Direcția de Sănătate Publică Neamț, „grijulie” din fire când e vorba de paza sănătății nemțenilor, a făcut o listă de propuneri pentru cei care vor să petreacă în siguranță (alimentară, firește – n.r.) de sărbătorile de iarnă.
„Pentru menţinerea unei bune stări de sănătate a populaţiei în perioada Sărbătorilor de iarnă sunt recomandate:
– consumul moderat de alimente tradiţionale pe bază de carne de porc, mai ales a celor cu conţinut ridicat de grăsimi şi preparate termic, prin prăjire;
– carnea şi preparatele din carne de porc trebuie achiziţionate de la comercianţi autorizaţi care pot certifica controlul sanitar-veterinar al produselor;
– evitarea folosirii ouălor de raţă la prepararea cremelor şi maionezei;
– alimentaţia trebuie să fie diversificată cuprinzând şi cereale, legume, fructe, produse lactate;
– evitarea consumului excesiv de alcool.
În ceea ce priveşte expunerea la frig, în special a persoanelor care vor participa la evenimentele organizate în aer liber, se recomandă folosirea mijloacelor de protecţie adecvate (căciuli, mănuşi, fulare, şosete groase, îmbrăcăminte corespunzătoare). De asemenea, este bine ca aceste persoane să se deplaseze, periodic, în locuri încălzite. Hidratarea trebuie făcută cu lichide calde, fără conţinut de alcool.” (M.T.)