Cum poți să-ți pierzi prestigiul și clienții într-o singură zi? Simplu! Lansează statul un subiect de știre care face rapid înconjurul țării via internet și nu numai. Ce poți să mai faci după aceea? Să încerci să explici, dacă are timp cineva să te asculte, cum statul a greșit, cel puțin în ceea ce te privește.
Știrea bombă a fost că aproape 1.400 de agenții de turism din țară, dintre care 18 din județul Neamț, au rămas fără licență începând cu 30 septembrie, ca urmare a unui anunț făcut de ANT: „Autoritatea Națională pentru Turism, anunță public retragerea, în vederea radierii din oficiu, a licențelor de turism emise operatorilor economici care nu au prezentat polița valabilă de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”.
Conform listei prezentate de ANT pe 4 octombrie, începând cu 30 septembrie, ar fi rămas fără licență 9 agenții din Piatra Neamț, 5 din Roman, două din Alexandru cel Bun și câte una din Târgu Neamț și Săvinești.
Directorul Viking Travel își apără cauza
Printre agențiile din Piatra Neamţ incluse în tabelul publicat pe 4 octombrie se numără și Viking Travel. Doar că directorul Dan Popa, revoltat de faptul că respectiva știre îi știrbește imaginea agenției, își apără cauza și ne-a trimis un e-mail pe adresa redacției, din care vă redăm în continuare: „Spre rușinea/disperarea/indignarea noastră apărem și noi pe lista neagră, deși suntem în regulă. Aveți anexate și licența și polița. Rugămintea noastră este să nu publicați în ziarul dv. vreun comunicat/text bombă cum că «uitați ce hoți și borfași sunt unii sau alții» și astfel să mai pierdem timpul cu drepturi la replică și comunicate”.
Pentru a demonstra că includerea numelui agenției pe care o reprezintă nu avea ce să caute în celebra listă, directorul ne-a anexat și copiile după licențele de turism și polița de Insolvabilitate, asigurare încheiată în ianuarie 2016 și valabilă până în ianuarie 2017. Dar a avut și o sugestie legată de adevărata știre bombă în acest caz.
„Dacă ar trebui pus un text bombă, acela ar fi că cei de la ANT toacă degeaba banii publici. Ne obligă să publicăm pe site licența și polița, dar nu au timp să dea un click pe site să le verifice. Niciodată nu a fost nevoie să trimitem copii după polițele de asigurare către ANT. De obicei, în fiecare an, reprezentanții lor în teritoriu făceau controale regulate la agențiile de turism. Avem dovada acestor verificări în registrele unice de control”, a precizat Dan Popa.
Directorul agenției de turism a menționat faptul că, în urma unor discuții avute cu mai mulți colegi, a ajuns la concluzia că cei de la ANT nu au suficient personal care să verifice în teritoriu fiecare agenție în parte, motiv pentru care ar fi trimis, săptămâna trecută, către toate agențiile, o înștiințare în care li se cerea să trimită, până la sfârșitul săptămânii, pe e-mail, o copie după polița de insolvabilitate.
„Noi, personal, nu am primit așa ceva. Am sunat și la ANT și mi-au confirmat că, într-adevăr, nu au confirmare de primire a plicului. Le-am trimis pe e-mail către ANT dovada poliței de insolvabilitate. Mi-au zis că, pe măsură ce primesc mail-urile, vor modifica celebra listă și să nu ne facem probleme. Repet, noi nu ne facem probleme în legătură cu autoritățile statului, ne facem probleme în legătură cu titluri care pot apărea în ziare, fără să se studieze cu atenție problema. Căci, după aceea, mai greu putem repara răul făcut sau publicitatea negativă”, a menționat directorul agenției Viking Travel.
Se pare că, între timp, și cei de la ANT și-au dat seama că s-au grăbit să publice un tabel fără a avea toate temele făcute, de vreme ce, pe 5 octombrie, au revenit cu un nou comunicat și cu noi liste, care sunt încă în curs de actualizare. Astfel, agenția Viking a fost eliminată din lista „rușinii”, alături de alte două agenții din Neamț și cine mai știe câte din întreaga țară. (Andreea AMARIEI)