0:00

Ce reguli sanitare sunt propuse pentru întoarcerea elevilor în bănci la 14 septembrie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPărinții sunt primii care fac triajul copilului în fiecare dimineață și decid dacă îl trimit sau nu la școală. Aceasta este una din recomandările pe care Ministerul Sănătății le face în proiectul de ordin privind instituirea măsurilor sanitare și de protecție în școli pe perioada pandemiei Covid.

Proiectul vine cu o serie de precizări pentru cele trei variante propuse pentru anul școlar 2020-2021, la toate ciclurile de învățământ. În cazul în care preșcolarii și școlarii sunt prezenți la cursuri, va trebui asigurată distanța de 1 metru între bănci și în pauze va trebui păstrată aceeași distanță fizică. Masca nu va fi obligatorie pentru copiii de grădiniță, dar cadrele didactice vor trebui să poarte mască, la fel și elevii, începând cu cei din clasa I. În clasele unde nu se poate asigura distanța de 1 metru, se recomandă separarea cu plexiglas.

În ce privește educația fizică, sunt interzise jocurile de contact sau cele cu mingea și care presupun schimb de obiecte. Orele de sport se vor desfășura doar afară .

Dacă elevii se vor întoarce în bănci la data de 14 septembrie, aceasta se va decide cu o săptămână înainte. Conform proiectului de ordin, în funcție de numărul de cazuri de infectări la 1.000 de locuitori ce vor fi înregistrați în data de 7 septembrie, pe baza datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, școlile vor decide împreună cu inspectoratul școlar județean. Decizia se va baza pe condițiile existente în fiecare școală, cu respectarea regulilor sanitare și va fi aprobată până pe 10 septembrie de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru fiecare școală în parte. În cazul în care apare un singur caz de infectare într-o școală, se suspendă cursurile parțial sau total, pentru 14 zile, în clasa sau școala respectivă, iar orele se desfășoară online . „În contextul confirmării unuia sau mai multor cazuri de COVID-19 la nivelul unei unități de învățământ se vor aplica Criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ din prezentul document, clasa sau întreaga școală putând fi închise pentru 14 zile, cursurile desfășurându-se online”, se arată în proiect.

În dezbatere publică este și proiectul de ordonanță de urgență al Ministerului Educației și Cercetării privind funcționarea sistemului de învățământ din nul an școlar. Se propune ca modalitatea de desfășurare a cursurilor să se decidă de școală, după consultarea părinților și cu aprobarea CJSU: „În funcție de situația epidemiologică, Consiliul de administrație al unității de învățământ preuniversitar va putea propune, în urma consultării asociației de părinți din unitatea de învățământ, ca desfășurarea activității didactice care presupune prezența fizică a antepreșcolarilor, preşcolarilor și elevilor în unităţile de învăţământ să se  realizeze prin intermediul tehnologiei și a internetului, cu respectarea măsurilor ce vor fi stabilite prin ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației și Cercetării. Propunerea unității de învățământ preuniversitar, avizată de Inspectoratul Școlar Județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului  București va fi înaintată Comitetului Județean pentru Situații de Urgență/ Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, în vederea aprobării prin hotărâre”. Proiectul poate fi consultat aici .

C.I.

Articolul precedentTraficul în Neamț: un șofer începător s-a răsturnat cu mașina, un mopedist a intrat într-o autoutilitară
Articolul următorAndrei Carabelea, PNL: ”Voi fi un primar dedicat, responsabil si chibzuit”