0:00

Emisiune de interes public ”Interese mafiote blochează dezvoltarea județului”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Zilele trecute, pe Est TV era difuzată o emisiune în care Culiță Tărâță, președintele CJ Neamț, împreună cu doi moderatori, a dezbătut probleme importante pentru opinia publică. În lipsa unui contact direct cu președintele, am preluat pasaje importante din emisiune, deoarece, dacă ar fi să ne luăm doar după titlu, reprezintă un punct de vedere important în legătură cu multe chestiuni care interesează sau ar trebui să intereseze opinia publică. (Z.C.H.)

– Dle. președinte, este cazul să aduceți lămuriri opiniei publice după ultimele atacuri care vi se aduc. După părerea mea, toate se întâmplă pentru că sunteți singurul președinte care a demascat lucrurile neortodoxe din CJ Neamț. Nu cumva v-ați pripit?

– Vă mărturisesc cu sinceritate că nu m-am pripit și o spun cu toată sinceritatea. Mai degrabă m-am speriat în ce cloacă am intrat. Nu știam de anvergura acestor chestiuni, dar – s-a văzut pe parcurs – lucrurile s-au confirmat în mod dramatic. S-a confirmat cu Teatrul Tineretului, cu Drupo, s-a confirmat cu Spitalul, cu Troleibuzul, cu toate societățile. Ori, ca unul care am venit din economia reală, nu puteam – și n-am putut niciodată, nu pot și nu voi putea vreodată – să mă solidarizez cu cei care își urmăresc interese personale sau de grup. Pentru unii, cei mai ieftini bani sunt banii publici. O spun și o susțin cu toată claritatea. Toți neaveniții! Și, când spun neaveniți, mă refer la cei care, vremelnic, ocupă niște funcții, cum este cazul unor parlamentari, despre care nu auzea nimeni niciodată dacă nu era această conjunctură. Aici mă refer la președintele PSD Neamț, acest Ionel Arsene, acest mare ”trubadur” al județului, că altfel nu poți să-i spui, s-a coborât în toate mizeriile umane, posibile și imposibile. Ați văzut și comportamentul lui, și acuzele. Mie mi-a făcut un mare bine cu toate acuzele, reclamațiile, plângerile. E bine că a făcut asta. Legea îi dă voie oricărui cetățean să ceară lămuriri, să facă plângeri, dar să facă plângeri reale. În momentul în care nu se confirmă o plângere, ai dreptul să-i ceri daune morale și materiale. Ori, vedeți dv, tot ce am spus s-a confirmat. S- a confirmat cu alianța dintre PSD, PDL și PP-DD în Apa Serv. Au majoritatea în Adunarea Generală a Acționarilor, au Consiliul de Administrație pus de ei, se știe în ce condiții, aceste organisme nu sunt de acord cu scăderea prețului la apă și se știe că suntem printre județele cu cel mai mare preț la apa potabilă și canalizare. Nu o să mă poată lămuri nimeni că acest lucru este normal. Am făcut apel la asociațiile de locatari ca să-și ia soarta în propriile mâini și împreună să vedem care-i soluția de scădere a prețului apei.  Se cunosc problemele la Apa Serv, toate reparațiile curente și capitale de la Apa Serv le fac numai anumite firme, Bercons,  Axa Imex, etc, firme în spatele cărora se află marele…

– Sunt niște firme de casă la care au fost acționari inclusiv actuali și foști directori…

– Este o cloacă, care, când se sparge, și se va sparge acolo, nu știu direcția unde o să fie. A fost scandalul cu licitațiile pe proiectul de la Apa Serv, cel de 107 milioane de euro, care este în desfășurare și care, datorită obstrucției făcute de ei, că au adus anumiți constructori să facă proiectul, acum suntem în întârziere dramatică. Suntem puși în situația ca oricând să întârziem și să pierdem proiectul, ceea ce ar fi o crimă pentru județul nostru. Dacă vă duceți să-l întrebați pe acel Dughir (managerul Apa Serv Neamț – n.n.) și o să vedeți că nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.

