gunoi04

* ofertele pentru operarea depozitului de la Girov au venit din partea Tahal România, Iridex Group Import Export, asocierea A.S.A. Servicii Ecologice și Compania Romprest Service, precum și asocierea Eco Sud și High Sorting
* cei patru ofertanți își dispută un contract în valoare de 211,5 milioane de lei

Deși mai e mult până departe, până când va fi desemnat câștigătorul, Consiliul Județean are pe agendă evaluarea ofertelor înscrise pentru operarea depozitului de gunoi de la Girov. După 50 de zile în care anunțul de căutare a stat pe SEAP și JOUE, după două vizite la locul ”faptei”, din cele zece firme care s-au arătat interesate de proiect, numai 4 au depus oferte. Dintre acestea, două societăți sunt pe cont propriu – Tahal România SRL și Iridex Group Import Export SRL -, iar două sunt asocieri de firme – A.S.A. Servicii Ecologice SRL & Compania Romprest Service SA și Eco Sud SA & High Sorting SRL. Acestea își dispută contractul de delegare a operării depozitului de deșeuri nepericuloase de la Girov, parte a proiectului de management integrat al deșeurilor din județul Neamț, contract a cărui valoare a fost estimată la 211.500.000 de lei noi.

După deschiderea ofertelor, care a avut loc pe 24 septembrie, comisia de evaluare a studiat dosarele din punct de vedere al formularelor existente, ca să vadă dacă toate societățile au prezentat actele cerute. De acum, comisia se va întruni pentru a verifica fiecare document, pentru a solicita eventuale documente suplimentare și pentru a analiza din punct de vedere tehnic și financiar ofertele firmelor. Lucru care poate dura de la minimum 20 de zile până la câteva luni, fiindcă sunt o sumedenie de specificații tehnice și economice care trebuie verificate conform caietului de sarcini. Spre exemplu, la proiectul de la Ștefan cel Mare, de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă, s-au prezentat 5 ofertanți la licitație, iar evaluarea și selecția au durat 6 luni. În cazul gunoaielor, dat fiind că, prin ”grija” consilierilor județeni, bugetul județului suportă niște bani (mulți) pentru paza și conservarea investițiilor făcute la depozitul de la Girov, anunțarea câștigătorului este imperativă. Oficialii CJ susțin că se vor depune eforturi ca evaluarea și analiza ofertelor să nu dureze foarte mult, iar câștigătorul desemnat să-și intre cât mai rapid în pâine, pentru a scuti cheltuielile de conservare, dar și pentru a începe activitatea de colectare din județ,. Acum, toate localitățile din județ au gunoaie și n-au unde le duce. În plus, cu cât operatorul se apucă mai repede de treabă, cu atât depozitul de gunoi va începe să producă: viitorul gestionar al gropii de gunoi va achita Consiliului Județean o redevență obligatorie, care va fi între 12 și 15,10% din valoarea facturată și încasată, fără TVA. (D. OSTAHIE)

Articolul precedentStrada Dărmănești şi apa… Sfintei Joi
Articolul următorŞcoli noi, între promisiuni şi nerealizări