0:00

Cardiacii au interzis la Policlinică, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* din cauza deficitului de medici, Comitetul Director al Spitalului Județean Neamț a hotărât restrângerea activității pentru cabinetul de Cardiologie din Ambulatoriu
* pacienții sunt trimiși, de la începutul acestei luni, către clinicile medicale particulare, care au încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru decontarea serviciilor medicale

Bolnavii de inimă din Neamț, care au trimitere de la medicul de familie pentru consultațiile din Ambulatoriul Spitalului Județean (SJU) sunt întorși din drum, începând cu acestă lună. Aceștia nu vor mai putea beneficia de consultații gratuite deoarece, în urma solicitărilor medicilor cardiologi de la spital, conducerea unității a hotărât că serviciile medicale din Ambulatoriu nu mai pot fi acoperite. Numărul mare de pacienți care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), pacienții internați care au nevoie de monitorizare 24 din 24, consultațiile intersecții, gărzile, dar și perioadele de concediu sunt activități care „împart” cei 6 medici la un program dificil. Potrivit indicilor gradului de ocupare, pentru anul 2014, medicii au lucrat peste 300% față de normativ. Numai anul trecut, cei 6 medici cardiologi s-au confruntat cu 4.464 de cazuri. Dr. Ioan Lazăr, managerul SJ, a precizat că în această situație s-a ajuns din cauza deficitului de medici.

„Acum, spre exemplu, doi medici sunt în concediu, iar ceilalți nu au cum să facă față și urgențelor și pacienților internați și gărzilor. Am luat această decizie tocmai pentru că nu sunt medici care să acopere tot acest program”, a spus dr. Lazăr.

Deficitul de medici este o “rană” mai veche a secției Cardiologie, dar posturile scoase la concurs, constant, în ultimii ani, nu au fost revendicate de niciun pretendent. Cea mai mare problemă rămâne cea generală la nivelul întregii ţări. Medicii aleg alte țări, unde pot performa în specializarea pe care și-au ales-o și asta în condițiile în care sunt remunerați satisfăcător. Și, chiar dacă responsabilii din Ministerul Sănătății au reușit să pună bazele unui pachet de servicii medicale, lasă impresia că au „uitat” că prevenția, de care se amintește tot mai mult, se face cu medici și asistenți. Cei care nu mai găsesc resursele interioare și fizice de a mai staționa într-un sistem medical subfinanțat.

“Ping-pong” cu pacienții

În urma acestui pas, pe care reprezentanții SJUN l-au făcut pentru că sunt constrânși, cei care suferă cel mai mult sunt tot pacienții. Până acum, s-au adunat pe listele de așteptare pentru consultații în regim de Ambulatoriu aproximativ 80 de nemțeni, care, fie trebuie să se prezinte la medic săptămânal, fie sunt suspecți de vreo afecțiune la inimă. Ce se va întâmpla cu aceștia? Toți ridică din umeri și arată cu degetul către clinicile private care au încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Unde sunt alte liste, alte impedimente, alte costuri….

La Spitalul Județean a fost scos la concurs un post pentru secția Cardiologie. S-a înscris pentru testare un singur candidat, rezident în ultimul an de studiu. Între timp, pacienții sunt trimiși la medicii de familie să fie consultați din nou.

„Avem o listă cu aproximativ 80 de pacienți care au venit pentru programare. Aceștia ar fi trebuit să beneficieze de consultație în luna iulie, dar îi vom suna pe toți și le vom spune să meargă din nou la medicul de familie. Dacă afecțiunile lor constituie o urgență, atunci medicii vor decide dacă îi vor trimite la UPU, iar în acest fel vor putea fi consultați”, a spus Angela Albață, liderul sindicatului Sanitas din SJ.

Marian TEODOROF

Articolul precedentFrate cu cine trebe… înseamnă alianță
Articolul următorNumărătoare inversă până la BAC