Dincolo cu caietul de sarcini la sistemul de management al gunoiului. Știți prea bine, de 7 ori s-a refuzat caietul de sarcini, fără niciun motiv, ca, în final, să voteze același caiet. Nu aveai cum să-l modifici, deoarece datele respective sunt aprobate de Uniunea Europeană, pe baza cărora ai câștigat proiectul. Nu au votat, fără niciun fel de motivare coerentă. Și cine nu au votat? Vă rog să scoateți liste și o să vedeți că au votat împotrivă cea mai mare parte a consilierilor de la PSD, toți de la PDL și cei de la PP-DD. Pentru proiect au votat UNPR-ul și liberalii. Lumea trebuie să înțeleagă că, și atunci când există un vot majoritar, atunci când încalci legea, ți se poate atrage răspundere personală. Fiindcă, dacă, ferească Dumnezeu!, se pierde proiectul și vom fi nevoiți să dăm banii înapoi, sunt nevoit să chem în judecată, eu sau cel care va fi peste ani președinte, pe cei care, la vremea respectivă, au votat împotrivă. Nu-i joacă, că votezi cum vrei tu și poți să încalci legea. Deci, cam așa stau lucrurile, nu că vine neica nimeni de la Târgu Neamț, dl. Arsene, care, cine a auzit de el până acum? Să o luăm pe rând. În afara faptului că era un traficant de valută pe colț la Central, la Târgu Neamț…

– Cu siguranță aveți și probe…

– Eu spun ce-mi spune lumea, că mă oprește lumea pe stradă și-mi spune ”dom’ne, știi cine e ăsta?” și sunt atâția oameni care îl cunosc și știu ce a făcut. Normal că-i asculți. Și să vină el să contrazică, să spună că am dezinformat…

– Este o informație care a circulat, inclusiv în presa centrală…

– Da, am văzut și eu. Inclusiv articolele cu informatorul.

– Ale tinereții valuri…

– Ale tinereții valuri, dar părerea mea e că nu faci foc fără fum… Că nu te trecea în hârtiile alea. Care-i motivul să fii trecut în hârtii? Și-ați văzut că au mai fost cazuri, care, la 17 ani… Securitatea avea în vizor până și pe cei de la grădiniță… Aveau nevoie de informații până și de la grădiniță.

– Pepiniera. Îi pregăteau.

– Nu știu dacă-i pregăteau sau nu, dar problema care se pune este când tu n-ai nimic în spate… Ce are el în spate? Prin ce-a dovedit? Care-i motivația lui să iasă în fața opiniei publice din Neamț?

– Dar ce-l mână pe el în luptă, dle. președinte?

– Interesele pe care le are, că și-a dat mâna cu PDL-ul. Doar se vede clar, se vede votul. Nu ce spune el, că șmecherii d-astea de doi lei fac copiii la grădiniță. Vin consilierii PSD-ului, care sunt oameni serioși, și spun ”domnule, ne-am săturat, nu mai putem, ne înjură, ne aia”… Păi, nu mai departe de președinta organizației de femei. Să-ți permiți tu, ca bărbat, nu că ești deputat – ești deputat (…) vremelnic, trecător pe o funcție de-asta, că ai fost trecut pe-o listă, nu-i meritul tău, asta-i viața, asta-i situația – când tu de-abia știi să te iscălești… Când toată lumea caută care-o fost colegii lui de facultate – nu-i găsesc. Ba, din contră, m-a acuzat din punct de vedere tehnic, că își făcea el probleme cu pregătirea mea profesională, că nu se știe dacă sunt un agronom bun. Dom’le, nu știu cât de bun sunt, dar am arătat că am făcut performanță acolo unde am fost, acolo unde am coordonat activitatea câțiva ani buni – și ca s-o spun și pentru vreo doi trepăduși care spun că de ce mi permit eu să vorbesc în numele grupului. Nu, stimate domn, vorbesc în numele meu, a ceea ce am făcut și o pot dovedi și cu acte și cu fapte și nu pot să neg că n-am fost promotorul și cel care am pus bazele holdingului TCE 3 Brazi. Au preluat copiii, sunt acte… Că de ce vorbesc în numele lor? Păi, vorbesc, pentru că au fost și sunt realizări. Acolo am o contribuție mare, prin prestanța profesională, prin prestanța morală și prin ceea ce am făcut. Nu mai sunt în organul de conducere, dar informat sunt, că discuții există, măcar la nivelul de să-mi spună ce au făcut. Că nu poți spune să nu discuți acasă, în familie, dar nu sunt eu organul de decizie.

– Dvs., țin minte, când ați hotărât să candidați la președinția CJ, ați spus așa: ”Am înregistrat performanță profesională, în agricultură în mod deosebit, vreau să fac performanță și în administrație”. Din păcate, ați fost blocat.

