0:00

Comunicarea cu dl. Zgonea continuă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* „Creşterea economică din 2013 se reflectă în buzunarele profesorilor debutanţi şi ale medicilor rezidenţi”, declară preşedintele Camerei

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 25 februarie 2014, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2014, prin care salariile profesorilor debutanţi au fost majorate cu 10%, iar medicii rezidenţi au primit o bursă lunară neimpozabilă de 670 de lei. În acest fel, peste 65.000 de profesori cu o vechime de până la 6 ani şi aproape 15.000 de medici şi farmacişti rezidenţi beneficiază de creşteri substanţiale ale veniturilor.

“Zeci de mii de medici rezidenţi şi tineri profesori vor avea anul acesta mai mulţi bani decât anul trecut. De altfel, anul acesta am reuşit să majorăm veniturile pentru aproximativ 800.000 de angajaţi, prin majorarea salariului minim la 850 de lei. Creşterea salariilor pentru medici şi profesori, alături de indexarea pensiilor şi majorarea salariului minim au fost posibile în primul rând datorită creşterii economice de 3,5 % din 2013. Ţara noastră a avut anul trecut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană şi acest lucru se vede acum în buzunarele profesorilor debutanţi şi ale medicilor rezidenţi. Fără medici mai bine plătiţi nu vom avea nici servicii medicale la standarde europene. Fără profesori mai bine plătiţi nu vom avea nici elevi mai bine pregătiţi pentru facultate sau pentru piaţa muncii”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Având în vedere importanţa deosebită a acestui sector în dezvoltarea generală a societăţii româneşti se impune asigurarea unei remuneraţii mai atractive pentru această categorie de personal şi în special pentru cadrele didactice tinere. Astfel, o mai bună motivare a acestora ar putea conduce la creşterea performanţelor profesionale şi implicit la o mai bună pregătire a elevilor şi studenţilor.

O altă categorie de personal, pentru pregătirea căreia statul asigură fonduri importante, este reprezentată de medicii rezidenţi. În prezent medicii rezidenţi beneficiează de salarii care nu îi motivează să îşi desfăşoare activitatea în unităţi sanitare din ţara noastră, înregistrându-se în ultima perioadă migrări masive ale acestora către unităţi sanitare din alte ţări. (Z.C.H.)

Articolul precedentVor să asculte radioul pe care-l plătesc!
Articolul următorȘedință de Consiliu Local la Târgu-Neamț