0:00

* 7 februarie 1921 – S-a născut  profesorul Alexandru Iftimie, la Gârcina, Neamţ. A absolvit Facultatea de Filologie, Bucureşti. Debutează în Revista „Apostolul”, pe când era elev al Şcolii Normale din Piatra-Neamţ (1938) şi a colaborat cu versuri şi proză la: „Piatra Socialistă”, „Flacăra”, Ceahlăul”, „Steagul Roşu”, „Gazeta învăţământului”. Între altele, a scris „Monografia Liceului «Petru-Rareş»” (1969), „Prin şcolile timpului meu” (2004).

* 7 februarie 1932 – S-a născut  prozatorul Virgil Răzeşu, la Brăila, dr. în medicină. După absolvirea Institutului de Medicină din Iaşi, din 1963, medic primar, şef de secţie chirurgie, la Piatra-Neamţ. Este membru al unor organizaţii ştiinţifice sau profesionale din România şi internaţionale, Cetăţean de Onoare al Municipiului Piatra Neamţ (2002). Cărţi de specialitate: „Chirurgie generală – probe practice pentru examene şi concursuri”, „Profesorul Ion Juvara – dascăl şi promotor al chirurgiei româneşt”, „Gastrectomia totală în cancerul gastric”, cap. în „Enciclopedia cancerului”, vol. XII, „Chirurgie generală – vademecum pentru examene şi concursuri”. Beletristice: „Spectru intim – din viaţa unui chirurg”, „Trei bisturie care au revoluţionat medicina (în colab.), „Prin vămile vieţii” – roman, „Nuntă de aur” – poezie şi proză, „Tratat de deflorare”. ş.a.

*  7 februarie 1947 – S-a născut  Ana Bondar (n. Iftimuţ), la Mădei, Borca, Neamţ. A absolvit Facultatea de Biologie, Bacău (1974), profesoară la Grupul Şcolar din Borca şi la Şcoala Generală din Mădei. A realizat un muzeu de etnografie. Colaborează la „Mesagerul”, Vol. „Vânare de vânt”.

Calendar (7 – 13 februarie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 9 februarie 1925 – S-a născut Traian Cicoare, la Vâgiuleşti, Mehedinţi, publicist, profesor la mai multe şcoli din Neamţ, colaborator la toate publicaţiile cotidiene şi periodice din Neamţ. llustrul publicist nemţean s-a născut, la 9 februarie 1925, în satul Ungureni, comuna Văgiuleşti, din judeţul Mehedinţi. După absolvirea liceului teoretic “Traian” din Turnu Severin, face o şcoală de ofiţeri în rezervă la Arad şi ia parte la confruntarea de la Păuliş. Astfel, aproape de finalizarea cursurilor Facultăţii bucureştene de filosofie, este exmatriculat din cauză de “origine socială nesănătoasă” şi este trimis, cu domiciliu forţat, în regiunea Bacău, în raionul Piatra Neamţ. Este repartizat la Şcoala din Dragomireşti, apoi la Ivaneş şi Bicaz Chei, apoi revine la Dragomireşti. Îşi continuă studiile, în specialitatea istorie-filosofie la Cluj, absolvite în 1969, în cele din urmă ajungând profesor de istorie la Liceul pedagogic din Piatra Neamţ. Sub îngrijirea scriitorului Constantin Bostan, o parte din publicistica sa a ajuns în volumul “Oameni, fapte şi comori spirituale din Ţinutul Neamţ”, carte publicată sub girul Editurii “Acţiunea”, în 2012,cu o prefaţă semnată de profesorul Leonard Rotaru.

*  9 februarie 1884 – S-a născut Panaite Popovici, la Bacău (d. 29. 11. 1949, Piatra-Neamţ), profesor şi director la mai multe şcoli din Piatra-Neamţ, om politic (deputat, senator), publicist. Facultatea de Ştiinţe (Geografie).

* 10 februarie 1921 – S-a născut Grigore Andriescu, la Podul Iloaiei – Iaşi (d. 1989, Roman). Academia de Arte Frumoase din Iaşi. A fost profesor la Liceul Roman-Vodă şi la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Roman, inspector şcolar. Are numeroase expoziţii personale, colective şi de grup.

