participat membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cărora li s-au alăturat, potrivit normelor statutare, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi şi directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Roman.

În urma consultărilor, membrii Adunării Eparhiale au susţinut, prin vot, în unanimitate, cele două candidaturi propuse de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Numele celor doi candidaţi desemnaţi vor fi comunicate Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care va decide, prin alegere, în zilele de 16-17 decembrie a.c., numele noului Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. (Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iașilor)