Explozia din blocul D5: un furtun defect, un bec aprins, 17 apartamente afectate, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPompierii militari au stabilit că explozia, produsă în după-amiaza de 31 octombrie în apartamentul 34, de la etajul III, din blocul D5 din Mărăţei, a fost provocată de o acumulare de gaze şi de aprinderea unui bec. Racordul de la aragaz avea o fisură, gazul s-a adunat în bucătărie, iar arcul electric produs la acţionarea întrerupătorului a declanşat deflagraţia. Au fost afectate grav apartamentul în care s-a produs explozia, cel de deasupra, cu numărul 38, şi un al treilea situat în diagonală, cu vedere în partea din spate a blocului. Uşile de la alte 10 apartamente din scara B au fost smulse sau îndoite din cauza suflului exploziei. Tot suflul exploziei a spart ferestrele de la 4 apartamente din blocul D1, situat vizavi. Incendiul care a urmat s-a extins la acoperişul de la scara B, care a ars în totalitate (300 mp). Flăcările s-au extins spre acoperişul de la scara C, unde de altfel au distrus învelitoarea pe o suprafaţă de 5 mp, dar pompierii au reuşit să le limiteze propagarea.

O echipă din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii a verificat întregul imobil şi a constatat că nu sunt probleme la structura de rezistenţă. Totuși, se va face o expertiză tehnică, de către un expert autorizat, iar această operațiune cade, cu totul surprinzător, în sarcina asociației de proprietari. Cât privește o decizie privind întoarcerea acasă a locatarilor, aceasta ține în principal de procedurile celor de la ISU. Deocamdată, însă, nu se poate locui în scara C, iar oamenii s-au dus pe la rude şi prieteni, nu în spaţiul de cazare pus la dispoziţie de primărie.

Cât privește victimele, tânărul de 28 de ani, care a fost cuprins de flăcări instantaneu în momentul producerii exploziei, este în stare critică, el având arsuri de gradul III pe 70% din suprafața corpului, potrivit informațiilor oficiale furnizate poliției de medicii de la Spitalul Județean Neamț, care i-au prelucrat plăgile. Celelalte două femei care au fost transportate la spital au fost externate în aceeași zi. Una în vârstă de 53 de ani, de la apartamentul 36, avea intoxicație cu fum și suferise un atac de panică, în schimb nu avea arsuri, așa cum s-a crezut inițial. Cealaltă femeie are 75 de ani și este din Boghicea și a suferit doar un atac de panică.

Polițiștii au deschis un dosar penal în cauză, pentru vătămare corporală și distrugere. (C.M.)

Articolul precedentDirecția pentru Cultură stă în 3 angajați și are un buget de 6.000-9.000 de lei pe lună
Articolul următorTânărul rănit în explozia blocului din Piatra Neamț trimis în Belgia, cu tatăl lui. ”Mai am hainele de pe mine și buletinul”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.