0:00

  •  7 mai 1920 – A murit C. Dobrogeanu-Gherea (n. 21 mai 1855, în Slavinka, Rusia, azi Ucraina), scriitor și fruntaș socialist român de origine evreiască. Numele lui real era Solomon Katz, în limba ucraineană Mihail Nikitici Kass. În cele trei volume de studii critice publicate i se reține meritul de a fi introdus critica de analiză în literatura română, după modele franceze, critica practicată de Titu Maiorescu fiind caracterizată de unii critici actuali drept judecătorească.
  • 7 mai 1937 – A murit George Topârceanu (n. 20 martie 1886, Bucureşti), poet, prozator, memoralist şi publicist român, membru al Academiei Române.
  • 8 mai 1924 – S-a născut prozatorul Petru Dumitriu, unul din cei mai mari prozatori postbelici, alături de Marin Preda  şi Eugen Barbu. Debutează în Revista Fundaţiilor Regale cu “Nocturnă ân Munchen”, în 1943. Prima carte care îi apare, în 1947, este o culegere de opt texte intitulată Euridice. A fost gazetar la Fapta, la Flacăra, apoi la Viaţa Românească (unde devine redactor-șef în 1953). Este o perioadă tristă din viața scriitorului, pe care a regretat-o amarnic. A scris texte urâte din punctul de vedere moral, texte cu implicații ignobil staliniste și chiar două romane: Pasărea furtunii și, mai ales, execrabilul (moralmente) Drum fără pulbere, care aducea un soi de omagiu acelui sinistru lagăr de exterminare, care a fost șantierul Canalului. În 1953, apare, ca un nucleu, un germene al viitoarei capodopere, nuvela Bijuterii de familie. În 1957 vede lumina tiparului Cronica de familie, capodoperă a prozei românești, unul din cele mai mari romane românești dintotdeauna. În 1960 s-a produs marea ruptură din viața lui Petru Dumitriu: fuga în străinătate. Mai plecase, fusese un răsfățat al regimului. Rămâne în Germania, scrie mult, publică aproape în fiecare an câte o nouă carte. Lucrările îi apar la edituri de prestigiu, ba chiar pătrunde și în colecția „Livre de poche”. Cu toate acestea, e o certitudine că niciodată nu s-a adaptat de-a binelea in Occident. Abia în 1996 a avut tăria să revină în țară. Era obsedat, la propriu, de groaza de Securitate, de faptul că n-ar mai putea să se întoarcă în Occident. Sfârșitul l-a găsit lucrând la un op imens, o carte foarte mare, intitulată Structurile răului. Era, într-adevăr, convins că trăim într-o lume a răului.
  • 8 mai 1908 – S-a născut Cristian Vasile (d. 15 iunie 1974, Sibiu), un mare cântăreţ de muzică uşoară din perioada interbelică, care a locuit o vreme şi la Piatra Neamţ. Vocea interpretului era ca o vrajă pentru auditoriu, magie ce plutea chiar și în momentul în care melodia se sfârșea. Preț de câteva secunde se instala în sală tăcerea. Ca la un semn se declanșau aplauze furtunoase.
  • 8  mai 1861 – A murit, la Piatra Neamţ, Scarlat Osvat, inginer hotarnic  (topograf). A învţat în familie cu profesori particulari. Îşi continuă studiile în Iaşi, absolvind Şcoala de ingineri hotarnici, unde l-a avut profesor pe marele cărturar Gheorghe Asachi. Este numit inginer topograf al ţinutului Neamţ, cu care ocazie întocmeşte două hărţi, primele de acest fel din istoria judeţului, care furnizează date reale despre proprietăţi funciare între mănăstiri, moşieri şi răzeşi. Ca semn de preţuire a muncii desfăşurate ca inginer topograf, obştea urbei Piatra a hotărât, în mai 1861, ca rămăşiţele sale pământeşti să fie înmormântate sub zidul Catedralei “Sfântul Ioan Domnesc”. (N.S.)
Articolul precedentCirculație deviată pe Ocolitoarea Roman Vest
Articolul următorStatistici 2014 / Producţie industrială în creştere