0:00

De teama europarlamentarelor: Primarii – momiți cu salarii mai mari, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* vicepremierul Dragnea a anunţat că le cresc salariile primarilor de la 1 ianuarie

* anunțul a fost bine primit mai ales de primarii din Asociaţia Comunelor, cea care amenința guvernul cu proteste și neimplicare în campaniile viitoare

* ”Eu cred că au vrut să închidă gura primarilor”, spune Iuliu Savin, de la Ghindăoani, într-un acces de sinceritate

Prima zi a anului următor le va aduce primarilor salarii majorate, după cum a anunțat vicepremierul Liviu Dragnea, la finalul unei runde de discuții (negocieri) cu Asociația Comunelor din România, la care a participat inclusiv premierul Victor Ponta. Întâlnirea a avut loc după ce primarii de comune au anunțat, cu titlu de amenințare, că nu se vor mai implica în campaniile electorale, având în vedere că n-au fost sprijiniți cu fonduri pentru localitățile lor și că, pentru onorarea promisiunilor lor electorale făcute oamenilor, au primit până acum doar… promisiuni. După cum a explicat Dragnea, de la 1 ianuarie 2014, va fi modificată legislația, astfel încât localitățile să fie clasificate în funcție de numărul locuitorilor și, implicit, salarizarea să fie pe măsură. Asta în condițiile în care, acum, sunt comune care au 12.000 de locuitori – cum e Săbăoani, la noi -, dar și orașe care au 8.000 de suflete – cum e Bicazul sau Roznovul.

”Locuitori mulţi, probleme multe”

Această idee a fost subliniată și de reprezentanții din Neamț în ACoR. Unul dintre ei este primarul de Săbăoani, Valeria Dascălu: ”La întâlnirea de joi, s-au discutat punctual toate solicitările noastre. S-a solicitat ca primarii să fie plătiți în funcție de numărul de locuitori pe care îi are o comună, pentru că, dacă locuitorii sunt mulți, și problemele sunt multe. Sunt primari de orașe cu 2.000 de locuitori plătiți mai bine decât un primar de comună cu 12.000 de locuitori, cum este la Săbăoani, de exemplu”.

“Am cerut întregirea unui drept”

”Creșterea indemnizației primarilor a fost ultimul punct pe lista solicitărilor făcute de Asociația Comunelor Guvernului. De fapt, a fost discutată o speță și anume că un viceprimar de oraș are mai mult cu vreo 15 milioane de lei decât un primar de comună. Noi am cerut întregirea unui drept. Și noi trebuie să fim plătiți ca funcționarii, să avem sporurile cuvenite. Comuna noastră are 3.500 de locuitori, este de gradul 2, salariul primarului este în jur de 19 milioane, iar un consilier ia 5% din indemnizația primarului pentru fiecare ședință. Deci un consilier vine la ședință, ia 2,7 milioane pentru două ore”, a spus Iulian Găină, primar al comunei Tarcău și membru ACoR.

”Au vrut să închidă gura primarilor”

”Eu cred că au vrut să închidă gura primarilor. Dar dacă se vor aloca niște bani pentru creșterea indemnizațiilor primarilor – cu toate că nu văd de unde vor aloca -, ar fi un stimulent și o reparație față de primarii ale căror comune au populația scăzută. Eu cred că sunt de soluționat probleme mult mai grave, cum ar fi investițiile în zonele rurale. Ghindăoani este o comună de grad 3, cu 2.100 de locuitori”, a explicat Iuliu Savin, primar al comunei Ghindăoani.

„Oricât de puțin ar crește, ar fi bine”

Vestea l-a bucurat și pe primarul Romanului, Laurențiu Leoreanu. Deși inițial a crezut că-i o glumă, acesta spune că orice ban în plus e o recunoaștere pentru aleșii care se implică în dezvoltarea comunităților: E bine că s-a venit cu o astfel de propunere. Și cred că trebuie ținut cont de mărimea localității, de numărul locuitorilor… Trebuie făcută o plată ținând cont și de realitatea economică, dar și de realitatea muncii fiecăruia, de responsabilitate, de întreaga problematică a unui oraș. Nu poți mulțumi pe toată lumea, dar măcar să existe o grilă care să fie apropiată de adevăr. E o gândire bună și o salut.

Laurențiu Leoreanu încasează lunar de la primărie cam 33 de milioane vechi, dar nu se pronunță dacă-i bine sau dacă-i cât merită: ”Nu pot aprecia, cum nu pot spune dacă suma este mare sau prea mică. Știu că un primar de comună are un salariu în jur de 16-17 milioane de lei vechi, unul de oraș în jur de 24-26 milioane și unul de municipiu încasează între 30 și 35 de milioane de lei vechi. Oricât de puțin ar crește ar fi bine”.

Primarul Laurențiu Leoreanu a adus de multe ori în discuție salariile mici din administrație, mai ales că la el în instituție sunt funcționari care adună venituri mai mari decât al primarului. Asta și pentru că primarului nu-i permite legea decât salariul, iar orice alte eventuale funcții sunt onorifice și neremunerate. Un alt caz, recent, din Neamț, este al primarului de Sagna, Gheorghe Iacob, care a demisionat – e drept, pentru câteva zile doar -, una din nemulțumirile sale fiind tocmai discrepanța dintre răspundere și problemele comunității și banii pe care-i ia pentru munca depusă.

Fericiți cei aleși…

Dacă se mărește leafa primarilor din Neamț, peste o mie de nemțeni vor fi taaare fericiți, pentru că vor câștiga, indirect și implicit. Este vorba de consilierii locali din cele 83 de unități-administrative nemțene, care, o dată pe lună sau ori de câte ori este nevoie, se întâlnesc în ședințe ca să dea direcția în primărie.

Potrivit Statului aleșilor locali, pentru fiecare ședință ordinară, un consilier local încasează o sumă de până la 5% din salariul primarului. În județul Neamț, sunt 1.115 consilieri locali rezultați din scrutinul de la 10 iunie 2012.

Tot beneficiari vor fi și viceprimarii, care iau salariu proporțional cu primarul, tot în funcție de nivelul localității în care ocupă funcția. În Neamț, 84 de viceprimari secondează 83 de primari.

Articolul precedentTragedia actorului Constantin Ghenescu: Omorât în propria-i casă
Articolul următorCetatea ”monitorizată” de primar