Clubul de fotbal Ceahlăul se află într-o situație deloc de invidiat la acest început de campionat. După două etape, a contabilizat 8 goluri primite, antrenorul principal schimbat și mai multe declarații din partea oficialilor clubului, cum că singura soluție ar fi vânzarea către un investitor serios, dispus să folosească banii săi, nu ai unor autorități publice locale. Dacă evidența rezultatelor este clară, echipa fiind de departe una dintre cele mai slabe din actualul campionat, în privința seriozității declarațiilor privind vânzarea acțiunilor de la club există multe dubii. Sau, mai ales, în privința celor care fac aceste declarații, aceiași care, cu puțin timp în urmă, dădeau asigurări că totul este OK în privința viitorului la echipă.
Asigurări de bine și de mai bine
Dacă facem un inventar al declarațiilor optimiste, de dinainte de începerea campionatului, ne-ar mai trebui o ediție de ziar. Cel mai optimist părea directorul de marketing, Iulian Boghian: ”Nu sunt modest, dar să știți că toată lumea mă apreciază. Sincer, dacă-mi fac niște calcule, în mare, adică mă bazez pe date certe care au fost trecute în bilanț, noi am fost un club care, trei ani, am mers pe profit, dar a venit criza. În acest moment, privind strategia și ceea ce ne-am propus să facem, când Ceahlăul a rămas în Liga I, chiar nu ne facem probleme. Tot ce am luat din drepturile de televizare, am plătit la bugetul statului. Noi avem o reeșalonare, de care ne ținem și, dacă obținem mai mulți bani din drepturile de televizare, putem să ne permitem să plătim datoria la stat integral, deci vă spun că sunt un plătitor model” (mai 2014).
”Ceahlăul este un club stabil din punct de vedere financiar, cu salariile la zi. Cum-necum, până la reunirea lotului, în această vară, domnul Ștefan va face tot ce-i stă în putință să achite restanțele financiare către jucători”, spunea fostul antrenor al pietrenilor, Marin Barbu.
”N-am luat niciodată niciun credit, nu avem credite, deci nu ne facem probleme”, spunea același Iulian Boghian.
Crunta realitate…
… o regăsim în acte oficiale.
În ultimul raport, prezentat Consiliului de Administrație al FC Ceahlăul SA de președintele Viorel Măstăcăneanu, în luna mai a acestui an, oficialul pietrean recunoaște că echipa de fotbal are o pierdere de recuperat, în sumă totală de 5.339.353 lei. Măstăcăneanu declara în primăvara acestui an că revenirea pe zero a datoriilor ”va constitui o mare încercare, în perioada imediat următoare, pentru conducerea executivă a clubului”. Între timp piatra de încercare s-a dovedit a fi… mai ”tare ca piatra”, astfel că ultima soluție la care Viorel Măstăcăneanu apelează este vânzarea pachetul majoritar de acțiuni.
Asta în ciuda banilor obținuți din drepturi de televizare, adică 1,7 milioane de euro. Este drept că de campania de marketing a lui Boghian s-a ales praful, contractele cu societățile comerciale s-au împuținat, după cum a mărturisit la plecare Marin Barbu, iar diriguitorii Ceahlăului și-au dat dintr-o dată seama că nu mai pot face față cheltuielilor din Liga I și vor să vândă pachetul majoritar de acțiuni, pentru a evita retrogradarea și un eventual faliment, după modelul Rapidului.
Cel mai vehiculat nume al omului care ar urma să preia Ceahlăul este cel al gorjeanului Nicolae Sarcină. Interesant, atât pentru el, cât și pentru publicul larg care vrea să știe unde s-au dus banii dați pentru fotbal, ar fi ce cumpără Sarcină. Și dacă poate cumpăra.
”Viitorul nostru este greu în condiţiile actuale. Dacă nu va veni nimeni cu bani, atunci va trebui să renunţăm la contractele jucătorilor cu salarii mari. Ne vom axa pe fotbalişti tineri, fotbalişti care sunt la echipele de juniori, chiar dacă asta înseamnă că ne asumăm faptul că vom retrograda”.
