vipera tDe câteva zile, turiştilor care s-au dus cu cortul pe platoul Dochia li se „părea” că zăresc şerpi în zona de campare, dar seara trecută, unii chiar au văzut mai multe vipere şi au alertat salvamontiştii. Cum doi dintre angajaţii Serviciului Salvamont Neamţ sunt biologi le-a fost uşor să găsească locul în care şi-au făcut cuib şi să stabilească, fără dubiu, că este vorba chiar despre vipere – reptile obişnuite în peisajul masivului Ceahlău.

“După ce curioşii au fost îndepărtaţi, având în vedere afluxul mare de turişti din zonă. în scopul prevenirii producerii unui accident cu urmări tragice s-a luat decizia îndepărtării reptilelor”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. “Viperele, deşi foarte agresive din cauza temperaturii şi a faptului că sunt în perioada de gestaţie finală au fost capturate şi eliberate în zona Brâna Vestică a Ocolaşului Mare – zonă restricţionată traficului turistic. După o cercetare amănunţită, s-au mai găsit două reptile adulte în vecinătatea traseului Dochia – Lutul Roşu (grupul de stânci Dracul – Mireasa -Gura plânsă)”.

vipereSalvamontiştii sfătuiesc turiştii să nu se îndepărteze de potecile din masivul Ceahlău şi să nu intre în zmeuriş, jnepeniş sau în zonele de stâncării de pe versanţii estic şi sud – estic. Cine se întâlneşte, totuşi, cu un şarpe, nu este bine să interacţioneze cu el în niciun fel.

De asemenea, trebuie ţinut cont de plăcuţele avertizoare montate în locurile în care viperele au habitate cunoscute.  C. MIRCEA

 

Articolul precedentRaid agricol în Neamţ cu secretarul de stat Botănoiu
Articolul următorCJAS Neamţ nu ştie sau nu spune câte carduri de sănătate a distribuit
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.