0:00

EVENIMENTE

CARTE – TEATRU – FILM  – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cu o lună înainte de a împlini 100 de ani

A murit filologul Gavril Istrati

Gavril Istrate s-a stins din viaţă săptămâna trecută, pe 31 ianuarie, cu doar câteva săptămâni înaintea împlinirii vârstei de 100 de ani şi a fost înmormântat duminică la biserica din Copou. Îl evocăm pentru că el, împreună cu Constantin Ciopraga (alt mare dispărut) era an de an la Humuleşti, la Zilele Creangă şi era îndrăgostit de ţinutul Neamţului şi scriitorii lui. Fost student al lui Garabet Ibrăileanu, Octav Botez, G. Călinescu şi Iorgu Iordan, prof.univ.dr.doc., este născut la data de 23 februarie 1914, a fost profesor universitar din 1957, Istrate a condus, de asemenea departamentul de lingvistică al Filialei Iaşi a Academiei Române şi a fost secretar al Societăţii de Ştiinţe Filologice.

„Prin dispariţia lui Gavril Istrate lumea literară suferă o dureroasă pierdere. Timp de 50 de ani, numele său a fost prezent în numeroase periodice literare. A scris şi publicat peste 700 de studii şi articole din domeniul lingvisticii, filologiei şi literaturii”, a declarat Cassian Maria Spiridon, preşedintele Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România.

CARTE – TEATRU – FILM  – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Clase de meşteşuguri la Şcoala Populară de Artă

De la începutul anului şcolar 2013 – 2014 Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” a încheiat noi parteneriate cu şcoli gimnaziale de pe raza judeţului pentru a deschide noi clase de meşteşuguri în cadrul activităţii Şcolii Populare de Arte. Este vorba de următoarele şcoli din judeţ: Clasa de ţesut-cusut (coordonată de prof. Elena Petrariu), Şcoala „Arhimandrit Chiriac Nicolau”, Vânători-Neamţ; Clasa de împletituri fibre vegetale – nuiele (coordonată de meşterul popular Stelian Boboc), Parohia „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” Vânători-Neamţ; Clasa de ţesut (coordonată de meşterul popular Rodica Ciocârtău), Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig, structura Stânca; Clasa de împletituri fibre vegetale – pănuşi (coordonată de Mititelu Carmen-Lenuţa), Şcoala Gimnazială „Carmen Sylva” Horia; Clasa de ţesut (coordonată de meşterul popular Maria Cibotaru), Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Cotu-Vameş, comuna Horia; Clasa de prelucrare a lemnului (coordonată de meşterul popular Bobric Ioan), Şcoala Gimnazială „Dumitru Almaş” Negreşti; Clasa de confecţionat măşti şi împletituri sfoară înfiinţată în parteneriat cu meşterul popular Vasile Ciocârlan, comuna Ştefan cel Mare. Activitatea elevilor este în plină desfăşurare şi cu rezulatate încurajatoare.

TEATRU

CARTE – TEATRU – FILM  – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

TT-ul reia o premieră, de succes, din primăvara trecută

Sâmbătă, 8 februarie, şi  duminică 9 februarie, de la ora 19.00, Sala Mare Subpământeanul, de Hristo Boytchev, un spectacol de Tudor Tăbăcaru. În distribuție: Corina Grigoraș, Adina Suciu, Răzvan Bănuț, Victor Giurescu, Rareș Pîrlog, Ioan Paraschiv. Poate că viaţa e vis şi moartea e Viaţa, ne repetă înţelepţii de la Socrate până la romatici. Scriitorul Hristo Boytchev, în prezent cel mai de succes dramaturg bulgar, preia această gravă afirmaţie şi o transformă într-o cavalcadă de situaţii comice, în care sunt prinşi, ca într-un năvod, oameni roşi de ambiţii inutile şi efemere ca şi visul. O piesă gândită şi scrisă după chipul şi asemănarea Europei în care vieţuiesc deopotrivă şi românii, şi bulgarii. O piesă deschisă, care comportă mai multe nivele de interpretare. În comerţul permanent dintre istorie şi anistorie, dintre Bine şi Rău, dintre cosmos (ca spaţiu armonios, ordonat după legi clare) şi haos (ca spaţiu al dezordinii, al absenţei absolute a normei) se ţese trama acestei piese de o acută actualitate. Textul pune un accent aparte pe frica organică a omului de necunoscut. Străinul absolut, alogenul prin excelenţă este Hanibal. Dar la fel de străină le este celor patru amărîţi (Petko, Sonia, Vasko şi Cleo) şi situaţia în care Hanibal, prin generozitatea lui, îi proiectează. Faptul de a se trezi pe neaşteptate în posesia unui million de euro îi aruncă pe cei patru într-un soi de isterie colectivă violentă consumată, scenic vorbind, şi pe pământ, şi în măruntaiele lui. Spectacolul Subpământeanul ar putea oferi un răspuns întrebării care ne hărţuieşte pe fiecare dintre noi: Ce aş face cu un milion de euro?

FILM

Lupul de pe Wall Street (interzis minorilor sub 18 ani)

În acest weekend, la cinema “Dacia” Panoramic vor rula două filme deosebit de interesante, unul rulând în premieră în România.

* De la ora 14, va rula filmul “În mijlocul pustiului alb”, un film în regia lui Petter Naess, în rolurile principale Rupert Grint şi Florian Lukas, cu un subiect de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Deasupra Norvegiei o grea bătălie se dă în înaltul cerului: două avioane, unul britanic, celălalt german, se prăbuşesc într-un ţinut izolat. Coincidenţa face ca piloţii goniţi de gerul năprasnic să caute adăpost în aceeaşi colibă. Războiul i-a transformat în inamici, dar provocările situaţiei lor îi vor obliga să colaboreze pentru a supravieţui.

* De la ora 16 rulează o comedie, “Lupul de pe Wall Street”, în regia lui Martin Scorsese. În distribuţie sunt actori de primă linie: Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey, Margot Robbie, Jonah Hill, Jon Favreau. După „Bandele din New York“, „Cârtiţa“, „Aviatorul“ şi „Shutter Island“, echipa de succes  Martin Scorsese şi Leonardo DiCaprio revine pe marile ecrane cu un nou film fenomen, o comedie… criminală: „Lupul de pe Wall Street“. Bazat pe romanul autobiografic al lui Jordan Belfort, filmul spune povestea unui broker care a trăit visul american până când acesta s-a transformat în coşmar. A început de jos şi a avut o ascensiune…

Articolul precedentPersonalitatea săptămânii Părintele Iustin Pârvu, cel care ne-a arătat calea spre credinţă
Articolul următorCeahlăul în Croaţia: Cooperativa munca-n zadar