0:00

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

EVENIMENTE CULTURALE

Târgul de carte Libris 2014, ediţia a IV-a

Programul zilei de vineri, 19 septembrie 2014

Cea de-a doua zi a Târgului de carte Libris 2014 cuprinde lansări de carte şi întâlniri cu personalităţi ale lumii literare din România şi de peste hotare. Din programul acestei zile am reţinut:

De la ora 10: Ziua educaţiei permanente şi a culturii de masă – Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Casa Corpului Didactic Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț – lansarea volumului – Grădiniţia prieteniei – voluntariatul, lumina faptelor bune  – coordonatori Brânduşa Irimia şi Maria Drăguşanu – Editura Crigarux; lansarea volumelor unor cadre didactice din judetul Neamț: Ioan Fermuş şi Daniel Dieaconu; participă trupe şi solişti de la Liceul de arte” Victor Brauner” Piatra Neamţ precum şi de la şcoli gimnaziale din judeţ.

Ora 13: lansarea volumelor “Blestemele păcatului”, autor Cezar Ţucu şi “Sonete şi fum”, autor Florentina Niţu, prezintă Marius Chelaru şi Cassian Maria Spiridon, directorul Editurii Timpul Iaşi.

Ora 13,30: lansarea volumelor “Petre Ţuţea, între filozofie şi teologie” şi “Fericirile părintelui Nicolae Stheinhardt”, autor Cassian Maria Spiridon, Editura Doxologia, prezintă Marius Chelaru şi Cristian Livescu; lansarea volumelor “Antologia poeziei lui Daniel Turcea”, realizată de Sever Negrescu şi “Sâmbăta lui Lazăr”, autor Dorin Ploscaru, prezintă Vasile Baghiu, pr. Valentin Tofan şi Cătălin Jechel, directorul Editurii Doxologia.

Ora 14,45: lansarea volumelor “Cuvinte de înţelepciune” şi “O viaţă închinată lui Dumnezeu”, cu părintele Veniamin Baicu de la Mănăstirea rarău, Suceava, autor Eugen vrăjitoru, Editura Crigarux.

Ora 15,45: lansarea volumului – “Ergonomia aplicativă în sistemul Om – Computer – Mediu”, autori Susana Geangalău și Virgil Răzeşu, membri ai  Academiei Oamenilor de Știinţă – Filiala Neamt, Editura Tehnopress Iași ,  prezintă  dr. Gogu  Gheorghită – președintele AOȘ – Filiala Neamț.

Ora 17: un oaspete de onoare – Academicianul Mihai Cimpoi, pentru prima dată la Piatra Neamţ, cu Enciclopedia Eminescu și ultimile sale aparitii editoriale la Chișinău.

Ora 18: un cunoscut om de televiziune la Piatra Neamţ, Mihai Tatulici, cu lansarea volumelor  – “Distrugătorul Speranţa sau povestea unui marinar deştept şi cu noroc” și “Plăcerea de a trăi şi a găti”, Editura House of Guides Publishing Grup.

FILM

 CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Săptămâna aceasta, două premiere pe ţară

În perioada 19-24 septembrie 2014, la cinema “Dacia” Panoramic vor rula trei filme, dintre care două în premieră pe ţară.  De la ora 12, va rula filmul “Brâncuşi în eternitate”. Trei perioade de timp, trei poveşti, trei planuri şi trei personaje construiesc intriga filmului “Brancuşi din Eternitate”, poveste care încearcă să zugrăvească personalitatea sculptorului Constantin Brâncuşi. Fiecare personaj vorbeşte, în felul său, despre talentul şi operele unuia dintre cei mai mari artişti. Povestea principală este cea despre Brâncuşi în perioada lui de maturitate, atât fizică cât şi creativă. Este perioada care urmează sosirii lui la Paris, perioada prieteniei cu Modigliani dar şi a relaţiei cu Martha, unul dintre modelele lui, poate chiar modelul lui preferat. În ciuda nenumăratelor lui trădări, Martha îi rămâne credincioasă până la moartea ei. A doua poveste este a lui Marin Etu, un student la Arte plastice, în Bucureşti, în perioada instaurării regimului comunist. Din cauza unor critici aduse unora dintre membrii Academiei Române care au refuzat moştenirea pe care Brâncuşi ar fi vrut s-o lase statului român, este condamnat la 13 ani de detenţie. După ce este eliberat, Securitatea îl obligă să falsifice multe din lucrările lui Brâncuşi. A treia poveste îl are în centrul ei pe Milarepa, un mare învăţat ce a trăit în sec. al XII-lea în Tibet. Milarepa e evocat de multe ori de Brâncuşi, mare admirator al învăţăturilor sale.

De la ora 14 – “Copoi pentru strigoi”. Filmul “Copoi pentru strigoi” este o comedie de acţiune supranaturală, cu Jeff Bridges şi Ryan Reynolds, despre doi poliţişti morţi şi… nu prea… care sunt înrolaţi pentru a prinde şi a duce înapoi la locul lor sufletele diabolice şi distructive care au fugit din faţa Judecăţii de Apoi şi care nu vor să părăsească Pământul în linişte şi pace. Şeriful Roycephus “Roy” Pulsifer (Jeff Bridges) a executat mai multe penitenţe în R.I.P.D. pentru multiple infracţiuni comise în timpul vieţii; e tipul care le ştie pe toate, obişnuit să mânuiască pistolul singur, şi nu în echipă. Are un stil unic, mereu pus pe poante şi ironii, dar e cel mai bun din departament şi ştie absolut toate şmecheriile cu care îi poate păcăli pe diabolicii care fug din faţa Judecăţii de Apoi şi-şi caută refugiu înapoi pe Pământ. Nick Walker (Ryan Reynolds) este un poliţist dur, care ştie cum se învârt roţile sistemului, dar e omorât la datorie. Aflat acum la Judecata de Apoi, Nick primeşte o ofertă pe care nu o poate refuza: ori plăteşte o penitenţă de 100 de ani în serviciul R.I.P.D. (Rest In Peace Department), ori ajunge în iad. Pentru că vrea să-l găsească pe cel care l-a ucis, dar şi pentru că vrea să se întoarcă pe Pământ, la soţia lui iubită, convins că poate încălca regulamentul care interzicea reunirea cu cei vii, Nick alege prima variantă, alăturându-se forţelor care vânează sufletele diabolice rătăcite pe pământ.

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De la ora 16 şi 18 va rula filmul “America, venim!” Plecaţi tocmai din micul Târgovişte cinci actori, regizorul, un băieţel şi ursul său imens de pluş traversează oceanul pentru a susţine un spectacol la New York. Nu totul merge conform planului şi actorii hotărăsc, pentru câţiva bani în plus, să înceapă colaborarea cu un impresar local, tot român şi stabilit în SUA de ceva vreme, care le promite un turneu de amploare. Iau problemele lor sfârşit sau doar încep?

Articolul precedentJudeţul Neamţ în mărturii PIATRA-NEAMŢ – „ORAŞ TURISTIC” LA 1898 (I)
Articolul următorVorba lu` Adrian / Despătimirea de literatură