De unde, la sfârșitul anului trecut, Direcția Județeană pentru Cultură Neamț avea 5 posturi ocupate, din 6 aflate în schemă, acum a rămas exact în 3 oameni: Rocsana Josanu, Viorica Nistor și Mădălina Mariuțac.
”Este o situație pe care am semnalat-o nu o dată, ci de mai multe ori și chiar împreună cu colegii din țară am reușit să facem un memorandum adresat Ministerului Culturii și Identității Naționale”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț. ”Am semnalat faptul că, din toate instituțiile deconcentrate din teritoriu ale ministerului, există plecări masive de personal, prin transfer, în interesul serviciului, spre alte instituții din administrație, unde salariile sunt mult mai mari, în unele cazuri chiar duble. Acest lucru nu poate decât să ne îngrijoreze, pentru că problematica protejării patrimoniului cultural este complexă și dificilă și nu se poate face fără oameni. Există o direcție în țară, și nu-i voi da numele, care funcționează fără niciun angajat și, dacă se menține ritmul actual al transferurilor, protejarea patrimoniului cultural la nivelul României va avea foarte mult de suferit”.
Activitatea Direcției pentru Cultură Neamț din 2018 este subscrisă celor celor două teme importante: Anul European al Patrimoniului și Centenarul Marii Uniri, dar se înscrie exact în atribuțiile de bază și anume protejarea patrimoniului cultural național. În condiții din ce în ce mai austere, pentru că bugetul lunar al instituției este undeva între 6.000 și 9.000 de lei. Chiar și așa, directoarea DJC Neamț a reușit să amenajeze spațiul din terasă, cu ferestre PVC și gresie și să capete, astfel, o încăpere în plus pentru ședințe și conferințe.
”Spre deosebire de alte instituții din județ, DJC nu are fondurile necesare pentru a reuși o anvelopare a sediului într-un banner care să marcheze Centenarul Marii Uniri”, a mai precizat directoarea Rocsana Josanu. ”Am considerat că fondurile noastre trebuie direcționate către activități care țin de atribuțiile pe care le avem. Mă simt datoare să explic impasul în care ne aflăm. Bugetul este redus, la limita de subzistență, un buget care poate fi egalat de cel al unei familii cu salariu mare din România. Dacă intervine și reducerea cheltuielilor bugetare, anunțată pentru toate instituțiile, vom intra în colaps”.
C.M.