1. Depunerea cererilor de plată campania 2020

La acest moment activitatea de primire cereri unice de plată este suspendată până la data de 06/04/2020. Nu va fi nici o problemă vor fi preluate toate solicitările fermierilor având în vedere prelungirea până la 15/06/2020 acordată de către Comisia Europeană tuturor ţărilor membre. Ţinem să precizăm faptul că 70% dintre fermieri au vârsta de peste 65 ani şi îi expuneam unui pericol major continuând această activitate având în vedere faptul că la nivelul centrului nostru judeţean se primesc zilnic aproximativ 500 de cereri. Toţi fermierii care nu şi-au depus cererea vor primi invitaţie cu dată şi oră.

În aceasta perioadă în care activitatea directă cu publicul este suspendată noi ne continuăm activitatea de pregătire a depunerii cererilor de plată pentru anul 2020. Practic actualizăm parcelele  şi datele în sistemul informatic aferente anului 2020. Acolo unde considerăm că avem nevoie de clarificări sunăm fermierii pentru a pregăti o cerere de plată corectă. Având majoritatea cererilor pregătite în sistemul informatic atunci când va fi reluat programul cu publicul depunerea acestor cereri va dura foarte puţin şi vom reuşi să încheiem etapa de preluare cereri într-un timp foarte scurt. Asigurăm fermierii că vom intra pe un calendar normal astfel încât să ne încadram în termenele permise de regulamentele europene de începere a plăţilor (16/10/2020 pentru plăţile avans şi 01/12/2020 pentru plăţile finale).

2. Fermierii vor mai avea posibilitatea să solicite în acest an adeverinţele pentru creditare cu dobândă subvenţionată?

Asigurăm fermierii care vor solicita eliberarea  adeverințelor  înregistrare fermier care permit deblocarea a 75-85% din subvenţia cuvenită la campania 2020 de faptul că se vor găsi soluţii pentru eliberarea lor după calendarul firesc din fiecare an.

3. Când se pot aştepta fermierii la plata sumelor pentru motorina utilizata în agricultură?

Ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură pentru trimetrul IV 2019 va fi plătit în perioada imediat următoare. Anul trecut am plătit trimestrul IV 2018 la începutul lunii iunie.

4. Se acordă sprijinul cuplat în sector vegetal?

În această perioadă pregătim plata schemelor cuplate pentru sectorul vegetal. Termenul pentru depunerea documentelor aferente acestor scheme este de 31/03/2020. După această dată se stabileşte cuantumul pe fiecare schemă şi se plătesc solicitările care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate pentru anul 2019.

Director executiv, Mihai DORNEANU

APIA Neamţ

Articolul precedentANOFM a organizat call-center cu informaţii despre şomajul tehnic
Articolul următorFacilități pentru transportatori și coridoare speciale pentru ca alimentele, medicamentele, și alte produse de primă necesitate să ajungă în țară
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.