– Am fost blocat, într-adevăr. Dar, vedeți, chiar cu tot blocajul acesta, ordonatorul de credite rămâne președintele CJ și, indiferent, eu la fiecare act fac referat. Fiindcă, iată că vine o vreme în care trebuie să dai socoteală. Și dau exemplu cu clubul de fotbal Ceahlăul. Ce-am spus rău când am spus: ”Domnule, intrați în legalitate”. Sunt susținător al sportului, am fost și voi fi în continuare. Am avut o discuție cu Viorel Măstăcăneanu. Mi-a zis că se descurcă greu, cu masa, cu toate. Am vorbit la grup să-i ajute, cu carne, cu legume, cu ce pot. Deci nu poate să spună nici Ștefan, nici nimeni, că Tărâță se opune promovării și susținerii sportului în județ. Este o prostie și s-o gândească cineva. Dar hai să punem la rânduială documentele și să procedăm așa cum spune legea. Ați văzut, Vasiloiu, membru fondator și în Consiliul de Administrație la FC Ceahlăul!? Legea nu-ți dă voie să fii în consiliul de administrație și să vii în CJ cu inițiative pentru asta. Și contractul care s-a derulat în 2013 e sub apanajul lui. S-a dovedit clar e ilegalitate. Am eu vreo vină pentru treaba asta? Că mi s-a sugerat să punem un manager de județ, că n-am timp să semnez, să cutare. Ce-au zis? Dacă nu mă pot înlătura, măcar să vadă cum… Și-am spus nu. Semnătura o poartă președintele CJ și îmi asum pentru tot ce semnez. Dacă greșesc și am greșit cu ceva, este vina mea și-mi duc crucea cu demnitate. Dar nu să creadă careva că mi-a băgat sub nas nu știu ce chestii. Orice hârtie o studiez și-n cruciș, și-n curmeziș și de asta îmi permit să spun sus și tare: semnez toate rezoluțiile așa cum spune legea, nu cum spune unul sau altul. E supărare mare, dar n-am ce face, fiindcă, v-am spus, sunt om cu părul alb. Nu vreau să mă duc prin alte părți, să mă ia organele statului la anchetă pentru măgăriile altora. Dacă mă ia și am greșit cu ceva, îmi duc crucea, și-o spun deschis, public. Atât timp cât voi fi și sunt la CJ, mâna mea dreaptă nu semnează măgăriile lor. Am avut Curtea de Conturi, chiar dacă procesul-verbal își urmează cursul, sunt lucruri extrem de grave cu clubul de fotbal. Agenția Națională de Integritate a solicitat în regim de urgență date legate de aceste deconturi, făcute, spune Curtea de Conturi, cu facturi decontate și la primărie, și la consiliu, lucru ilegal. Peste toate astea, la votul respectiv au fost 18 pentru, 17 împotrivă. Ei, pe parcursul din 2008 până-n 2012, până la venirea mea, 4 sau 5 inși sunt declarați, definitiv și irevocabil, incompetenți, scuzați, incompatibili.

– Vă referiți la CJ în acea formulă, care a acordat clubului de fotbal câteva zeci de miliarde…

– Da, da, sunt câteva zeci de miliarde. Cu ce-am greșit eu? Că nu m-am solidarizat cu asta? Că se supără domnul Ștefan? În hainele în care se supără îi doresc tot din ele să și iasă, dacă vrea. Dacă nu, e treaba lui.

– Dle. Culiță Tărâță, de ce a intervenit supărarea între dvs. și dl. Gheorghe Ștefan?

– Din punctul meu de vedere, n-a intervenit nicio supărare. Atâta, am avut discuții cu dumnealui, i-am spus ”Ai ce-ți trebuie, am ce-mi trebuie. Eu toată viața am făcut producție, am dovedit că fac producție, tu ai făcut altceva, e treaba ta. Fiecare la ce se pricepe, eu nu mă bag la ce nu mă pricep. Hai să facem ceva pentru județul nostru”. Și nu poate nimeni să vină să spună că eu la CJ am făcut vreo greșeală în administrație. De-asta încearcă ei, când au văzut că la Consiliu nu ține, se întreabă, fac analize pe la baruri, prin ștrand, pe unde se mai întâlnesc ei, să vadă cu ce-l pot prinde pe Tărâță. N-au cu ce-l prinde pe Tărâță. Aș fi eu idiotul nr. 1 să le dau satisfacție unor indivizi de joasă speță.

