Dacă despre târgnemțenii de rând cam știm ce pun pe masă și cam ce buget alocă pentru masa de Paște, a venit timpul să aflăm și ce pun pe masă aleșii locali, politicieni din Târgu-Neamț, mulți dintre ei lucrând în mediul privat pe funcții de conducere.

tg harpa

Primarul Daniel Harpa, ca de obicei, își petrece Sărbătorile Pascale în sânul familiei, alături de soție, copii, părinți și rude: „Vom merge în noaptea de Înviere să luăm Sfânta Lumină, apoi vom sta toată familia la masă să ciocnim un ou roșu. Masa de Paște nu va fi una specială, ci tradițională, cu miel, ouă roșii, cozonac, pască și un pahar de vin. Nu am un buget strict pentru masa de Paște, pentru că multe dintre produse le procur și de la tatăl meu, cum ar fi ouăle. Doresc cu această ocazie să transmit tuturor târgnemțenilor și nu numai, Sărbători pline de Lumină, multă sănătate și pace sufletească”.

tg humulescu

Viceprimarul Traian Humulescu stă mai bine din acest punct de vedere, având în vedere că acesta deține și o gospodărie cu animale proprii: „Voi lua un miel. Însă ouă am de la găinile mele, voi tăia și un cocoș de la mine din curte să prepare soția mea răcituri. De sărbători îi aștept pe copii în sânul familiei și vom sta cu toții la masă, așa cum e obiceiul”.

tg apopei

City-managerul Vasile Apopei, care este și șeful stației Peco Petrom Târgu-Neamț, va cheltui doar 500 de lei pentru masa de Paște, având în vedere că este crescător de animale și păsări: „În fiecare an Sărbătorile Pascale le fac acasă cu părinții și toată familia. În noaptea de Înviere mergem la cimitir așa cum e tradiția, apoi ne întâlnim la mama acasă cu toți frații și surorile, unde ciocnim un ou roșu. A doua zi ne întâlnim acasă la mine cu toții. Nu facem mâncare multă, doar un miel, cozonac, ouă roșii și multe salate. Mielul îl am de la mine, găina la fel, vinul e din producție proprie. Însă cam 500 de lei voi cheltui pe cumpărături”.

tg vrinceanu

Maria Vrânceanu, consilier local PDL și șefa stației de carburanți Lukoil, apelează și ea la producția proprie, mai ales că va petrece paștele împreună cu sora sa, Sulfina Barbu: „Mielul și ouălele sunt din producția proprie de la țară, pentru că avem pământ și creștem și animale. Sărbătorile Pascale le petrecem cu familia și o așteptăm și pe sora mea, Sulfina. Nu am un buget foarte mare, pentru că tot ce ține de carne și ouă le procur din producția proprie”.

Daniel Turluianu, consilier local PNL, nu va cheltui nici el prea mult pentru masa de Paște având în vedere că își va procura mielul și ouăle tot din producția proprie: „Am găinile mele, am oile mele, vreo patru oi, vinul e de-al meu, așa că nu cumpăr mai nimic din magazine pentru că am produsele mele și-i sfătuiesc pe toți care au posibilitatea și care au pământ să-și cultive cereale, să crească animale. Din păcate cei care stau la bloc nu au această posibilitate și nici nu mai cumpără cum cumpărau în alte vremuri. Oamenii cheltuiesc pentru masa de Paște din ce în ce mai puțin. O statistică spune că la nivel național media bugetului pentru masa de Paște este de 300 de lei, ceea ce este foarte puțin. Chiar și stareții de la mănăstirile din zona noastră spun că le-au scăzut încasările din cauză că nu mai vin turiști ca în ceilalți ani. Românii aleg să-și petreacă Paștele în familie, acasă și nu mai pleacă în sejururi”.

Ciprian Traian STURZU