Calendar (7 – 13 februarie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 10 februarie 1879 – S-a născut  Leon Mrejeru, la Cotârgaşi, Broşteni, Neamţ – 14.10.1945, Mizil), institutor, autor de manuale şcolare,folclorist. Unul dintre iniţiatorii Cercului „Deşteptarea Sătenilor” care a editat „Calendarul Gospodarilor săteni”. A urmat şcoala primară (6 clase) la Broşteni şi Gimnaziul din Fălticeni, unde a avut colegi pe Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu şi Ion Dragoslav. Prietenia dintre Sadoveanu şi Mrejeru a durat toată viaţa. În 1894 este admis la Şcoala Normală „Vasile Lupu” din Iaşi, unde a fost un elev eminent. După absolvire a fost numit învăţător în satul Crucea, comuna Broşteni, apoi a  funcţionat la mai multe şcoli din judeţul  Suceava şi din ţară, iar în final s-a stabilit la Piatra Neamţ la Şcoala primară de băieţi nr.2, unde a funcţionat până  la iesirea la pensie, în 1936. În timpul carierei a ocupat mai multe funcţii de răspundere: revizor şcolar clasa a II-a în jud. Neamţ, revizor şcolar clasa a I şi organizatorul şcolii românesti din Silistra (1914-1916), propagandist cultural în Basarabia. Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat cu ordinele “Sf.Ana”, “Coroana României”, “Steaua României” şi înaintat la gradul de capitan. Datorită lui s-au clădit în judeţul Neamţ, peste 100 de şcoli primare, s-a înfiintat la Piatra Neamţ un liceu de fete şi s-a construit un local pentru acest liceu, s-a adaugat un etaj la clădirea liceului de băieţi din Piatra Neamţ.

* 10 februarie 1918 – S-a născut  Iustin Pârvu, la Poiana Largului, Neamţ. Arhimandrit. 17 ani în închisorile comuniste. A întemeiat Schitul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Autor al vol. „Daruri duhovniceşti” şi al mai multor interviuri acordate scriitorului Adrian Alui Gheorghe.

Calendar (7 – 13 februarie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 10 februarie 1930 – S-a născut Ioanichie Bălan, la Stăniţa, Neamţ (d. 22. 11. 2007), cunoscut duhovnic şi arhimandrit român. A absolvit liceul la Roman şi în ziua de 4 noiembrie 1949 intra la manastirea Sihăstria, unde se tunde în monahism la 14 aprilie 195, unde este hitoronit diacon şi îndeplinește în Mănăstirea Sihăstria ascultările de casier, contabil, secretar și ghid al mănăstirii. Începînd cu anul 1955 se face remarcat ca un bun predicator și, mai ales, ca un apreciat scriitor. Între 1971-1990, sub presiunea autorităților comuniste, ierodiaconul Ioanichie Bălan este transferat la Mănăstirea Bistrița. Absolvă cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti cu licența „Chipuri de călugări îmbunătățiți din mănăstirile nemțene“. A fost hirotonit ieromonah de către IPS Teoctist, în 1979, hirotesit apoi protosinghel în 1984 și arhimandrit în 1992. În 1990 revine la mănăstirea Sihăstria unde își continuă activitatea misionară de popularizare a credinței ortodoxe.

* 10 februarie 1944 – S-a născut Constantin-Horia Alupului-Rus la Poiana Sibiului. Este absolvent al Facultăţii de Filologie Cluj, promoţia 1969. A fost profesor la Cracăul-Negru, Neamţ, director al Casei de Cultură din Piatra-Neamţ şi al Centrului Creaţiei Populare (Centrul «Carmen Saeculare»), până la pensionarea sa, în octombrie 2008). Este unul din cei mai importanţi iniţiatori de programe culturale din judeţul Neamţ şi continuator al Vacanţelor Muzicale la Piatra-Neamţ, Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Anul Nou, Festivalul Internaţional de Folclor, Ziua Muntelui Ceahlău ş. a. A înfiinţat Ed. Nona şi o arhivă pe teme culturale video. A editat prima publicaţie de coregrafie din România Hora, (1994) şi a pus bazele primului Colegiu de muzică de la Piatra Neamţ. Este realizatorul filmelor documentare „Comorile Ceahlăului” şi „Itinerarii în timp”. În 2012 publică o care de poezie, „M (poem neterminat)” de un nivel liric remarcabil.

