Anul trecut, imediat după declanşarea conflictului din Ucraina, a crescut vertiginos numărul cererilor de azil întregistrate în unităţile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI). Statistic, au fost înregistrate 12.368 cereri de azil, cu 2.778 mai multe decât în anul anterior când au fost depuse şi înregistrate 9.590 astfel de cereri.

refugiati ucraina„Cele mai multe au fost depuse de cetățenii din Ucraina – 4.398, apoi de cei din India – 1.486, Bangladesh – 1.364, Siria – 1.313 și Pakistan – 803. Cererea de azil poate fi depusă de oricare străin, aflat pe teritoriul României sau într-un punct pentru trecerea frontierei. O persoană este considerată solicitant de azil din momentul manifestării de voinţă, exprimate în scris sau oral, în faţa autorităţilor competente, din care să rezulte că aceasta solicită protecţia statului român. Cererile de azil se depun personal de către străinii aflaţi pe teritoriul României sau într-un punct de control pentru trecerea frontierei de stat”, precizează IGI, într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.

Pentru copii, cererile de azil pot fi depuse de reprezentantul legal. Minorii care au împlinit vârsta de 14 ani pot depune cereri de azil în nume propriu. Cel care depune cererea trebuie să se prezinte personal la autorităţile competente să primească astfel de cereri. Cererile de azil depuse în afara teritoriului României nu sunt admise. Dintre cei care au depus astfel de cereri 1.803 persoane au beneficiat şi de programul de integrare. Polițiștii de imigrări au emis, în 2022 şi 101.077 de permise de ședere pentru beneficiarii de protecție internaţională.

Angela Croitoru

Articolul precedentDeputat PNL, Mara Calista: „De astăzi avem legea prin care instituim Programul Săptămâna conştientizării depresiei postpartum!
Articolul următorÎn atenția șoferilor care au rămas fără permis
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.