0:00

Densitate maximă de uniforme pe metrul pătrat, ieri la prânz, la inaugurarea sediului Poliţiei Bicaz, o clădire care a fost finalizată, în sfârşit, după 8 de când s-a pus piatra de temelie. Tăierea panglicii s-a făcut tot cu întârzire, cu 20 de minute faţă de ora stabilită, pentru că oficialităţile, şeful IPJ Neamţ şi reprezentantul IGPR au ajuns mai greu la locul evenimentului. A urmat o slujbă, cu rugăciuni bine alese, despre dreptate şi apărarea legii, ţinută  de trei preoţi din oraş, care au avut grijă să stropească cu aghiazmă şi să ungă cu mir fiecare încăpere. Părintele paroh a dăruit o icoană cu Buna Vestire pentru sediu, şi o alta, ceva mai mică, şefului Poliţiei Bicaz, pentru biroul său.

Cu o întârziere de 7 ani şi 20 de minute/ A fost inaugurată Poliţia Bicaz, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Atmosfera cucernică a fost întreruptă de primul responsabil cu bancurile, fostul şef al Poliţiei Neamţ Mihai Flueraşu, care i-a atras atenţia lui Tomiţă Pintilie: “Vezi unde pui icoana, să nu aibă cameră de filmat inclusă!”. A urmat turul de onoare al clădirii, cu prezentarea spaţiilor în care vor funcţiona compartimentele de evidenţa persoanei şi cel de cazier judiciar, birourile şi sala de conferinţe. “Da’ camera de bătaie unde este?”, s-a auzit o voce din capătul şirului de vizitatori.

Drumul până la ultimul etaj a avut drept “coloană sonoră” numai exclamaţii de admiraţie. “Ce mi-ar plăcea un birou aici, dar cu funcţia de la judeţ!” şi “Ce frumos e!” sunt replicile care s-au auzit cel mai des.

Primarul Sălăgean: “Onorată instanţă”

Partea oficială s-a consumat la etajul III, în sala de conferinţe, unde au luat loc la prezidiu beneficiarul Tomiţă Pintilie, primarul Nicolae Sălăgean, şeful IPJ Neamţ Paul Tablan, prefectul Vlad Angheluţă, vicepreşedintele CJ Emilia Arcan şi Dumitru Gheorghe, directorul Direcţiei de logistică din IGPR. Marcel Gheorghiu, şeful Serviciului de logistrică din cadrul IPJ, a făcut o trecere în revistă a istoricului construcţiei.

Cu o întârziere de 7 ani şi 20 de minute/ A fost inaugurată Poliţia Bicaz, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Demersurile au început în 1995, când primăria a concesionat terenul ministerului. În 2003, construcţia a fost inclusă pe lista de investiţii, iar în 2006 s-a semnat contractul cu Ticonstruct şi s-a pus piatra de temelie. S-a lucrat doar până în 2007 după care, din lipsa finanţării, clădirea a intrat în conservare şi s-a conservat până în 2012, când a primit din nou fonduri. “Mă bucur că am trăit să apuc să o văd gata”, a spus, din sală, Mihai Flueraşu.

Emoţionat şi neobişnuit cu atâta lume fină, Tomiţă Pintilie a încurcat borcanele şi a plasat-o pe Emilia Arcan în consiliul local, după care s-a adresat primarului, cu speranţa că va face un drum către noul sediul al poliţiei (cel actual fiind cârpit 4 ceasuri în noaptea dinaintea inaugurării cu  câţiva metri cubi de pietriş, care a produs un praf infernal în contact cu roţile maşinilor oficiale).

Absolut memorabil a fost primarul Sălăgean însuşi, care şi-a început discursul sigur pe el: “Onorată instanţă!”. Sala s-a umplut de râsete instantaneu. Nu s-a potolit rumoarea şi s-a auzit vocea inspirată a colonelului Petru Cucoş: “Omul ăsta o fi având vreo presimţire”. Depăşind cu eleganţă momentul, edilul s-a declarat mândru de “aşa un edificiu” şi a promis că va face drum, dar şi alte amenajări pentru ca întreaga zonă să capete un aspect demn de secolul XXI. Apoi s-a adresat directorului din IGPR cu speranţa că va face diligenţele necesare pentru ca fostul sediu al poliţiei să intre în patrimoniul Primăriei Bicaz. Nu ştie exact ce va face acolo, dar cu siguranţă că spaţiul îi trebuie pentru câte activităţi sunt în oraş. Primarul s-a adresat, de asemenea, şi prefectului căruia i-a explicat că ar fi bine să fie şi un birou de paşapoarte în clădire, pentru ca oamenii din Bicaz şi din comunele învecinate să nu mai bată drumul la Piatra Neamţ.

Singurul care şi-a citit discursul a fost directorul Gheorghe de la Capitală. De înţeles, având în vedere că – aşa cum a precizat – până acum două zile nici nu a ştiut că va fi trimis la Bicaz. Din sală, s-a grăbit să ia cuvântul deputatul Constantin Moisii, care a spus ce demersuri a făcut el pentru ca Poliţia Neamţ să primească 45 de maşini.

“Lasă că maşini mai sunt, benzină nu-i”, a adăugat imediat colonelul Cucoş. Toată lumea a încheiat cu urări de Ziua Poliţiei, iar acelaşi colonel Cucoş i-a spus, în plen, lui Paul Tablan că-I doreşte să “populeze spaţiul cu cadre active profesioniste, ceea ce e cam greu, dar nu imposibil”.

Odată încheiată partea oficială s-a trecut la cea neoficială: invitaţia la masă la o pensiune din Taşca.

“Am muncit de două ori”

Şeful Poliţiei Neamţ a fost singurul care, printre foşti comandanţi, autorităţi şi oficiali de la Bucureşti, şi-a adus aminte şi de constructor şi i-a mulţumit.

Cu o întârziere de 7 ani şi 20 de minute/ A fost inaugurată Poliţia Bicaz, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Constantin Popescu, patronul Ticonstruct a făcut eforturi mari să finalizeze clădirea şi, mai ales, s-o conserve: “Mi-a plăcut să lucrez pentru poliţişti, că-s oameni simpatici. Dar m-au încurcat tare cu banii şi m-am întins 7 ani cu clădirea asta. Au venit hoţii, au scos ţevile din inox, au spart uşile, caloriferele le-am găsit pe afară, prin iarbă. Au furat de 700 de milioane. Hoţii au fost prinşi, acum sunt la puşcărie, dar nu s-a recuperat nimic. Şi eu a trebuit să repar tot ce au stricat eu. Plus că, între timp, zugrăveala s-a mai degradat, finisajele au avut de suferit şi am refăcut tot. Am muncit de două ori, cu aceiaşi bani, dar am avut ambiţia să termin clădirea şi azi sunt mulţumit!”.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentCetăţeni nemulțumiți de „toaletarea” copacilor
Articolul următorConferința Națională FNGAL la Piatra Neamț