0:00

Cu sprijinul RIFIL, o nouă premieră la TT: „Frumoasa călătorie a urşilor panda…”, de Matei Vişniec, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Teatrul Tineretului Piatra Neamţ prezintă sâmbătă şi duminică, 6 şi 7 aprilie 2013, de la ora 19, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, cea mai recentă producţie a sa, spectacolul, în premieră, „Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt „ de Matei Vişniec. În distribuţie: Daniel Beşleagă, Nora Covali/ Sabrina Iaşchevici, Dragoş Ionescu. Regia este semnată de Adrian Tamaş, scenografia – Romulus Boicu.

Poţi scrie/ vorbi despre moarte astfel încât să ocoleşti oroarea, terifiantul, ba mai mult, să transformi absurdul tragic într-o poveste luminată de focul de artificii al dragostei şi al poeziei? Matei Vişniec reuşeşte pe deplin acest lucru într-o piesă ce mizează pe lirism şi situaţii – surpriză pendulând între absurd şi mistic. Misterul se păstrează până în final, amplificându-se pe parcursul a nouă nopţi de iubire, ce împlinesc viaţa unui saxofonist, un artist aflat la sfârşit de drumuri. Tânărul regizor Adrian Tamaş a optat pentru explorarea resorturilor lirice şi metafizice ale textului (pe care l-a îmbogăţit cu încă opt poeme ale aceluiaşi autor), creând un spectacol de atmosferă. Această montare reprezintă debutul pe o scenă de teatru profesionist pentru Adrian Tamaş, absolvent în 2010 al secţiei de regie din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti. Spectacolul a beneficiat şi de experienţa lui Mihai Păcurar în video art, anticele umbre chinezeşti făcând casă bună cu proiecţiile video. Mişcarea scenică dirijată de Andrea Gavriliu şi decorul intim creat de Romulus Boicu sunt ingredinte importante ale acestui spectacol – poem. Teatrul Tineretului mulţumeşte Companiei Rifil S.A. pentru susţinerea financiară a acestui spectacol. „Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt” de Matei Vişniec, regia Adrian Tamaş, face parte dintr-o serie de evenimente care marchează sărbătorirea celor 40 de ani de industrie şi mecenat pentru cultură, sport şi sănătate ale RIFIL S.A., în Piatra-Neamţ. Teatrul Tineretului este una dintre instituţiile culturale sprijinite frecvent de Compania RIFIL S.A. Manifestând un real interes pentru creaţia scenică şi investind cu generozitate în proiectele şi programele teatrului, compania a contribuit (după anii ’90),  la organizarea fiecărei ediţii a Festivalului de Teatru Piatra Neamţ, în calitate de sponsor oficial. Numeroase producţii teatrale şi invitarea unor artişti de o valoare incontestabilă au devenit posibile cu ajutorul RIFIL.

Articolul precedentJoi, la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava: “Grupul de la Durău” lansează două antologii
Articolul următor6o de ani de la moartea regelui „play-boy”: Carol al II-lea „culegea femei de pe stradă”