mihai-farcasanu

Mihai Fărcășanu, fostul președinte PP-DD și vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, recent condamnat la un an și zece luni de închisoare cu executare pentru fapte de evaziune fiscală, era, la momentul condamnării, director tehnic la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans. Funcția, bine plătită și fără mari responsabilități, era o răsplată pentru activitatea credincioasă depusă în slujba colaborării cu PDL-ul după 2012. De fapt, Urbrtrans este un fel de refugiu pentru toți cei care pierd o funcție politică și au nevoie de o sinecură în așteptarea unui alt tren favorabil. Cazul lui Dragoș Chitic, exilat la Urbtrans din funcția de viceprimar, atunci când alianțele politice au cerut-o, revenit la Primărie pe aceeași funcție, este foarte cunoscut, după cum și mișcarea făcută în cazul lui Adrian Grigoraș, de pe funcția de viceprimar pe cea de director la Urbtrans, e la fel de cunoscută. Nici măcar membrii de partid nu cred că la numire a fost vorba de competențe, nu de implicații politice.

În legătură cu persoana care ar fi preluat funcția de director tehnic la Urbtrans, am cerut lămuriri directorului asociației, care ne-a spus că se va întâlni cu viceprimarul Dragoș Chitic pentru a lua împreună o decizie. Dragoș Chitic ne-a oferit o variantă năucitoare: ”Domnul Fărcășanu a făcut de luni o cerere de suspendare a sa din funcția de director tehnic și, în aceste condiții, funcția este blocată. O să așteptăm să vedem ce se întâmplă cu domnul Fărcășanu”. Practic, domnul viceprimar ne-a transmis că funcția este blocată până la eliberarea lui Fărcășanu și că ”deocamdată acoperim sarcinile cu ceilalți angajați”, semn că, probabil, și alte funcții sunt decorative prin respectiva asociație de dezvoltare.

farcasanu suspendare 01

Mișcare ”deșteaptă”

Ca să nu creadă cineva că batem câmpii, vă prezentăm decizia cu nr. 7/06.10.2014, semnată de domnul viceprimar Dragoş Chitic, în calitate de președinte al Asociației Urtrans, unde primăria este parte. Acolo, domnul vice, ţinând cont cu strictețe de cererea de suspendare ”din motive personale”, dispune suspendarea începând cu data de 6 octombrie 2014. Articolul 2 al ordinului este definitoriu pentru grija față de angajați: ”Suspendarea este dispusă pe o perioadă cuprinsă între data de 06.10.2014 și până la solicitarea salariatului pentru reluarea activității în condițiile stabilite de lege”. Deci, dacă domnul Fărcășanu mai primește încă o pedeapsă în celălalt dosar în care este judecat, mai mare, postul îl va aștepta până atunci.

Mișcarea ”deșteaptă” de suspendare din funcție ar trebui, probabil – dacă nimeni nu discută despre ea – să păstreze un post blocat. Codul Muncii prevede, la art. 56, alin.1, litera f, cazul în care ”contractul individual de muncă existent încetează de drept ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești”. Alineatul 2 merge mai departe și spune și cum trebuie procedat: ”Constatatea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncă se face în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea acestuia, în scris, prin decizia angajatorului ”. Pentru juriștii din Urbtrans și probabil și cei din vecinătate, mai facem o trimitere, la art. 49, alin. 5, din același Cod: ”de fiecare dată când, în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează”.

farcasanu suspendare 02

Nu știm dacă bate Codul Muncii decizia de suspendare luată cu scopul de a proteja o funcție obținută pe linie de merite politice, dar noi zicem că este bine ca postul să rămână blocat. Se fac economii la Urbtrans. Sau, dacă tot s-a suspendat postul discret și la timp, în cerere nu trebuia invocate motive personale, se putea face referire la ”continuarea perfecționării profesionale”, pe o perioadă stabilită de instanțe.

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentDan Şova schimbă cursul campaniei electorale
Articolul următorLibrărie europeană la Târgu-Neamț

4 COMENTARII

  1. nu inteleg de unde si pana unde o functie de director poate fi suspendata pt un puscarias?!!! sau, in primaria noastra puscariasii sunt protejati prin lege indiferent daca sunt trimisi la inchisoare vreo 10 ani!! pai dle viceprimar chitic, aici va-ti facut de ras si va stricati cv-ul!!! propun ca pe timpul executarii pedepsei, societatea cu pricina sa-i puna masina la dispozitie si sa-i acorde o renta viagera pt toate sacrificiile facute de acest (…) farcaseanu! bravo urbtrans, bravo primarie…tinetio tot asa poate intro zi

  2. normal ar fi ca si cetatenii de rand sa_si plateasca impozitele numai cand au bani disponibili si cand nu au alte interese “personale”.
    poate cineva se va sesiza si asupra prevederilor contractuale ale salariatilor de la urbtrans.
    din moment ce firma poate functiona si fara acest angajat care poate cere cand vrea o “pauza de 1 an si zece luni”,consider ca postul nu este necesar si ar fi corect sa fie desfiintat si astfel se vor reduce si costurile cu plata angajatilor “care nu fac nimic”!

Comentariile sunt închise.