0:00

Cetăţeni nemulțumiți de „toaletarea” copacilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mai mulți locuitori ai municipiului Piatra Neamț s-au arătat nemulțumiți de felul în care lucrătorii CMI Urban toaletează copacii din oraş, deși acțiunea, care are loc în fiecare primăvară, este întreprinsă la cererea asociațiilor de proprietari. Mai mult, în doar două zile, pietrenii au umplut cu sesizări site-ul domnuleprimar.ro, legate de modul în care sunt curățați copacii din mai multe cartiere din Piatra Neamț.

Opinia cetăţenilor

”Când au de gând cei din echipa de la URBAN, care, acum o lună de zile, au ciontit teii dintre blocurile 20 si 52 de pe Dacia să ridice grămada de crengi rămasă? Lemnele mai groase au fost «recuperate» de niște «întreprinzatori privați» cu niște cărucioare dar au rămas crengile, aproximativ un camion, în spatele scării D a blocului 20”.

”Vă rog să-mi spuneți dacă în locul copacilor tăiați fară milă se va planta vreodată ceva viabil (copacii plantați anul trecut s-au uscat).
Azi au fost ciuntiți copacii de pe B-dul Traian, care chiar nu prezentau pericol. Chiar nu aveti oameni care să stie să facă toaletarea copacilor? Pentru că cei cu drujbele își bat joc, habar nu au. Acest oraș era renumit prin zona verde pe care o deținea, tei, castani, salcâmi, etc. Acum mi-e rușine…”

Opinia Primăriei

Serviciul de Gospodărire Comunală din cadrul primăriei Piatra Neamț vede situația altfel.

”Anual, Primăria, prin CMI Urban, efectează lucrări de amenajare și întreținere spații verzi prin plantarea a mii de puieți de arbori și arbuști pe terenul municipalității,  intenţionând să ofere locuitorilor cât şi celor care sunt în trecere, un spaţiu estetic vizual şi util în acelaşi timp, dacă ţinem cont că arborii sunt surse vii şi sigure de oxigenul de care avem atâta nevoie. Speciile au fost alese atât pentru rezistenta la poluare, cât și pentru aspectul arhitectural și estetic pe tot parcursul anului. Având în vedere analiza situaţiei existente s-au propus interventii în vegetație prin îndepărtarea arborilor uscați, în curs de uscare şi cei amplasaţi pe domeniul public la o distanţă mai mică de 2 metri de imobil, iar la speciile de arbori cum ar fi sălcii, cireş, corcoduş, duzi,vişini, care prin fructele lor murdăresc aleile şi străzile din apropiere se va executa o tăiere agresivă a coronamentului pentru diminuarea fructificaţiei. Încercăm în acest fel să evităm tăierea definitivă a arborilor prin reducerea coronamentului pe verticală și dezvoltarea acesteia pe orizontală, diminuând considerabil riscul doborâturilor produse de vânt. Menționăm că toate intervențiile se execută la cererea locatarilor și asociațiilor de proprietari, iar la peste 80% dintre arborii igienizați, în doi ani de la intervenție se va forma un nou coronament cu următoarele rezultate: evitarea doborârii  în caz de vânt puternic – scade presiunea vântului asupra arborelui,diminuarea fructificației  și revigorarea arborilor prin forțarea vegetației”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra Neamț, Vlad Tudor.

Opinia societăţii Urban

Lemnul rămas în urma toaletării arborilor va fi donat școlii și grădiniței din cartierul Văleni. Celelalte resturi vegetale sunt însă duse la depozitul de deșeuri pe măsură ce curățarea vegetației uscate se finalizează. ”Noi estimăm că până pe 10 aprilie vom termina toaletarea copacilor, de altfel după aceea nici nu mai avem voie pentru că după această perioadă copacii intră în perioada de vegetație. Copacii care trebuie tăiați sunt marcați și se taie cu avizul Direcției Silvice”, a declarat ing. Neculai Timaru, inginer șef CMI Urban Piatra Neamț.

Irina CĂLIN

Articolul precedentLocuri de muncă în Danemarca şi Portugalia
Articolul următorCu o întârziere de 7 ani şi 20 de minute/ A fost inaugurată Poliţia Bicaz