profesori protestNoile vouchere profesionale din învățământ, stabilite la negocierile din timpul grevei generale, de 1.500 lei anual pentru profesori și de 500 lei anual pentru personalul nedidactic, vor fi acordate în acest an. Situația nominală a angajaților este centralizată de școli și transmisă inspectoratului județean până la 15 iulie, iar ISJ-urile trimit listele la Ministerul Educației până la 31 iulie, de unde datele sunt transmise Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene până la 15 august. Asta prevede OUG 58/2023, iar „lista cu beneficiarii finali conține următoarele informații: nume, prenume, cod numeric personal, adresa de domiciliu/reședință, instituția de învățământ în care își desfășoară activitatea, adresa unității de învățământ; opțiunea beneficiarului final privind locul de primire a măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic”.

Voucherul de 1.500 lei poate fi utilizat doar la entitățile afiliate și „numai pentru plata de cursuri de specialitate, achiziționarea de echipamente IT, precum și pentru achiziția de cărți de specialitate sau pentru plata cheltuielilor aferente unor nevoi didactice individuale specifice, în limita unui procent de 30% din valoarea nominală a acestora”. Această primă de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023-2024. Potrivit normativului, prima se va acorda anual până în anul școlar 2026-2027.

Personalul nedidactic beneficiază de o primă de carieră profesională – acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale din unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale – în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar, din fonduri europene. „Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul nedidactic pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională”, specifică normativul, care prevede și faptul că aceste prime profesionale nu se impozitează.

C.I.

Articolul precedentNeamț. Consecințele furtunilor: curți și case inundate, probleme de circulație
Articolul următorProgram Zilele Orașului Piatra Neamț – Piatra Fest 2023

1 COMENTARIU

  1. Mi se pare o totala bataie de joc la adresa angajatiilor din sistemul de educatie sa le dai niste vouchere de 2000 de lei pe un an intreg.. Asta e Romania si ne meritam soarta.

Comentariile sunt închise.