0:00

În anul 2004, PSD ducea o politică agresivă de destructurare a PNL, prin încercări repetate de racolare a primarilor liberali. În prezent, PSD s-a reîntors în timpurile de tristă amintire ale anilor 2000-2004 şi continuă să revină la comportamentul şi practicile partidului-stat din vremea lui Adrian Năstase. Am atenţionat încă de pe vremea când USL mai exista că erau semnale certe din care rezulta că PSD ignoră/dinamitează în judeţul Neamţ (mă limitez să mă pronunţ doar la situaţia din judeţul din care fac parte) protocolul USL şi că intenţionează să racoleze primari ai PNL. Într-un fel, septembrie 2009 este echivalentul lui ianuarie – aprilie 2014. În Neamţ, rolul PDL din declaraţiile toamnei anului 2009 l-a preluat PSD.

Social-democraţii nemţeni au subminat protocolul USL (în paralel, la centru PSD a forţat scoaterea PNL de la guvernare), tocmai pentru a-şi uşura misiunea de racolare a primarilor liberali. Şi după ce oficial acest protocol a fost denunţat, PSD a trecut la fapte. Pe 27 martie 2014, o ştire Agerpres informa: “Trei primari de la PNL şi 13 primari de la PDL s-au alăturat filialei PSD Neamţ şi vor coordona organizaţiile locale, a anunţat joi deputatul Ionel Arsene, preşedintele filialei social-democrate nemţene”.

În septembrie 2009, PSD ţipa că PDL – în septembrie 2009, erau încă parteneri la guvernare – îi racolează primari. Acum PSD procedează la fel. Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face, aşa sună un vechi proverb românesc. În septembrie 2009, PSD-ului nu-i plăcea ce i se întâmplă. Şi în loc ca PSD să încerce să prevină acest flagel, este vorba de racolarea/migrarea primarilor, când s-a aflat la guvernare sub steagul USL nu a schiţat niciun gest pentru modificarea legislaţiei în privinţa aleşilor locali. PNL singur în USL nu avea forţa necesară să treacă o iniţiativă legislativă în acest sens. Faptul că PSD nu a avut nici cea mai mică intenţie de a modifica legislaţia pentru a împiedica racolările de primari demonstrează că de mult a premeditat începerea racolărilor.

Într-un fel istoria se repetă. Cine a spus că PSD-ul condus de Victor Ponta face paşi mari înapoi spre PSD-ul condus de Adrian Năstase nu a făcut această declaraţie din raţiuni electorale şi nu a greşit cu nimic. Aş vrea să reamintesc datele unui studiu IPP (Institutul pentru Politici Publice) din 2003: “Partidul Social Democrat aproape şi-a dublat numărul de primari în intervalul 2000 – 2003, după cum urmează: 1.050 primari în 2000, 1.548 primari în 2001, şi 1.947 primari in 2003”. După cum se vede, ceea ce se întâmplă acum (şi în Neamţ a început deja) nu reprezintă o practică nouă. PSD 2014 nu este cu nimic deosebit de PSD 2001-2003. Numai că la alegerile din 2004, acest număr uriaş de primari nu a ajutat prea mult PSD, care nu a strălucit în alegerile locale şi generale. Sunt convins că la fel se va întâmpla şi la viitoarele scrutine din 2014 şi 2016. (Deputat Dorin URSĂRESCU)

Articolul precedentAleșii locali romașcani pot să respecte legea
Articolul următorCentrele de permanență nu-și iau vacanță de 1 mai