0:00

Ministrul Sănătății propune un proiect pentru vaccinarea antigripală în farmacii, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinisterul Sănătății, dr. Alexandru Rafila a dat în această dimineață, 3 octombrie, primele detalii despre un proiect-pilot în care vaccinarea antigripală să se poată face și în farmacii.

Creșterea accesibilității la vaccinare este un element esențial. Există un astfel de model în alte țări europene. (…) Trebuie să existe o instruire specifică a farmaciștilor, care să permită dezvoltarea acestor programe de vaccinare în famarcii”, a declarat, luni, dr. Alexandru Rafila. Obiectivul proiectului este de a „scurta timpul pe care o persoană trebuie să îl parcurgă pentru a putea să fie vaccinat. Nu se referă la orice tip de vaccin, facem un program pilot, referitor la vaccinul gripal, sezonier”.

Ministrul a menționat că proiectul este unul pe termen mai lung, deoarece este nevoie de o instruire a farmaciştilor pentru va vaccinurile să poată fi administrate în condiții de siguranță. „Am avut discuţii cu universităţile de Medicină şi Farmacie, încât, în curricula de pregătire a studenţilor la Facultatea de Farmacie, dar şi ulterior, să poată să existe posibilitatea unei instruiri care să permită dezvoltarea acestor programe de vaccinare în farmacii”. Vaccinarea va putea fi făcută doar de către farmaciștii care au absolvit un program postuniversitar de pregătire în vaccinarea împotriva gripei sezoniere.

În acest condiții, Ministrul Sănătății a părut rezervat în privința posibilității implementării acestei măsuri chiar din acest sezon: „Încercăm să vedem dacă putem să facem acest lucru din acest sezon. Trebuie făcut astfel încât să ne asigurăm că există suficientă informare și pregătire a celor care practică această vaccinare”.

În urmă cu aproximativ o săptămână s-a anunțat că aproape 24.000 de doze de vaccin antigripal a ajuns la DSP Neamț.

Z.C.

Articolul precedentAsociația Ținutul Răzeșilor anunță deschiderea apelurilor de selecție pentru măsura M1/6B – Investiții pentru dezvoltarea durabilă a teritoriului GAL
Articolul următorTopul Firmelor 2021 – un eveniment la care CCI Neamț celebrează performanța economică
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.