Calendar (7 – 13 februarie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 12 februarie 1944 – S-a născut actorul Constantin Ghenescu Constantin Ghenescu s-a născut pe 14 februarie 1944, la Alba Iulia. După liceu, a absolvit Şcoala Tehnică Sanitară din Bucureşti şi a lucrat un an la Spitalul Fundeni. Ulterior, el a absolvit actoria la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1969, ca şef de promoţie. A jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra-Neamţ, timp de 25 de ani. A fost profesor la Academia de Teatru şi Film (ATF) din Bucureşti, unde a ocupat pentru o perioadă de trei ani şi funcţia de rector. Ulterior, a fost angajat al Teatrului Bulandra din Capitală, dar s-a retras din activitatea teatrală în 2007. Constantin Ghenescu a jucat în mai multe filme între care “Şi caii sunt verzi pe pereţi” (2012), “Undeva la Palilula” (2012), “Cealaltă Irina” (2009), “Weekend cu mama” (2009), “Cronica unei morţi amânate” (2008), ”Legiunea străină” (2008), “Margo” (2006), ”Marilena de la P7” (2006), “Ryna” (2005), “Hacker” (2004), “Niki Ardelean, colonel în rezervă” (2003), “Entre chiens et loups” (2002), “Garcea şi oltenii” (2002), “Occident” (2002), “Corul Pompierilor” (2000), “Trenul vieţii – Train de vie” (1998), “Stare de fapt” (1996) şi “Schimbarea la faţă” (1995).

Calendar (7 – 13 februarie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 12 februarie 1933 – S-a născut Gheorghe Dumitreasa, fost profesor de matematică la Liceul Petru Rareş din Piatra Neamţ, este unul dintre profesorii care au dat naştere multor generaţii de olimpici. De-a lungul carierei a participat la numeroase comisii şi concursuri internaţionale de matematică în ţări precum Grecia, Polonia, Cuba şi altele. În plus, din mâinile lui au ieşit mulţi olimpici, omul de afaceri Dan Ostahie, deţinătorul Altex, Daniel Tătaru, profesor la Universitatea Berkeley din California, Savin Ovidiu, profesor asociat la Universitatea Columbia, New York, şi Adrian Corduneanu, care a fost recrutat de Microsoft încă de când era student.

Calendar (7 – 13 februarie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 12 februarie 1894 – S-a născut Otilia Cazimir la Cotu-Vameş, Roman, (pseud. Alexandrei Gavrilescu; d. 8.06.1967, Iaşi). Membră a Societăţii Scriitorilor Români (1929). Inspector în Direcţia Generală a Teatrelor (1937 – 1947). Debut în Însemnări ieşene (1919), în volum cu Lumini şi umbre – poezii (1923). A scris: literatură pentru copii, memorialistică, traduceri. Premiul Academiei Române, Premiul Femina-Vie Heureuse, Premiul Naţional pentru Poezie, Premiul SSR. Volume:  Lumini şi umbre; Unchiul din America; Fluturi de noapte; Grădina cu amintiri şi alte schiţe; Cântec de comoară; Jucării; În târguşorul dintre vii…; Baba iarna intră-n sat; Prietenii mei scriitori…; Scrieri în proză ş. a.

* 13 februarie 1888 – S-a născut  A. L. Zissu, la Piatra-Neamţ (d. Israel). Scriitor. A redactat, în colaborare,  revista „Hamechitz” (Deşzeptătoruil), iar la Iaşi „Floarea albastră”. Cu Gala Galaction şi dr. Alcazi, revista „Spicul”. Cotidianul evreiesc „Mântuirea” (1919).

*  13 februiarie 1906 – S-a născut  Ion Didilescu, la Boghicea (fostul jud. Roman), profesor logician, la Liceul „Gheorghe Asachi” din Piatra-Neamţ (1940-1941), iar între 1956-1968, a îndeplinit şi funcţia de director general în Ministerul Învăţământului.

*  13 februarie 1937 – S-a născut  Constantin Grasu, la Tarcău, Neamţ, geolog, prof. univ. dr. (1969). După absolvirea Facultăţii de Geografie-Geologie din Iaşi, a lucrat în învăţmânt, la Muzeul de Ştinţele Naturii din Piatra-Neamţ, cercetător la Staţiunea „Stejarul”.

Calendar (7 – 13 februarie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 13 februarie 1955 – S-a născut regizorul Alexandru Dabija, la Piatra-Neamţ, absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografie, Bucureşti. Regizor la TT şi Teatrul Giuleşti (Odeon), la ultimul, şi director.

Articolul precedentDocumentele de arhivă ale poliţiei nemţene
Articolul următorCărţi în pregătire: Constantin Ardeleanu / „Obliteraţii” (VI)