În ziua de 17 decembrie, odată cu pronunțarea sentinței definitive în dosarul Scorseze la Curtea de Apel Bacău, polițiștii de investigații criminale din cadrul IPJ Neamț au ridicat doi bărbați de 52, respectiv 62 de ani, din Piatra-Neamț și i-au condus la Penitenciarul Bacău. Liviu Ciobanu și Ioan Rachieru au fost condamnați la 6 ani și 2 luni de închisoare, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală.
”În fapt, în perioada octombrie 2011 – ianuarie 2012, în baza unei rezoluţii infracţionale, bărbatul de 62 de ani a emis facturi fictive în numele unei societăți comerciale, prin care atesta livrarea unor mărfuri către alte societăți, în scopul degrevării acestora de plata contribuţiilor la bugetul de stat, creând un prejudiciu de 15.019 lei, respectiv 133.930 de lei”, a precizat agentul Georgiana Moșu, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț. ”De asemenea, în perioada mai – octombrie 2014, acesta a emis, în numele unei alte societăți, facturi fiscale fictive, prin care atesta livrarea unor mărfuri către o altă societate, în scopul de a o degreva de plata obligaţiilor datorate bugetului de stat, creând un prejudiciu de 3.046.736 de lei. Totodată, în luna noiembrie 2011, bărbatul de 52 de ani a emis două facturi în numele unei societăți comerciale prin care atesta, în mod fictiv, livrarea către o altă societate a unor mărfuri, în scopul degrevării acesteia de plata contribuţiilor la bugetul de stat, creând un prejudiciu de 22.512 lei. În baza aceleeaşi rezoluţii infracţionale, în perioada mai – octombrie 2014, acesta a emis în numele unei alte societăți facturi fiscale fictive prin care atesta livrarea unor mărfuri către o altă societate, în scopul de a o degreva de plata obligaţiilor datorate bugetului de stat, creând un prejudiciu de 28.299.623 de lei”.
Cei doi bărbați fac parte dintr-o grupare infracțională creată în jurul lui Nicolae Lucian Mursez, patronul Scorseze Security International SRL București, care a făcut obiectul unei anchete DIICOT, derulată în 2014, în care s-au făcut cercetări pentru evaziune fiscală și spălare de bani.
„În perioada 2012-2014, sub coordonarea liderilor grupării infracționale cercetate, intermediarii completau în mod fictiv acele documente care ulterior erau trimise beneficiarilor, în scopul introducerii în contabilitatea societății comerciale respective, pentru scăderea artificială a bazei impozabile. Suspecții au organizat întocmirea în fals și emiterea unor facturi, prin care se atesta în mod fals livrarea unor cantități mari de marfă, cu o valoare ridicată către S.C. „Scorseze Security International” SRL București”, se menționa în comunicatul DIICOT de la acea vreme.
Anchetatorii au stabilit că în numele S.C. „Cogicomconstruct Primtrans” SRL – firmă administrată de Liviu Ioan Ciobanu (46 de ani) au fost întocmite mai multe facturi, prin care se atesta în mod fictiv că această societate comercială ar fi livrat către „Scorseze Security International” cantități foarte mari de mărfuri, în valoare de peste 50 de milioane de lei în anii 2012 și 2013, și de aproape două milioane și jumătate în anul 2014.
În afară de SC Cogicomconstruct, gruparea a folosit firmele „Starlet Wood” SRL Bistrița (administrată de Florin Mihai) și „Domexim Team” SRL Vânători Neamț (care deși este înființată pe 24 iulie 2013 a raportat o cifră de afaceri de peste 5,6 milioane de lei realizată în câteva luni, grație administratorului Constantin Cristian Crăcăoanu). Procurorii au stabilit că prin cele trei firme fantomă s.au facturat fictiv mărfuri în valoare de 145.585.993 lei, iar prejudiciul în dauna bugetului de stat a fost estimat la 34.940.638 lei.
C.M.