Ceahlăul a muncit aproape o săptămână în Croația degeaba. Când participarea la Istria Winter Cup 2014 – Novigrad a fost trecută în programul de iarnă al echipei, erau așteptări mari de la acest stagiu, în ideea că meciurile amicale, grupate sub forma unei întreceri, dotate cu o cupă, ce are drept scop motivarea jucătorilor, ar fi putut fi mai utile decât orice test – școală jucat pe municipalul pietrean. Spre deosebire de cantonamentul din vară, unde, în Slovenia, pietrenii s-au pregătit și au înregistrat un salt calitativ, acum, în Croația s-a stat numai o săptămână, perioada în care s-au disputat și două partide amicale în compania unor formații necunoscute din ligile a doua și a treia croate. Cum un necaz nu vine niciodată singur, pietrenii au intrat în teren, ca și cum ar fi câștigat dinainte aceste partide, caracterizarea președintelui Viorel Măstăcăneanu fiind elocventă în acest sens: ”mofturi și fițe”.

Lucas Garcia in jocul contra echipai Novigrad

O săptămână ratată

Pregătire fizică foarte bună nu s-a putut face, iar cea tehnico-tactică a suferit la fel de mult. „Nu am venit acasă cu nimic în plus la capitolul pregătire. Ne-am chinuit din cauza vremii total nefavorabile. În prima zi am fost foarte mulțumiți fiindcă n-a plouat și am crezut că va fi un cantonament foarte bun. Cum a început ploaia au început și problemele. Nu puteam intra pe terenuri cu gazon natural, iar pe cele cu gazon artificial nu puteai să te antrenezi cum trebuie. Astfel, am ales varianta venirii acasă. În schimb, nu le putem reproșa ceva gazdelor noastre de la Novigrad. Am avut totul la dispoziție așa cum ne-am dorit: terenuri, sală de forță, program de recuperare, masă, cazare. Din păcate, însă, nu ne-am putut face treaba așa cum ne-am planificat“, a declarat Costel Ilie.

Lipsa cointeresării jucătorilor aflați la final de contract

Lipsei condițiilor de pregătire li se adaugă și lipsa interesului conducerii administrative pentru prelungirea contractelor jucătorilor care în această iarnă au intrat în ultimele șase luni de contract. Căpitanul Bojan Golubovic a anunțat că are oferte mai bune din străinătate, însă, atât Daniel Stana, cât și Marian Constantinescu spun că și-ar dori să-și prelungească înțelegerile cu gruparea pietreană.

”Noi avem oferte pentru toți cei care intră în ultimele șase luni de contract cu Ceahlăul, pentru că vrem să îi păstrăm pe toți în lot. Cine acceptă, bine, cine nu, poate pleca de la vară, sau acum în condițiile în care negociză termenii cu noi”, anunță Viorel Măstăcăneanu, președintele CA al Ceahlăului.

”Am tot auzit prin presă că cei din conducere mi-au înaintat o ofertă de continuare a contractului meu aici, însă, la mine nu a ajuns nimic. Aștept, pentru că nu mi-am pierdut răbdarea, însă, celui care vine primul cu o ofertă serioasă în ceea ce mă privește, mă voi gândi serios să-I răspund afirmativ”, a declarat, la rândul lui, mijlocașul Marian Constantinescu.

Costel Ilie are şi mari probleme de lot cu mai puțin de trei săptămâni înaintea startului de se mini-retur: Jula este încă la clinica din Bologna și Stana în cea de la București, ambii fiind în plin program de recuperare după accidentările suferite în 2013. În plus, față de cele două piese dază din angrenajul Ceahlăului, Cânu a venit din Croația accidentat, iar Dică și Mateciuc au și ei ușoare probleme medicale.

Ceahlăul se testează cu echipe din Liga a III-a

Conducerea tehnică a Ceahlăului doreşte ca echipa să respecte programul stabilit pentru această perioadă de pregătire, astfel că Ceahlăul va juca cu Petrotub Roman, iar duminică, 9 februarie, sunt discuții pentru un amical, iar adversarul va fi unul tot din Liga a III-a, urmând a se stabili între Aerostar Bacău sau Cetatea Târgu Neamț. Costel Ilie a precizat că Ceahlăul va staționa în cantonamentul de la stadionul Municipal până marți, 11 februarie, și că pregătirea va continua pe plan local, pentru ca sâmbătă, 15 februarie, săptămâna viitoare, să se joace un meci de pregătire ”în familie” cu Ceahlăul II. Toată lumea spera ca întrecerile din liga I la fotbal să se amâne cu cel puțin o săptămână, dar, sunt foarte puține șanse să se întâmple așa ceva. Ceahlăul se va pregati mai mult timp în condiții ce se anunță apropiate de cele în care se va juca primul meci oficial din 2014. În preajma zilei de 22 februarie sau chiar în acea zi, pietrenii primesc vizita celor de la U Cluj pentru partida ce va conta pentru etapa a 20 – a Ligii I.  U Cluj a ajuns la a 3-a înfrângere în tot atâtea partide amicale. Spre deosebire, însă, de nemțeni clujenii au ales ca parteneri echipe deosebit de puternice din Europa. Echipa lui Mihai Teja a pierdut cu 1-3 meciul cu echipa de pe locul 13 din liga a doua germană, FSV Frankfurt. U a mai pierdut în stagiul de pregătire din Turcia, cu 0-2, meciul susținut cu Cernomoreţ Odesa şi cu 1-5 amicalul cu Wiener Neustadt. Ardelenii vor mai juca cu Hajduk Split, din Croaţia, iar luni cu Radnicki Nis, din Serbia.

Cristi SOROCEANU