Într-o țară plină de copii abandonați în orfelinate, puțini sunt cei care pot fi adoptați deoarece, teoretic, mai au încă familie și, atâta timp cât rudele nu-și dau acordul, aceștia nu pot fi înfiați.
În județul Neamț, în primele 6 luni din 2016, doar 12 copii au fost adoptați, alți 3 așteptând încă finalizarea procedurii de adopție. Aceștia sunt copiii care nu au mai fost doriți de mame sau de restul rudelor.
Tot în prima jumătate din acest an, numărul familiilor declarate adoptatoare a crescut la 20, față de 19 câte au fost în tot anul 2014.
Începând cu luna august se modifică legea adopțiilor, printre principalele schimbări numărându-se scurtarea perioadei pentru demararea procedurii de adopţie, după cum au informat cei de la Direcția pentru Protecția Copilului Neamț. Astfel, se reduce la jumătate, de la un an la 6 luni, perioada în care trebuie să fie căutate rudele copilului, care fie își vor asuma creșterea micuțului, fie își vor da acordul pentru adopție. În situaţia în care rudele nu sunt găsite în acest interval, poate fi începută procedura de declarare a adoptabilităţii copilului.
Totodată, valabilitatea atestatului pentru adopţie necesar viitorilor părinţi va fi prelungit de la un an la doi ani. Termenul de doi ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat, copilul urmând să păstreze acest statut până la încuviinţarea adopţiei sau până la împlinirea vârstei de 14 ani, când îşi va exprima opinia cu privire la această posibilitate.
Conform celor de la DGASPC Neamț, după luna august, părinţii adoptivi vor beneficia de un concediu de acomodare cu o durată de 90 de zile şi o indemnizaţie lunară pe întreaga perioadă de 3 luni inclusiv pentru familiile care adoptă copii mai mari cu vârsta peste doi ani. (Andreea AMARIEI)