talon pensieControversele legate de menținerea în sistemul public a funcționarilor care au deja emisă decizia de pensionare au fost tranșate prin decizie judecătorească de către instanța supremă. Hotărârea a fost dată recent de Înalta Curte de Casație și Justiție care a decis că emiterea deciziei de pensionare determină încetarea raportului de serviciu. Asta chiar și în condițiile în care persoana în cauză cere suspendarea pensiei. Pe înțelesul tuturor, salariații statului care obțin decizia de pensionare trebuie să se retragă din activitate și să părăsească sistemul.

Decizia nr. 91: Admite sesizarea formulată de Tribunalul Suceava – Secția de contencios administrativ și fiscal, în dosarul nr. 867/86/2024, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile și, în consecință, stabilește că: În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 517 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, în situația menținerii la cerere a raportului de funcție publică după îndeplinirea condițiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcționarul public ceruse suspendarea plății pensiei. Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 25 noiembrie 2024”, este decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

WhatsApp Image 2024 11 27 at 10.52.03

Tribunalul Suceava a fost instanța care a sesizat Curtea Supremă și a solicitat dezlegarea unei chestiuni de drept, punctul pe un dosar în care o funcționară a dorit să rămână pe post după emiterea deciziei de pensionare. Magistrații au solicitat un răspuns la întrebarea: „Dacă emiterea unei decizii de pensionare, la cererea funcționarului public, decizie ulterior suspendată, tot la cerere, (în sensul că s-a suspendat plata pensiei, dar nu a încetat calitatea de pensionar), ambele decizii emise în intervalul în care raportul de serviciu era prelungit la cerere, conform dispozițiilor art. 517 alin. (2) din Codul administrativ, afectează raportul de serviciu prelungit, respectiv îl încetează de drept?”. Decizia Curții Supreme a fost lămuritoare iar hotărârea din 25 noiembrie este obligatorie.

(G. S.)

Articolul precedentMai sunt doar 3 zile până la marea deschidere a evenimentului „Piatra lui Crăciun” 2024!
Articolul următor14 ani de închisoare pentru uciderea nevestei: acuzatul datorează 200.000 lei către două spitale
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.