0:00

CJAS Neamţ nu ştie sau nu spune câte carduri de sănătate a distribuit, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Radu FIRĂSTRĂU (stânga)

La nivelul CJAS Neamţ, a fost întocmită o situaţie privind situaţia cardurilor de sănătate, valabilă la sfârşitul lunii iulie a.c. Se spune că evidenţa informatizată a celor primite/predate este una complexă, administrată în flux continuu. Cea mai căutată informaţie, respectiv numărul cardurilor distribuite, lipseşte cu desăvârşire! Că nu ştiu sau nu spun, rămâne de cercetat. Doar menţiunea despre cardurile „distribuite aparţinătorilor în procent de peste 95%” este irelevantă în context.

Totuşi, câteva dintre reperele situaţiei asumate de Radu Firăstrău, „pedege”-ul casei judeţene, merită reţinute exact cum au fost prezentate:

– Carduri defecte (pentru care au fost eliberate adeverinţe de înlocuire): 143;

– Carduri suspendate/adeverinţe înlocuire: 1.021;

– Adeverinţe simple: 4.394;

– Carduri rămase la CJAS: 10.665;

– Carduri predate medici: 4.043;

– Carduri predate asiguraţi: 3.444;

– Carduri retur poştă: 15.674 (persoane care nu au fost găsite acasă de poştaşi);

– Carduri netipărite: 4.394;

– Carduri tipărite: 7.487;

– Solicitări eliberare: 11.881;

– Adeverinţe înlocuire refuz: 813 (pentru cei care refuză cardul se eliberează o adeverinţă valabilă 3 luni de zile, ceea ce înseamnă 4 vizite pe an la sediul CJAS);

– Flux persoane prezentate la CAS: 4.518;

– Carduri deblocate prin Centrul apel şi suport relaţii publice: 2.011;

– Carduri duplicat: 900 (pentru persoanele care au pierdut cardul).

Explicaţiile din paranteze, atâtea câte sunt, au fost oferite de Radu Firăstrău la şedinţa Colegiului prefectural de joi, 6 august. A prezentat şi următoarele detalii:

– Cardurile defecte au venit cu date de identificare greşite sau care nu se potrivesc (de exemplu prin schimbarea numelui);

– Cardurile suspendate le includ pe cele defecte şi pe cele refuzate.

Faţă de cele de mai sus, orice combinaţii de adunări şi scăderi încerci nu ajungi la nimic rezonabil prin raportare la realitatea înconjurătoare.

În altă ordine de idei, s-a reţinut că în județul Neamț procentul de implementare a cardului la furnizorii de servicii medicale aflați în relație contractuală cu CJAS Neamț este de 100%, având în vedere că utilizarea cardului este o clauză contractuală obligatorie, după cum se arată şi în comunicatul de presă remis de Instituţia Prefectului.

De asemenea, Casa Naţională face o raportare spectaculoasă: prin utilizarea cardului, la nivel naţional, în luna mai a fost înregistrată o economie de peste 90 milioane lei, comparativ cu luna mai a anului trecut, iar despre aceşti bani se spune că vor rămâne şi vor fi folosiţi în sistemul de sănătate.

La capitolul bani, Radu Firăstrău nu a avut răspuns pentru o întrebare simplă, pusă de Corneliu Dănăilă, directorul executiv al Direcţiei Regionale de Statistică Neamţ: cât a costat implementarea proiectului? Scuza pentru lipsa răspunsului, anume că proiectul a fost finanţat din bni europeni, e din acelaşi registru de seriozitate cu omisiunea. Directorul Dănăilă le-a urat tuturor ca acest sistem de carduri să aibă succes mai mare decât carnetul de sănătate sau cartea de alegător. (Viorel COSMA)

Raportul prezentat de preşedintele director general Radu Firăstrău de la CJAS Neamţ, în format Microsoft Word: Material ptr. Colegiul Prefectural – Cardul national iulie 2015

Articolul precedentSalvamontiştii mută viperele din calea turiştilor în Ceahlău
Articolul următorRugăciuni înălțate pe altarul Muntelui cel sfânt al României. GALERIE FOTO
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.