De luni elevii și profesorii se întorc la cursuri după mini-vacanța de Ziua Națională din perioada 30 noiembrie – 2 decembrie. Anul școlar continuă cu modulul doi de studiu până pe 22 decembrie, când urmează vacanța de iarnă, până pe 8 ianuarie 2023.
Structura cu 5 module de studiu, aplicată în premieră în acest an școlar, este încă în faza de experiment. Secretarul de stat Sorin Ion (foto) din cadrul Ministerului Educației a declarat în primul „Podcast de la Minister” că în curând se va face un sondaj în rândul profesorilor, elevilor și părinților pe această temă. Discuția a pornit de la o întrebare adresată de un elev de clasa a VII-a, care a dorit să știe în ce condiții se va păstra această structură și dacă se va reveni la semestre. „Acum, cum să zic așa… era să zic off the record, dar suntem înregistrați, prin urmare nu o să spun off the record, semnalele pe care le primim – și sunt curios și de părerea ta, de la colegii tăi – semnalele pe care le primim sunt deocamdată pozitive. Actuala împărțire a anului școlar este mai confortabilă, deși nu asta este caracteristica, trăsătura pe care vrem să o obținem pentru profesorii și elevii noștri”, a răspuns Sorin Ion, citat de edupedu.
Secretarul de stat a dat de înțeles că după vacanța de iarnă este posibil să se facă o evaluare a acestei structuri, iar concluzia ar urma să fie trasă la finele acestui prim an școlar. „Este evident că lăsăm să treacă măcar două perioade de învățare, sau două module, cum le numim deja, pentru a încerca să obținem un feedback din teritoriu. Foarte probabil să facem un chestionar adresat în egală măsură profesorilor, elevilor, părinților, dar, dacă vrem să vedem un efect de ansamblu, ar trebui să lăsăm să treacă un întreg an școlar. Și abia la sfârșit să tragem concluziile, deci nu după un modul sau două module. Suntem în continuare, cu noua structură, sub observație, pentru că nu este o decizie pentru totdeauna. Decizie pentru totdeauna nici nu există, de aia am avut de-a lungul anilor trimestre, semestre și așa mai departe”, a adăugat oficialul Ministerului Educației.
Această structură a fost adoptată de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, iar Ligia Deca, actualul ministru a declarat la scurt timp de la instalarea în funcție că o analiză se va face la finalul acestui an școlar. Cele 5 module de studiu se împart pe durata a 6-8 săptămâni de cursuri și alternează cu vacanțe în octombrie, decembrie-ianuarie, în februarie – așa numita „vacanță de schi”, decisă de inspectoratele școlare, cu vacanța de Paști și cu vacanța de vară. În ultimele două module se desfășoară cele două programe „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, planificarea acestora fiind la decizia școlilor.
O altă premieră este și data la care a început acest an școlar, la 5 septembrie, față de 15 septembrie cum eram obișnuiți.
C.I.