și
”Este adevărat că noi căutam pe cineva care să preia clubul, poate să vină fie ca acţionar majoritar, fie să cumpere un pachet de la unul dintre acţionarii deja existenţi. Sperăm să se materializeze discuţiile, pentru că au mai existat unele şi în trecut şi nu s-a întâmplat nimic”.
Datoriile Ceahlăului
Ceahlăul oferă viitorului investitor, Nicolae Sarcină, un pachet majoritar de acţiuni, iar viitorul investitor urmează să plătească 170.000 de euro. Parafarea înţelegerii depinde, în acest moment, de calcularea datoriilor totale ale clubului. Ceahlăul este unul dintre cluburile de fotbal cu datorii mari la stat. Aproximativ 1,4 milioane de lei (315.000 euro) a acumulat SC Ceahlăul SA la bugetul de stat până la finalul anului 2013, conform datelor ANAF. La asta se adaugă sumele promise jucătorilor, adică primele de obiectiv, pentru clasarea între primele zece formații ale campionatului, conform Regulamentului de Ordine Interioară al FC Ceahlăul SA.
Marin Barbu, înaintea semnării rezilierii contractului cu clubul pietrean recunoștea: ”N-am știut niciodată bugetul clubului”. De aici și campania de transferuri ratată, dar și valoarea jucătorilor aduși în locul celor cu experiență, precum Golubovic, Cânu, Stana, Constantinescu sau chiar Monroy, la care pietrenii au renunțat prea ușor. La ultima ședință a Consiliului de Administrație s-a discutat despre cesionarea acțiunilor către Mihai Apopii, cel care deținea aproximativ 37% din pachetul de acțiuni, fiind al doilea acționar din club, după Viorel Măstăcăneanu. După ce ceilalți acționari au declarat că nu vor să cumpere acțiunile deținute de Mihai Apopii, acesta va putea să le vândă unui alt investitor, la un preț accesibil. Cum Nicolae Sarcină este sponsorul Pandurilor Târgu Jiu, adversarul de sâmbătă al Ceahlăului în campionat, din etapa a treia, nu este greu de anticipat că trazacția poate avea loc chiar în orașul natal al miliardarului gorjean, poate chiar la ”Masa Tăcerii”.
Obstacole în calea vânzării…
…pot fi chiar actele pe baza cărora funcționează clubul. Pentru că există SC FC Ceahlăul SA, de unde se spune că se vor vinde acțiuni, dar mai există tot felul de alte asocieri, contracte de societate civilă, unde apare implicată și Primăria Piatra Neamț, mai există și tot felul de deconturi către primărie, mai există și baza sportivă – care, teoretic, este a orașului, dar practic a ajuns pe mâna unor acționari care o folosesc ca pe un bun privat. Iar cel mai mare obstacol poate fi chiar ancheta DNA în legătură cu clubul de fotbal, deoarece în urma ei pot apărea și alte costuri ascunse.
Cristi SOROCEANU
Astia doi din poza ,parca au pus muraturi pe …blat,doi penibili ,care nici macar nu au curajul sa faca o conferinta de presa sa prezinte un raport cu realizarile lor marete,si cum au cheltuit acesti bani.Mestecaneanu un cioflingar sef,Boghian,cioflingar de cand se stie,Mironas somer de lux pe langa club,si continuam cu Flocea Marin ,un depasit,si maestrul blaturilor di umbra ….Pinalti.Cred ca daca arunca petarde,scapa de oprobiul public si al suporterilor se amagesc,au trait prea bine pe langa acest club,care din pacate cu ei la conducere nu a performat.RUSINE!
<> – Poate la Dvs pe scara blocului Dle Boghian…..
FC Ceahlaul joaca, in medie, cu 500 de oameni pe stadion, aici incluzand oficialii, presa, agentii de securitate, familiile jucatorilor, copii de meci, pompieri, ambulanta si sponsorii, iar Dvs in calitat de Directorul De Marketing al clubului de fotbal Ceahlaul veniti si afirmati faptul ca “lumea mă apreciază”.
Cata nesimtire trebuie sa porti in tine sa afirmi ca “lumea mă apreciază”? Mai trebuia sa spui ceva de genul “Sa moara dusmanii mei ca sunt pe plus” si aveam tacamul complet.
Cum poti afirma ca esti pe profit cand clubul are datorii la bugetul statului si restante salariale fata de jucatori?