0:00

TEATRU

* Vineri, 12 decembrie, ora 19, în Sala Mare a Teatrului Tineretului Piatra Neamţ va fi prezentat spectacolul cu piesa „OO!”, o creaţie colectivă după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija. În distribuţie: Nora Covali, Ecaterina Hâţu, Cătălina Ieşanu, Loredana Grigoriu, Andrea Gavriliu, Cezar Antal, Daniel Beşleagă, Victor Giurescu, Dragoş Ionescu, Tudor Tăbăcaru. Spectacolul este recomandat persoanelor de peste 14 ani. Cu un număr total de aproape o sută de reprezentaţii, dintre care peste 30 în deplasare, bucurându-se de o premieră oficială în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (10 noiembrie 2007), OO! este cel mai longeviv, cel mai plimbat şi cel mai premiat spectacol al TT-ului.

* Sâmbătă, 13 decembrie, ora 19, la Sala Studio se joacă spectacolul cu piesa „Un spectacol ratat”, după Daniil Harms, în regia şi scenografia lui Horaţiu Mihaiu. În distribuţie: Victor Giurescu, Daniel Beşleagă, Loredana Grigoriu, Florin Mircea jr. Dacă literatura ar avea calendarul ei cu martiri, numele lui Daniil Harms ar străluci cu litere îngroșate. Cu studii universitare de electrotehnică și de istoria artei neterminate, se va implica activ în cercurile avangardiste din Leningrad, suportând represaliile autorităților sovietice care respingeau literatura absurdă promovată de acestea. A apucat să publice doar câteva poezii și povestiri pentru copii, interzicându-i-se definitiv editarea după a ce a fost arestat în 1931 și 1932. A murit probabil de foame, în iarna în care trupele germane au înconjurat Leningradul, fiind închis într-un spital de boli mintale, din considerente politice. Țara natală l-a redescoperit abia prin 1967, când au început să i se publice scrierile; în România, prima carte tradusă a fost „Un spectacol ratat“ (Editura Junimea, 1982), volum de proză scurtă, o adevărată revelație pentru acel cenușiu deceniu al dictaturii ceaușiste. Horațiu Mihaiu ne readuce în atenție acest volum, apelând la câteva texte, care nu sunt decât pretextul pentru un spectacol despre miracolul imaginației. „Un spectacol ratat“ este spectacolul vieții de zi cu zi, care ne dovedește că avem nevoie de foarte puțin pentru a fi fericiți, cu condiția ca acel puțin să țină de esența ființei noastre.

* Duminică, 14 decembrie, ora 19, Sala Studio – „Ai grijă ce-ţi doreşti”, un spectacol de Tudor Tăbăcaru. În distribuţie: Tudor Tăbăcaru, Rareş Pîrlog, „un spectacol care ne arată că succesul social poate fi de fapt un eşec în planul interiorităţii şi invers, totul depinde felul în care te aşezi în lume, iar lanterna magică a sărbătorilor de iarnă poate alunga negura înfrângerilor sufleteşti, cu condiţia să credem în puterea ei”.

* Luni, 15 decembrie, ora 16, Sala Studio, se va juca piesa „Inelul fermecat”, un spectacol realizat de „Teatrul Şchiop”, în parteneriat cu Teatrul Tineretului, un spectacol de Rareş Pîrlog. În distribuţie:  Serena Andrei, Ioana Ciobotaru, Cristian Dumitriu, Alexandru Roşu, Gia Tudor, Ely Zamă.

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

FILM

În perioada 12-18 decembrie 2014, la cinematograful “Dacia” Panoramic vor rula zilnic trei filme, dintre care două sunt premiere absolute pe ţară. De la ora 14 se poate viziona un film care cuprinde, în fapt, patru filme diferite, “4 istorii de inimă neagră”. Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră e compus din scurtmetrajele: O lume nouă, Trece şi prin perete, Kowalski şi Să mori de dragoste rănită. Realizate de patru regizori diferiţi, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viaţă şi, mai ales, moarte, pe diferite tonuri. “O lume nouă” (co-producţie România-Ungaria-SUA în regia Luizei Pârvu, scenariul Toma Peiu) spune o poveste cu emigranţi români din Pennsylvania anului 1908. “Trece şi prin perete” (regia şi scenariul Radu Jude), distins cu Menţiune specială la Cannes 2014 – Quinzaine des realisateurs, o are în centrul atenţiei pe micuţa Sofia, care nu poate să adoarmă deoarece se aud plânsete de la vecini: este priveghiul unui tânăr care s-a sinucis… Sofia Nicolaescu, Marcel Horobeţ, Ion Arcudeanu şi Gabriel Spahiu sunt protagoniştii acestei istorii inspirate de Cehov. “Kowalski” (regia şi scenariul Andrei Creţulescu) pleacă de la o premisă cumva clasică – trei bărbaţi se întâlnesc într-un pub, la ceas de seară – şi ajunge la o concluzie pe cât de inevitabilă, pe atât de sângeroasă, într-un plan-secvenţă de 17 minute. Rolurile principale sunt interpretate de Andi Vasluianu, Şerban Pavlu şi Dorian Boguţă, cărora li se adaugă Rodica Lazăr, într-o apariţie specială. “Să mori de dragoste rănită”, în regia Iuliei Rugină, pe un scenariu co-scris cu Ana Agopian şi Oana Răsuceanu, este o poveste suprarealistă despre dragoste şi moarte.

De la ora 16 va rula filmul “Ana”. Este povestea unui bărbat în pragul bătrâneții, a unei tinere ajunsă printr-o întâmplare o nefericită prostituată în Italia și a unui adolescent, încercati de viață și care reușesc să comunice, susținuți în dialogul lor de legenda “Meșterului Manole“. Erotismul și poetica acestui film sugerează stresant și periculos lipsa de șansă a trei generații. Singura lumina poate fi inițierea și înălțarea bisericii în sufletul lor. De la ora 18 putea viziona filmul “Albă ca Zăpada şi războinicul vânător”. “Albă ca Zăpada şi vânătorul” este o nouă abordare a basmului clasic care îi oferă un rol mai extins Vânătorului (Chris Hemsworth). În basm, Regina cea Rea (Charlize Theron) îi ordonă acestuia să o ducă pe Albă ca Zăpada (Kristen Stewart) în pădure şi să o omoare, dar Vânătorul o eliberează. În noua abordare a basmului, Vânătorul nu ia această atitudine din dragoste. În schimb, in filmul lui Rupert Sanders, acesta acţionează mai mult ca un mentor, învăţând-o pe Albă ca Zăpada să se lupte şi să supravieţuiască.

Articolul precedentJudeţul Neamţ în mărturii / ZIAR BASARABEAN EDITAT LA PIATRA-NEAMȚ (II)
Articolul următorVorba lu` Adrian / Poezia în închisorile comuniste. Mărturii (I)