0:00

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

CARTE

Elisabeta Vartic – “Loc pentru inimă”

Cu puţin timp în urmă, la Editura “Princeps Multimedia” din Iaşi, a apărut o carte de versuri, “Loc pentru inimă”, semnată de o poetă despre care s-a scris foarte puţin în presa din Neamţ, deşi autoarea este nemţeancă get-beget: Elisabeta Vartic. Născută în comuna Vânători-Neamţ, Elisabeta Vartic a debutat cu o plachetă de versuri, în 1979, “La marginea cuvântului” (Editura Junimea), a doua carte apărându-i, după patru ani, la aceeaşi editură. Este vorba de volumul “De vorbă cu Mnemosyne”, bine primit de critica literară a vremii, dar de atunci şi până la această nouă apariţie, autoarea nu a mai stat “de vorbă” cu cititorii săi. Volumul de faţă, care cuprinde 226 de pagini, împărţit în trei cicluri – Pânza Penelopei, Noul cântec al Euridicei şi Cireşul amar – conţine poeme inedite, nepublicate nici măcar în presa literară, mai noi sau mai vechi, care vor surprinde plăcut cititorii. Transcriem doar un singur text, “Femeia care trece”, cu rezerva de a reveni asupra acestui volum după a lectură atentă: “Ea trece drumul / înspre inima lui / dar nu-l află. / Ea poartă în sânge / dragostea lui, / abia respiră,/ apoi, îşi apropie buzele / de adâncitura rece / din ochiul bărbatului. / Dar el a spus, cu un gest / acum plec / retrăgându-se brusc / în cochilia maternă”.

TEATRU

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

TT: Jurnalul unor nebuni

Teatrul Tineretului are bucuria de a anunţa o nouă premieră: Jurnalul unor nebuni, după Cehov și Gogol, un spectacol de Louise Dănceanu. Reprezentațiile vor avea loc sâmbătă și duminică, 8 și 9 martie, de la ora 19, la Sala Mare a Teatrului Tineretului. Din distribuţie fac parte: Tragedianul fără voie și Axenti Ivanov Poprişcin – Tudor Tăbăcaru; Lomov – Daniel Beşleagă; Maşa și Natalia Stepanovna – Cătălina Ieşanu; Ciubukov – Florin Mircea jr; Smirnov – Victor Giurescu; Olga și Popova –  Adina Suciu: Dmitri Culdarov (arhivarul), Mişa și un vecin – Rareș Pîrlog; Irina, nevasta tragedianului și  o clientă – Corina Grigoraş. Raluca Naclad, secretar literar Teatrul Tineretului, ne introduce în atmosfera piesei: “Cehov și Gogol sunt călăuze celebre pentru expedițiile în abisul sufletesc. Pe firul textelor celor doi clasici ruși (fragmente din cehovienele Trei surori, Bucurie, Cerere în căsătorie, Ursul, Tragedian fără voie, precum și Însemnările unui nebun de Gogol), Louise Dănceanu creează un spectacol despre nebunia care ne invadează cotidianul, purtând chipul banalității. Succesul perceput exclusiv ca expunere mediatică, fără vreo valoare în sine, consumul inflamat de false nevoi, sunt noduri maladive în plasa cotidianului actual, dar care existau în germene în secolul al XIX-lea, după cum o dovedesc scrierile lui Cehov. Peste toate acestea se suprapune răul social, înțeles ca alterare a relațiilor umane, care cronicizează crizele interioare până la delir. În albia aparent cenușie a existenței comune, vuiește torentul de emoții vii, dureroase, exaltante. Ridicolul capătă proporții monstruoase și semnificații grave, provoacă un râs amar și trezește compasiune.

Cu toate acestea, umorul îmblânzește tragicul, pentru că Anton Pavlovici Cehov și Nikolai Gogol aparțin familiei geniilor care au „tristețea veselă”, după cum se exprima  G. Călinescu”.

FILM

Marele jaf comunist pe peliculă

În acest weekend, la Cinema Dacia Panoramic vor rula 3 filme de succes: ora 14, filmul “Mai aproape de lună”. Un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale a României pune întreaga ţară pe jar. În România comunistă (1959), un astfel de atac gangsteresc este de neconceput atât pentru autorităţile statului. Autorii loviturii: patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte; dar în aşteptarea execuţiei sunt “invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară! De la ora 16 – “12 ani de sclavie”, film cu Premiul Oskar. Este inspirat din povestea adevărată a unui bărbat care luptă pentru supravieţuire şi libertate, într-o perioadă în care culoarea pielii stabileşte valoarea umană. Înainte de izbucnirea Războiului Civil din Statele Unite, Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), un negru care pune preţ pe libertate, este răpit şi vândut ca sclav. Trecând prin momente de o cruzime insuportabilă, dar şi prin clipe neaşteptate de blândeţe, pentru Solomon nepreţuite rămân viaţa şi demnitatea sa. În cei 12 ani de sclavie, definitorie pentru destinul său va fi doar întâlnirea cu un aboliţionist canadian, interpretat de Brad Pitt. De la ora 18,00, se poate revedea “Marele Gatsby”. Marele Gatsby urmăreşte povestea scriitorului în devenire Nick Carraway, care pleacă la New York în primăvara anului 1922, o epocă a decăderii valorilor, a jazzului, a regilor contrabandei şi a înfloririi bursei. În căutarea visului american, Nick ajunge să locuiască vizavi de petrecăreţul milionar misterios Jay Gatsby şi dincolo de golf de verişoara lui, Daisy, şi de soţul ei afemeiat, cu sânge albastru, Tom Buchanan. Nick intră în lumea celor bogaţi, a iluziilor, iubirilor şi decepţiilor lor.

EVENIMENTE CULTURALE

Concursul de creaţie literară “Titel Constantinescu”, ediţia a VII-a, îşi propune sprijinirea creatorilor literari din România şi din diaspora. Concursul de literatură cuprinde mai multe genuri literare, la care concurenţii pot lua parte (poezie, proză scurtă, roman, eseu, teatru, critică, traducere).

Etapele desfăşurării concursului sunt următoarele: primirea lucrărilor: 5 februarie – 1 iunie  2014; jurizarea şi stabilirea câştigătorilor: 1 iunie  – 1 august 2014; premierea şi gala laureaþilor: 29 august 2014, oraşul Edineţ din Republica Moldova. Creatorii literari pot participa la concurs la unul sau la mai multe genuri literare, cu un singur volum care să nu depăşească 120 pagini  scrise pe computer, cu litera de 12, format A5. Nu sunt acceptate volumele publicate.

Manuscrisele pregătite pentru publicare se primesc la sediul Editurii RAFET din Râmnicu Sărat, str. Grădiştea, nr. 5, jud. Buzău, cod poştal 125300, pe CD, ori pe adresa de  e-mail: [email protected]. Volumele trimise pentru concurs, nu se returnează după terminarea festivalului.

Premiile care se vor acorda:  Marele Premiu „Titel Constantinescu”, Premiul  „Slam Râmnic”, Premiul „Victor Frunză”, Premiul „Mircea Micu”, Premiul „Florica Cristoforeanu“, Premiul „Dumitru Crăciun”,Premiul „Fănuş Neagu”. Toate premiile constã în publicarea volumului.

Articolul precedentPersonalitatea săptămânii G.T. Kirileanu
Articolul următorRăzvan Burleanu, noul şef al FRF