– Dar vedeți că ei atacă pe alt front aici, profesional, personal, n-au găsit aici, se duc în altă parte…

– N-au decât. Încearcă… Dar câte încearcă! N-ați văzut mai nou, cu datoriile la ADS. Unde-s datoriile? Păi dacă erau, mai era contractul? Contractul prevede clar: dacă în 14 zile n-ai plătit, poți să ai mama hotărârilor judecătorești, a 15-a zi contractul e nul de drept. Salut! Nu se discută! Că astea-s clauzele impuse. Au făcut apoi cu investițiile, au luat-o cu primăriile cu contractele de proiecte pe Măsura 3.2.2., că nu știu ce foloase aș fi avut.

– Când erați deputat…

– Eram deputat. Ce-i drept, eu am fost cel care m-am zbătut pe toate drumurile că, normal, asta-i menirea, să încerci să găsești soluțiile legale. Am adus pe județul Neamț 14 sau 16 proiecte pe Măsura 3.2.2., a 2,5 milioane de euro, bani care au venit cu titlu gratuit și s-au făcut investițiile care s-au făcut la primării. S-au verificat, i-au chemat pe primari, umblă nu știu ce fufiștină de la Târgu Neamț, se dă în numele nu știu ce funcții de pe la Serviciul Român de Informații și-i întreabă pe primari ce i-au dat lui Tărâță. Ăștia râd și-i spun că de câte ori au fost la mine a fost cu ”întinde-te masă, strânge-te masă” și n-am vrut să le iau o lacrimă. Păi, ce, eu mă cobor la mizerii de doi lei? Ce, eu sunt din ăia care arată cu degetul și spun că te costă atât? Tărâță n-a făcut și nu va face așa ceva! Au început cu anumite proiecte pe Măsura 3.1.2., sunt din colegiul unde am fost deputat, vreo 30 și ceva de proiecte aduse, nu 19 cum spun ei, pentru prestări servicii. Legea le dă dreptul să facă proiecte pentru a putea presta servicii în agricultură. Și-au făcut contracte, și cu TCE, și cu Marsat, și cu mai multe firme. Dacă TCE e firmă mare și, pe baza contractelor pe care le-a avut, a prestat servicii de nu știu cât, ordinul a 100, 200 de mii de euro? Contractul e legal, a verificat OLAF-ul de la Bruxelles, este document care spune că nu se confirmă cele sesizate, că a sesizat și dl. Arsenie. Îi spun din nou: să facă o sută de sesizări, că și-așa i le scrie altul, că el, săracul, la câte clase are, îi face altul și interpelările, și materialele politice…

– Are cu ce, acum, că e parlamentar. Până a fi deputat, avea o leafă de câteva sute de lei pe lună…

– Domnule, eu vă întreb pe dv. și-l întreb și pe el: dacă, până a fi președintele PSD și parlamentar, n-avea bani de motorină, cum de acum aruncă cu bani în câini?

– Dar de unde știți dvs. că n-avea bani?

– Cum de unde știu? Știu desele discuții, când venea pe la mine, stătea pe la uși, venea și-mi spunea să intervin nu știu pe la care, nu știu pe la ce unitate militară, să ia niște lucrări… Și-am zis ”băi, băiete, nu se ocupă domnul președinte Oprea cu așa ceva!” Voia lucrări pe la Oradea, pe la mai multe.

– Nu era mai firesc să lucrați echipă?

– Nu, cu Arsene nu. Cu asemenea individ n-aș putea.

– L-ați scăpat…

– Nu l-am scăpat eu.

– … în curtea lui Gheorghe Ștefan.

– Era deja în curtea lui Gheorghe Ștefan. Gurile rele spun, dar asta o luaţi ca titlu informativ și vă rog să verificați, vorbesc că toate problemele legate de energie ar fi trecute prin dl. Arsene acuma, via un domn ministru din actuala guvernare. Dar eu vă spun ce am auzit.

– Sunt informații pe care le-am oferit și noi telespectatorilor Est TV, dar sunt informații neverificate, pe surse, inclusiv Bucureștiul…

– Eu nu-mi permit, dar las la latitudinea dv. și a instituțiilor statului să verifice și m-ar durea să se confirme. N-aș vrea să am dreptate.

N.B.: Materialul a fost preluat cu acceptul conducerii televiziunii în cauză

Articolul precedentPolitica se mișcă la mișcare
Articolul următorProfesorul pedofil Darie, trimis în judecată

1 COMENTARIU

  1. VATI TREZIT DOMNULE IN TARATA ATI DESCOPERIT AMERICA INTERESE MAFIOTE DAR DV CE FUNCTIE OCUPATI? SUNTETI PORTAR S-AU BRUTAR CA ATI AFLAT ASA TARZIU CA IN JUD E MAFIE S-AU A INCEPUT SA PUTA TOATA TREABA….

Comentariile sunt închise.