Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) oferă, pe portalul propriu, o sinteză a informaţiilor existente până la această dată în legătură cu coronavirusul. Din păcate, în ciuda eforturilor depuse de specialişti din întreaga lume, acest virus generează momentan mai multe întrebări decât răspunsuri: nu se ştie de unde provine, cât de ușor se răspândește printre oameni şi cine este vulnerabil la infecție. Totuşi, datele deja existente i-au ajutat pe medici să ofere o serie de recomandări (cu caracter obligatoriu!) care ne pot ajuta să evităm îmbolnăvirea.
Ce este coronavirusul?
“Coronavirusul face parte dintr-o familie de virusuri care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om. Aceste virusuri pot determina la om de la o răceală comună, la unele mai severe și chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS). Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019, într-un focar de pneumonie din China (oraşul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora”, explică reprezentanţii CNSCBT.
Cum se transmite?
Din datele adunate până la această dată, specialiştii presupun că transmiterea este similară cu cea a MERS şi SARS, pe cale respiratorie, prin picături de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată. Este luată în considerare şi transmiterea de la animale la om, prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea.
Se transmite de la om la om?
Autoritățile din China au confirmat transmiterea de la om la om a noului coronavirus, inclusiv la personalul medical care a îngrijit bolnavii. De la infectare până la apariţia semnelor şi simptomelor este o perioadă de 2-14 zile, în medie 7 zile. Mai grav, autorităţile chineze au contabilizat un caz în care o tânără fără simptome a infectat 5 rude.
Care sunt simptomele?
“Infecțiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat, etc.), însă au fost observate infecții severe și chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile să cauzeze la om infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii. Simptomele pentru infecţia cu SARS-CoV-2, observate până acum au fost febră, tuse, dificultate la respiraţie (dispnee)”, potrivit CNSCBT.
Există tratament sau vaccin?
Nu există tratament antiviral, de aceea se tratează doar simptomele, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere (oxigenoterapie, administrarea de lichide și tratament empiric) pentru persoanele infectate poate fi foarte eficace. Deocamdată, nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.
Recomandări
Recomandările specialiştilor includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentație sigură:
- spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun sau cu soluții pe bază de alcool;
- când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
- evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
- dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă restricții pentru călătorii sau comerț. Se recomandă călătorilor spre zonele afectate:
- evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute și cu animale (vii sau moarte) sălbatice sau domestice;
- spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;
- acoperirea nasului și a gurii în timpul tusei și a strănutului, cu un șervețel sau cu pliul cotului, și contactarea medicului sau a autorităților naționale de sănătate în caz de simptome de infecție respiratorie acută;
- evitarea contactului direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele atunci când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou;
- evitarea consumului de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.
Pentru călătorii care se întorc din zonele afectate şi care prezintă semne clinice de boală se recomandă:
- să se prezinte la cabinetul medical al aeroportului și să menționeze istoricul de călătorie, dacă prezintă semne clinice de boală la sosirea pe aeroport;
- să sune la 112 şi să se prezinte imediat la Spital/Secţia de Boli Infecţioase, dacă prezintă semne clinice de boală, într-un interval de 14 zile de la revenirea în țară. Pentru a preveni transmiterea infecţiei persoanelor din jur, aceştia trebuie să-şi acopere nasul şi gura cu o mască de protecţie.
Mărfurile venite din străinătate pot fi infectate?
“La începutul perioadei de alertă a fost o discuţie privind mărfurile venite din China şi nu s-a constatat transmiterea virusului prin intermediul mărfurilor. Virusul nu rezistă în condiţii de transport prelungit. Problema este legată mult mai clar de contactul cu persoanele infectate, acolo este răspunsul. Nu mărfurile sunt problema, ci normele igienice individuale şi responsabilitatea celor care vin din zone cu probleme să se adreseze autorităților sanitare, să intre în carantină si să respecte toate indicaţiile primite de la autoritățile de sănătate publică”, a explicat dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Măsuri preventive la nivel naţional
“Persoanele care vin din China continentală sau din una din cele 12 localităţi din Italia intră în carantină timp de 14 zile, în spaţii special destinate în acest scop, imediat după revenirea în România. Persoanele din alte localităţi din Regiunile Lombardia şi Veneto intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în România”, precizează CNSCBT. Potrivit acestei surse este vorba de următoarele localităţi italiene: Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo şi San Fiorano, din Lombardia şi Veneto şi de localitatea Cumiana, din Piemonte. Detalii suplimentare se pot obţine de pe pagina de internet a CNSCBT. (M. CONSTANTINESCU; FOTO: Reuters, Sky News)