itm gplPână la dezastrul de la Crevedia, unde doi oameni au murit și peste 50 sunt răniți în urma exploziilor de sâmbătă la cisterne încărcate cu GPL (gaz-petrol lichefiat), în județul Neamț instituțiile au făcut mai multe controale la stațiile de distribuție carburanți. Una din instituțiile cu atribuții pe partea de respectare a normelor de protecția muncii este Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț. Am întrebat reprezentanții instituției dacă s-au făcut controale anul trecut, de pildă. Prin intermediul purtătorului de cuvânt am aflat că echipele ITM-ului au fost de două ori în control la stațiile Peco, în cadrul a două campanii naționale, adică acțiuni dispuse de Inspecția Muncii București și care se desfășoară în toate județele țării.

În prima campanie, din perioada 10-16 martie, au fost verificați 30 de angajatori din Neamț și au fost constatate 25 de nereguli, fiind aplicate 7 amenzi în valoare de 30.500 lei în total. Pe principiul că cele mai grave abateri de la cerințele minime de securitate și sănătate în muncă au fost cele care au atras amenzile, reținem că printre aceste nereguli sunt și din cele care pun în pericol nu doar viața angajaților, așa cum sunt ele menționate chiar de ITM Neamț pe site:

„Deficiențele constatate în domeniul sănătății și securității în muncă au fost următoarele:

-certificatul de examinare ”in situ” pentru instalațiile care funcționează în mediu potențial exploziv era expirat:

rastelul de depozitare a buteliilor pentru aragaz nu era legat la instalația de

împământare;

-nu au fost puse la dispoziția lucrătorilor fișele cu date de securitate;

-nu era realizată verificarea perioadică a instalației electrice;

-nu era utilizat echipamentul individual de protecție de către lucrători;

-nu au fost desemnați prin decizie lucrătorii care aplică măsurile de prim ajutor;

-nu erau semnalizate zonele unde pot apărea atmosfere explozive;

-nu era efectuat examenul medical periodic pentru lucrători”.

itm peco

La a doua campanie, din perioada 15-22 iulie 2022, echipele au verificat 34 de angajatori și au constatat 29 de nereguli la normele minime de protecția muncii, iar în două cazuri s-au dat amenzi ce au însumat 8.500 lei. Neregulile se repetă, în mare parte, după cum se observă:

„Deficiențele constatate în domeniul sănătății și securității în muncă au fost următoarele:

rastelul de depozitare a buteliilor pentru aragaz nu era conectat la instalația de

împământare;

-nu au fost puse la dispoziția lucrătorilor fișele cu date de securitate;

-nu era utilizat echipamentul individual de protecție de către lucrători;

-nu era organizată activitatea de acordare a măsurilor de prim ajutor;

-nu era îngrădită și semnalizată zona rezervoarelor cu carburanți;

-nu a fost transmisă lista cu substanțe chimice periculoase la inspectoratul teritorial de muncă;

nu era realizată o instruire corespunzătoare a lucrătorilor în domeniul securității și sănătății în muncă;

-nu era efectuat examenul medical periodic pentru lucrători”.

***

S-a făcut un control și în luna iunie 2023, ca parte a campaniei naționale derulată la activități de producție, depozitare și comercializare a carburanților auto în trimestrele II-III din acest an.

La cei 11 angajatori din Neamț verificați de echipele ITM au fost constatate 8 neconformități. De această dată s-au dat doar avertismente contravenționale, deși neregulile sunt cam aceleași, potrivit sursei citate. „Inspectorii de muncă au verificat deținerea de către toți utilizatorii a certificatului de examinare „in situ”, pentru instalațiile care funcționează în mediu potențial exploziv (inclusiv reexaminările acestuia), asigurarea purtării de către toți lucrătorii expuși la atmosfere explozive a echipamentelor individuale de protecție adecvate, respectarea de către toți angajatorii a instrucțiunilor scrise privind folosirea surselor de foc deschis și fumatul la locurile de muncă și deținerea de către toți angajatorii a fișelor cu date de securitate actualizate pentru toți agenții chimici periculoși prezenți la locurile de muncă (inclusiv carburanți auto) și punerea acestora la dispoziția lucrătorilor”.

Având în vedere că aceste campanii se derulează după tipicul cerut de Inspecția Muncii București, am întrebat la ITM Neamț dacă, totuși, inspectorii mai merg în teren să verifice dacă firmele amendate au remediat neregulile. „Inspectorii de muncă dispun un termen de remediere a neregulilor sancționate și verifică în teren realizarea măsurilor care au fost dispuse. În cazul când, la controale, inspectorii ITM constată neconformități care țin de atribuțiile altor instituții, sunt sesizate respectivele instituții”, a declarat Elvis Sîsînă, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.

Așadar, cel puțin pe parte de protecția muncii, se observă că pârghiile instituționale sunt destul de limitate, mai ales dacă ne gândim că până ce o firmă din domeniul carburanților ajunge să funcționeze, are nevoie de multe autorizații, importante și cu impact asupra mediului, a activităților umane.

C.I.

Articolul precedentCOD PORTOCALIU O nouă zi caniculară în judeţele Regiunii Nord-Est
Articolul următorNeamț – printre cele mai bune rezultate din țară la bacalaureatul 2023
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.