pietricica turism

made for europe

Școlile din județul Neamț au demonstrat că, anul acesta, au avut cele mai valoroase proiecte finanțate prin programele comunitare din domeniul educației și formării profesionale. În perioada 9-12 aprilie, Colegiul Național Unirea Braşov a fost gazda etapei naţionale a concursului „Made for Europe” 2014. Competiţia este organizată de Ministerul Educaţiei Naționale sub Înaltul Patronaj al Parlamentului European,  cu scopul de a valoriza şi promova experienţele pozitive acumulate de şcoli în derularea proiectelor.

„La competiţie au participat 118 elevi din toată ţara, însoţiţi de profesori, au organizat expoziţii şi au prezentat în faţa juriului, cele mai bune produse finale cu care s-au calificat la etapa judeţeană,  realizate în proiectele derulate în şcolile de provenienţă. Concursul a avut mai multe secţiuni de prezentare, la care au participat elevi de toate vârstele, începând cu preşcolarii până la elevii de liceu”, a spus Maria Ghiniță, inspector de specialitate din cadrul IȘJ Neamț.

Produsele prezentate au fost realizate în cadrul proiectelor Comenius multilateral si bilateral,  Leonardo da Vinci, eTwinning  şi alte tipuri şi au constat în: broşuri, cărţi, calendare, website-uri, filme, etc.

„Atât prin activităţile cât şi prin produsele finale realizate, ne-am propus formarea unei conştiinţe civice internaţionale în rândul elevilor prin conştientizarea faptului că sunt parte a culturii şi civilizaţiei europene şi că au un rol important atât în ce priveşte propria formare dar şi în privinţa remodelării comunităţii internaţionale pe baza valorilor sociale democratice: toleranţă, solidaritate, cooperare, respect pentru tradiţiile şi obiceiurilor autentice, spirit civic şi responsabilitate”, a adăugat Maria Ghiniță.

Toate produsele finale, cu care s-au prezentat elevii și profesorii nemțeni au fost apreciate atât de juriu cât şi de vizitatori, fiind premiate. Website-ul:  www.Le-math.eu  din cadrul proiectului  „Le math- Learning mathematics through new communication factors”, prezentat de elevul Răzvan Petru Scripcaru de la Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț,  a obţinut premiul I la secţiunea Proiecte centralizate.

Broşura „S.O.S. Water”, a Colegiului Național de Informatică  Piatra Neamt, prezentată de eleva Bianca-Daria Șchiopu, a obţinut premiul I, la sectiunea Comenius multilateral. Platforma educaţională www.performingict.eu, din cadrul proiectului „Innovation and performance through ICT”,  prezentată de elevul Alexandru Flavis Buruiană, de la Şcoala Gimnazială „Elena Cuza” Piatra-Neamţ, a obţinut premiul I, la sectiunea gimnaziu: Comenius multilateral.

Colectia de cărți gastronomice, din cadrul proiectului  „Europe defines unity and diversity in food culture!”, prezentată de Ecaterina Petruca, de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț, a obţinut premiul I, secţiunea Leonardo da Vinci. Cartea Cookery book ,,A Culinary Journey through Europe”, din cadrul proiectului „Kaleidoscop  in European cuisine adventure” prezentată de elevul Cosmin Marian Butnaru, de la Colegiul Tehnic Danubiana Roman, a obţinut premiul al II-lea, la secţiunea Comenius bilateral.

Concursul Made for Europe a însemnat pentru mine o experiență de neuitat în care am avut de luptat în primul rând cu propriile emoții, iar apoi cu ceilalți concurenți. A fost o competiție strânsă, dar datorită muncii depuse am reușit să arătăm că suntem cei mai buni, iar acest lucru s-a văzut cel mai bine la finalul concursului când am obținut ceea ce ne doream. Totul a fost foarte bine organizat și îmi doresc să am ocazia de a mai participa la astfel de competiții”, a spus Răzvan Scripcaru, elev al CN „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț.

Marian TEODOROF

1 COMENTARIU

 1. Intotdeauna Scoala romaneasca a fost printre primele din Europa.
  Pacat ca in mare parte materia cenusie isi ia lumea in cap si paraseste Romania.
  Vina exclusiva apartine celor ce de 24 de ani se perinda prin rotatie la conducerea Romaniei cu un singur scop , imbogatirea peste noapte prin tot felul de metode condamnabile.
  Partea proasta este ca judetul Neamt se numara tot printre primele la coruptie , evaziune fiscala , retrocedari frauduloase , achizitii paguboase , etc
  Vom vede cu totii ce vor face in viitor Institutiile Statului abilitate , platite bine din banii nostrii , daca in sfirsit au de gind sa se autosesizeze si sa isi faca corect treaba pentru care sint platiti cu salarii babane !!??
  DE ANI BUNI MASSMEDIA ISI FACE DATORIA FATA DE SOCIETATE SI A DENUNTAT MII DE CAZURI GRAVE , LA CARE NIMENI NE SE INCUMETA SE SE AUTOSESIZEZE !
  De ce oare ??

Comments are closed.