O grupare infracțională specializată în furturi din bancomate, care a produs un prejudiciu de aproape 800.000 de euro, a fost destructurată miercuri, 6 aprilie, în urma unei acțiuni a procurorilor DIICOT, ofițerilor Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR și polițiștilor din județele Galați, Vrancea și Vaslui, în colaborare cu autoritățile judiciare din Franța și Spania, potrivit unui comunicat de presă.

Acțiunea a fost precedată de investigații extinse și complexe susținute de către Europol (Oficiul European de Poliție) – Operațiunea ATM’s ATACKS și, totodată, de către Eurojust (Agenția de Cooperare Judiciara a Uniunii Europene) care a asigurat coordonarea autorităților judiciare din România, Franța și Spania.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au săvârșit, in perioada 2014 – 2015, pe teritoriul Republicii Franceze și al altor state europene mai multe infracțiuni de furt calificat. Astfel, membrii grupării, cu ajutorul unor dispozitive de tăiere (polizoare unghiulare), au sustras sau au încercat să sustragă, pe timp de noapte, din 13 bancomate aflate în incinta unor galerii comerciale, importante sume de bani. În prealabil, anterior pătrunderii prin efracție în incinta galeriilor în care erau situate bancomatele, aceștia tăiau cablurile telefonice, iar pătrunderea se făcea prin folosirea unor dispozitive specifice. În ceea ce privește bancomatele, acestea erau sparte în partea din spate cu ajutorul unui polizor unghiular (flex), conectat la o priză electrică de la locul faptei”, potrivit comunicatului citat.

“În urma perchezițiilor, până în acest moment, au fost ridicate laptopuri, stații de emisie-recepție, telefoane mobile și alte bunuri de interes în cauză, precum și 5.000 de euro, 12.000 de lei, bijuterii și ceasuri. Polițiștii au pus în aplicare 4 mandate europene de arestare, persoanele depistate fiind conduse la audieri”, precizează şi reprezentanţii IGPR. (ZCH NEWS; FOTO: DIICOT)