Pe 8 şi 9 mai, în fiecare an, sunt marcate Zilele de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Aceste zile au fost declarate de Adunarea Generală a ONU la 22 noiembrie 2004, prin Rezoluţia 59/26, iar statele membre au fost invitate să comemoreze, în fiecare an, fie una, fie ambele zile, într-o manieră adecvată şi să aducă un omagiu tuturor celor ce şi-au pierdut viaţa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Elevii din grupul-țintă al proiectului interdisciplinar Holocaustul – un drum fără întoarcere, implementat de Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu-Neamț, au participat la un workshop cu tema Declarația universală a drepturilor omului (1948) și au comemorat victimele Holocaustului în Cimitirul Israelit din localitate. Cele treizeci de articole care definesc principalele drepturi ale ființei umane s-au constituit în tot atâtea momente de reflecție asupra libertăților universal valabile și recunoscute, care reprezintă un ideal comun de atins pentru toate popoarele și statele lumii. Astfel, prin cele două activități desfășurate, au fost atinse obiectivele proiectului care și-a propus conștientizarea elevilor și a partenerilor educaționali cu privire la consecințele tragice ale antisemitismului și ale discriminării de orice fel, rememorarea evenimentelor tragice ale Holocaustului pentru ca un astfel de genocid să nu se mai repete niciodată, educarea tinerelor generații în spiritul toleranței, echității, egalității și non-discriminării, promovarea unor principii și valori etice: empatie, libertate, solidaritate, demnitate, prietenie, dreptate etc.
Au fost oferite Diplome de Mulțumire tuturor profesorilor și elevilor implicați, precum și partenerilor educaționali: Obștea Evreilor din Târgu-Neamț – responsabil Marcel Grinberg, Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu-Neamț, Școala Gimnazială Domnească din Târgu-Neamț, Biblioteca Orășenească „Ion Creangă” din Târgu-Neamț.
Prof. Elisabeta Pascu