Izvorul Tămăduirii, semnificaţie și tradiții, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiIzvorul Tămăduirii este o sărbătoare celebrată anual de către Biserica Ortodoxă în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paști. Ea este  închinată Maicii Domnului, iar în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie şi se face sfințirea apei, care se mai numește şi aghiasmă mică. Sărbătoarea amintește de o minune. Tradiţia bisericească spune că un orb şi-a recăpătat vederea după ce și-a udat fața cu apa unui izvor situat într-o pădure din apropierea Constantinopolului. Pe acel loc  a fost zidită o biserică care a primit numele de „Izvorul Tămăduirii” și multe minuni au continuat să se petreacă acolo de-a lungul timpului

Tradiții și obiceiuri

În această zi  credincioşii merg la biserică la Sfânta Liturghie şi participă la slujba de sfinţire a apei, Aghiasma Mică, pe care o pot bea tot anul, spre deosebire de Aghiasma Mare, care se bea doar câteva zile după Bobotează.

Preoţii sfinţesc izvoarele, fântânile şi stropesc casele şi credincioşii cu Aghiasma Mică, se stropesc pereţii caselor, animalele din ogradă, grajdurile şi pământurile.

În ziua praznicului se stropesc şi grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic. Totodată, oamenii cred că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.

(Z.C.H.)

Articolul precedentCSM Ceahlăul-Foresta Fălticeni. Informații privind accesul la meci
Articolul următorMașina prefectului “victimă“ în fostul giratoriu de la Hotel Ceahlău
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.