0:00

EVENIMENTE CULTURALE

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Galeriile “Lascăr Vorel”, pictorul ieşean Romeo Ionescu

Uniunea Artiștilor Plastici din România – filialele Iași și Piatra-Neamț, alături de Complexul Muzeal Județean Neamț vă invită să vizitați expoziția pictorului Romeo Ionescu, care va avea loc  la Galeria „Lascăr Vorel”, în intervalul 15-31 iulie 2014. Născut pe 21 iunie 1963, la Târgu Neamţ, Romeo Ionescu a absolvit, în 1998, Universitatea de Arte Plastice şi Design „George Enescu” Iaşi, secţia Pictură – la clasa profesorului Corneliu Ionescu, şi Masterul în Arte decorative, în 2002. Din acelaşi an, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi. Lucrările sale s-au regăsit, de-a lungul anilor în expoziţii de grup din întreaga ţară, artistul având în portofoliu şi numeroase expoziţii personale. Lucrări de pictură, grafică şi artă decorativă semnate Romeo Ionescu se află în colecţii particulare din România, Italia, Ungaria, Spania, Franţa, Olanda, Israel, Japonia, SUA, Canada.

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Restaurator la Institutul de Arheologie al Academiei Române – Filiala Iaşi, artistul Romeo Ionescu s-a făcut remarcat, în anii din urmă, pentru viziunea asupra „începuturilor lumii”: „Preocupat de problemele genezei şi rostul omului în lume, de abisul, dar şi de zenitul ontologic, Romeo Ionescu nu se eschivează de la interogaţiile capitale. Are un punct de vedere personal asupra începuturilor lumii şi nu ezită să vizualizeze orizontul primordial unde, în varianta Platon, s-a născut mitul androginului. De aici şi până la arta plastică cucuteniană, cu statuetele ei antropomorfe şi idolii unui cult rudimentar, drumul a fost direct şi profitabil. Citatul cucutenian este integrat pe latura sa decorativă şi folosit în sensul valorificării desenului de mare rafinament. Totemul, imaginea labirintului şi a meandrului asigură coerenţă unui parcurs inteligent prin opţiune, izbutit prin performanţe. Grafiile vechi au şansa de a deveni arhetipuri culturale”, scrie despre artist Valentin Ciucă, în albumul „Un secol de arte frumoase la Iaşi”, Editura ART XXI.

FILM

Fără cale de întors

În perioada 18-23 iulie 2014, la cinematograful „Dacia” Panoramic, de la orele 14, va fi difuzat filmul „Stă să plouă cu chiftele”. Inventatorul în devenire, Flint Lockwood, este un geniu cam asocial care scorneşte cele mai ciudate invenţii văzute vreodată.  Şi cu toate că invenţiile lui, de la pantofii cu auto-spray şi până la translatorul-maimuţă, au fost nişte eşecuri răsunătoare care au creat o mulţime de probleme în micul orăşel al inventatorului, Flint nu se dă bătut. El vrea să descopere ceva care să-i facă pe oameni fericiţi. Când ultima maşinărie inventată de Flint pentru a transforma apa în mâncare distruge din greşeală întreaga piaţă centrală a oraşului, sărind în aer până la nori, el crede că şansa lui de a deveni inventator s-a pierdut definitiv.  Dar deodată se întâmplă un lucru neaşteptat – din norii unde zburase maşinăria încep să cadă cheeseburgeri.  Deci, maşina lui funcţionează!  Ploaia de mâncare devine un succes instantaneu, iar Flint se împrieteneşte pe dată cu Sam Sparks, o prezentatoare a rubricii meteo care venise în oraş pentru  a comenta ceea ce numea ea “cel mai important fenomen meteorologic din istorie.”  Dar atunci când oamenii lacomi încep să ceară tot mai multă mâncare, maşinăria începe să se comporte haotic, împroşcând lumea cu tornade de spaghete şi chiftele uriaşe. Când oraşul e pe cale să fie îngropat sub munţi de bezele şi cascade de pepeni verzi, Flint şi Sam trebuie să-şi folosească experienţa şi priceperea pentru a opri maşina şi pentru a restaura normalitatea în oraş.

De la ora 16, va rula filmul „O poveste de dragoste Lindenfeld 2014”, o premiera absolută a cinematografiei româneşti. În Frankfurt-ul anului 2005, Ulrich (Ulli) Winkler, preşedintele unei mari companii (Victor Rebengiuc), vede la televizor un reportaj despre un fost sat săsesc din Banat, astăzi abandonat. Acesta este Lindenfeld, în care Ulli se născuse şi trăise pînă în 1945, cînd cei mai mulţi membri ai comunităţii, inclusiv părinţii săi şi iubita sa de atunci, Helga, au fost deportaţi în lagărele sovietice; asistăm la dramaticul eveniment într-un flashback care trece rapid de la idilic, când în prim-plan este jocul celor doi îndrăgostiţi, la sadic şi grotesc, când în cadru pătrund grobienii reprezentanţi ai noii puteri, impuse de la Răsărit. În prezentul acţiunii, la şase decenii după ce a fugit în Germania şi a început să facă avere, străduindu-se să-şi şteargă din memorie legăturile sale cu România, Ulli este puternic marcat de imaginile văzute şi de reîntîlnirea accidentală cu o fostă consăteană, care îl anunţă că Helga trăieşte, aşa că decide ca, împreună cu Boris, vechiul său servitor şi prieten credincios, să plece în secret la Lindenfeld. Acolo o regăseşte pe iubita sa din cruda tinereţe (Victoria Cociaş), care îi relatează, cu un umor foarte amar, ororile prin care au trecut locuitorii satului de odinioară: unii au murit de foame şi de frig în lagăr (precum părinţii ei), în timp ce alţii au apucat eliberarea din 1950, pentru a se întoarce acasă şi a fi deportaţi din nou, de data asta în Bărăgan, unde şi-au găsit sfîrşitul (precum părinţii lui).

De la orele 18, rulează filmul „Minte-mă frumos”. Doi tipi simpatici din Bucureşti duc o viaţă cât se poate de neobişnuită… Dani e part-time furnizor de servicii IT şi part-time gigolo, iar Toni e full-time hacker iscusit, care îşi înşeală partenerul de viaţă – computerul – cu o tipă cunoscută pe Internet, Oana. Dana şi Oana, ucenice cofetare şi colege de apartament, sunt cum nu se poate mai diferite. Dana, tipa senzuală, suceşte capetele bărbaţilor oriunde apare, pe când Oana iubeşte foarte mult prăjiturile, de unde şi formele mai rotunjoare. Şi cum era de aşteptat, când discuţiile lungi pe chat nu pot rămâne veşnic virtuale, Toni şi Oana îşi dau întâlnire faţă-n faţă. Dar există o problemă majoră: Toni nu seamănă deloc cu poza de profil, iar Dani ajunge la întâlnire în locul lui. Dar oare la întâlnire se prezintă chiar Oana? Sau fiecare dintre cei patru… minte frumos?

O menţiune care vizează pe cei mai fideli spectatori: în perioada vacanţei de vară cinematograful „Dacia” va rula zilnic, de la ora 12, filme de desene animate, la cererea copiilor.

Articolul precedentARTĂ PLASTICĂ / Florin Mircea Zaharescu sau artistul şi cetăţile sale (I)
Articolul următorPersonalitatea săptămânii / Medicul Eugen I. Mironescu