0:00

Paradox: în Neamţ sunt 1.600 de copii instituţionalizaţi, dar doar 22 au fost adoptabili în 2015, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn sistemul instituţionalizat din Neamţ sunt aproximativ 1.600 de copii, 394 dintre aceştia fiind în centrele celor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, alţii daţi în plasament la asistenţi maternali sau la rude. Cu toate acestea, doar 22 de copii au fost declaraţi adoptabili anul trecut şi 18 au şi fost înfiaţi, în scădere faţă de 2014, când au fost adoptați 23 de copii.

„Adoptabili sunt acei copii pentru care instanţa de judecată a încuviințat deschiderea procedurii adopţiei interne, în urma demersurilor specialiştilor direcţiei de a reintegra/integra copilul în familia biologică sau extinsă şi pe baza consimţământului la adopţie exprimat în instanță de către părinţii biologici. Astfel, pot fi adoptați copiii lipsiți permanent de mediul familial sigur și stabil, al căror plan individualizat de protecție stabilește ca finalitate adopția internă”, a declarat Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamţ.

Cu alte cuvinte, deşi sunt în grija statului, mare parte dintre copii au familii şi, fără acordul acestora, nu pot fi daţi spre adopţie, conform legii. Tot în 2015 au obținut atestatul pentru adopție 29 de familii sau persoane din Neamţ, în creștere comparativ cu 2014, când au fost eliberate 19 atestate pentru familii adoptatoare.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească cel care vrea să adopte un copil

Un copil eligibil la adopție poate fi adoptat de o persoană sau familie care obține atestatul de familie adoptatoare și îndeplinește următoarele condiții: are reşedinţa obişnuită în România, este cu cel puţin 18 ani mai mare decât copilul adoptabil, nu are copil/copii ocrotiţi în sistemul de protecţie specială, nu a fost condamnat definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau familiei săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum ilicit de droguri, nu este decăzută din drepturile părinteşti şi îndeplinește garanţii morale şi materiale necesare asigurării dezvoltării depline şi armonioase a copilului.

Pentru a putea adopta, persoana sau familia doritoare trebuie să obţină un atestat, după care va aştepta până se va găsi un copil în sistem care să corespundă cu ceea ce-şi doreşte, pentru că, în momentul în care se începe căutarea copilului, persoana sau familia care doreşte îşi exprimă dorinţele. Odată copilul identificat, are loc încredinţarea în vederea adopţiei, care se face pentru o perioadă de 90 de zile, perioadă în care reprezentanții Compartimentului adopții monitorizează bilunar evoluția copilului încredințat în vederea adopției. Chiar şi după ce copilul a fost adoptat, familia este monitorizată în continuare timp de trei ani. (Andreea AMARIEI)

Articolul precedentGALERIE FOTO DIICOT: Spărgători de bancomate reţinuţi! Prejudiciu de 800.000 euro!
Articolul următorIonuț Ursu, în fața elevilor, cu propria-i lecție de viață
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.