Complexul Muzeal Județean Neamț şi Direcția pentru Cultură Neamț invită publicul la expoziția temporară „Biserici de lemn din Bucovina istorică-cercetare şi conservare”. Vernisajul va avea loc luni, 27 mai, de la ora 14:00, la sediul Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, în prezența celei mai importante voci din lumea muzeologiei românești-prof. univ. dr. Ioan Opriș.

Expoziţia „Biserici de lemn din Bucovina istorică”, de luni, la Muzeul de Istorie, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Proiectul expozițional prezintă prin imagini şi note o sintetizare a cercetării documentare şi de teren a autorului, dr. Laurenţiu Dragomir, restaurator în cadrul Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti, urmărind înţelegerea şi aprofundarea fenomenului bisericilor de lemn din Bucovina, evidenţa lor ştiinţifică, precum şi situaţia actualei stării de conservare a acestora. Bucovina este renumită prin bisericile cu fresce exterioare din România, parte din ele incluse în patrimoniul UNESCO, sau prin vechile biserici din Lujeni sau din Toporăuţi, aflate în prezent în regiunea Cernăuţi din Ucraina. Alături de aceste monumentale şi valoroase lăcaşe de cult, Bucovina păstrează o categorie specială de monumente de arhitectură vernaculară religioasă, modeste în aparenţă, mai puţin cunoscute, dar destul de numeroase. Ele sunt adevărate opere de artă ale meşterilor populari, de cele mai multe ori anonimi, însumând un număr de peste 350 de biserici de lemn, după cum au fost identificate în urma cercetării ce a prilejuit această expoziţie”, precizează organizatorii.

Expoziţia a fost itinerantă la Muzeul Unirii din Iaşi, în 2017, la Muzeul Regional de Istorie şi Etnografie din Cernăuţi, în vara anului 2018 şi la Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte, în perioada aprilie-mai 2019. (ZCH NEWS)

Articolul precedentCod galben în Neamț și Suceava până sâmbătă la ora 14.00
Articolul următorUn bărbat extrem de beat a intrat cu maşina într-un capăt de pod
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.