pietricica turism

ambulantaUn copil, de 10 ani, din Bucureşti, care a urcat cu mama  lui pe Ceahlău în  ziua de 19 iulie, a fost coborât pe targă de salvatorii montani, până pe axial, de unde l-a preluat ambulanţa.

„În jurul orei 2, la punctul de prim ajutor deservit de SSN la Baza Dochia – punctul de prim ajutor aflat la cea mai mare altitudine din Carpatii Orientali  s-a prezentat o turista din Bucuresti care a solicitat ajutorul salvatorilor montani deoarece băieţelul ei se simţea foarte rău”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

„Copilul avea febră mare, puţin peste 39 de grade, febră care nu a cedat nici după administrarea antitermicelor. Deoarece nu se putea stabili clar care era sursa stării febrile accentuate, s-a decis coborârea cazului şi evacuarea de urgenţă, astfel încât să fie asistat în cadrul sistemului sanitar specializat. Chiar dacă operaţiunile de acest gen derulate noaptea la lumina lanternei sunt dificile şi cu un grad de periculozitate accentuat era mult mai importantă asigurarea cazului într-o zonă sigură, în mijlocul civilizaţiei, fiindcă de multe ori cazurile care debutează brusc, cu febră mare, pot evolua negativ”.

Salvatorii au imobilizat copilul pe targă, l-au coborât pe traseul Lutul Roşu şi, în jurul orei 24:00, l-au predat echipajului de pe ambulanţa care-l aştepta în zona Curmătură de pe axial. (C.M.)