0:00

Deputat Dorinel Ursărescu: Despre constituţionalitatea revizuirii Constituţiei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pe 14 ianuarie 2014, de la pupitrul prezidenţial de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu făcea, printre altele, următoarea declaraţie: “În sfârşit, aş vrea să discut despre ultima trăsnaie a alianţei USL, cea cu Constituţia pe care vor s-o treacă prin referendum, odată cu europarlamentarele. Este în regulă, dar va trebui să ţină cont de câteva lucruri foarte importante. Primul şi cel mai important este Decizia Curţii Constituţionale nr. 682/2012 – deci e proaspătă, de un an şi jumătate -, în care se spune că este obligatorie respectarea rezultatului referendumului care viza Parlament unicameral şi număr maxim de 300 de parlamentari. Nu cred că la un interval atât de scurt Curtea Constituţională îşi va schimba jurisprudenţa (…) Eu nu cred că un proiect de Constituţie care nu va ţine cont de referendumul din 2009 va fi acceptat de Curtea Constituţională, pentru că referendumul nu este consultativ la aplicare, este consultativ pentru că trebuie pus în aplicare de o altă instituţie, în cazul nostru Parlamentul”.

După cum se ştie, duminică seara, judecătorii Curţii Constituţionale, analizând Proiectul de Lege privind revizuirea Constituţiei, au constatat că trecerea expresă în Constituţia revizuită a sistemului parlamentar bicameral nu încalcă limitele revizuirii, deci este constituţional.

Suntem în faţa celei mai grele înfrângeri suferite de Traian Băsescu, după votul de la referendumul din 29 iulie 2012 şi după demiterea, prin moţiune de cenzură, a guvernului marionetă condus de Mihai-Răzvan Ungureanu. Ştiu că decizia în ceea ce priveşte constituţionalitatea sistemului bicameral a fost luată cu majoritate de voturi, dar este clar că şi unul sau doi dintre judecătorii aşa-numiţi “ai lui Băsescu” de la Curtea Constituţională, nu au acceptat să se facă de râs şi să decidă că negrul este alb, şi albul este negru.

Declaraţia dată de preşedintele Traian Băsescu, pe 14 ianuarie, avea un dublu scop. Primul, cel de manipulare a opiniei publice: organizarea referendumului constituţional în paralel cu europarlamentarele este o trăsnaie. Foarte puţini au fost cei care au replicat la vremea respectivă arătând că de fapt chiar Traian Băsescu este deschizător de drum pentru o astfel de “trăsnaie”. Pe 25 noiembrie 2007, în paralel cu primele alegeri europarlamentare, Traian Băsescu a organizat referendumul pentru introducerea votului uninominal. (Trec peste faptul că ulterior preşedintele s-a dezis de votul uninominal, ceea ce demonstrează că a utilizat consultarea populară drept recuzită electorală). Evident, Traian Băsescu nu a uitat că a promovat o “trăsnaie”, dar a mizat poate pe faptul că unii nu stau bine la capitolul memorie şi a făcut ce ştie cel mai bine: a manipulat.

Al doilea scop al declaraţie a fost acela de a da o indicaţie preţioasă judecătorilor CCR. Şi Traian Băsescu, ca şi toată lumea care este la curent cu legislaţia, ştia că un referendum de genul celui organizat în 2009, fiind din categoria celor consultative, nu este obligatoriu să fie pus în aplicare. Şi mai ştia că orice modificare a sistemului parlamentar nu are cum să intre sub incidenţa art.152 din Constituţie, cel care reglementează limitele revizuirii Constituţiei.

Cu toate indicaţiile date judecătorilor, de această dată Traian Băsescu a fost refuzat, sau, mai precis, nu a mai fost ascultat de toţi cei care i-au fost/sunt favorabili. Traian Băsescu urma să utilizeze în campania pentru europarlamentare şi în campania pentru prezidenţiale (pentru formaţiunea politică pe care a năşit-o şi pentru candidatul pe care şi-l doreşte drept urmaş) tema unicameralului, atacând şi acuzând adversarii politici de faptul că încalcă legea fundamentală, nerespectând voinţa populară. Acum această armă redutabilă a dispărut, dar nu este încă cel mai grav lucru pentru Traian Băsescu. Acum, românii s-au convins şi mai mult că preşedintele i-a păcălit, i-a manipulat utilizând legea supremă, Constituţia. Suntem în faţa a ceea ce se numeşte începutul sfârşitului pentru Traian Băsescu. Şi nu mă refer la mandatul de preşedinte, pentru că oricum acesta este pe final, ci la cariera politică a lui Traian Băsescu.

Deputat Dorinel URSĂRESCU

Articolul precedentÎncep lucrările la LIDL
Articolul următorPoliţia Târgu Neamţ deschide ghişeu de caziere