0:00

Calendar (21-27 iunie 2013), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 21 iunie 1949 – S-a născut la Târgu Neamţ pictorul Dan Cepoi (d. 2008, Piatra-Neamţ).  A absolvit facultatea de Arte Plastice, Iaşi. Membru al UAP. În paralel cu activitatea didactică la Piatra Neamţ, expune permanent, în cadrul expoziţiilor colective, ocazionale sau anuale. Participă la Taberele de Creaţie estivale organizate la Almaş, Varatec, Durău, Dumbrava. În selecţiile filialei pentru expoziţiile deschise la Galeria „Cupola”, Iaşi (1985), Saloanele „Vatra”, Târgu Mureş şi Galeriile „Alfa”, Piatra Neamţ (1987), Galeriile Municipiului Bucureşti (1986), Bienalele „Lascăr Vorel”, Piatra Neamţ. Au publicat reproduceri după lucrările sale revistele: „Arta”, „Orizonturi româneşti”, „Vatra”.

* 21 iunie 1884 –  Se naşte Gheorghe Măcărescu, la Girov, Neamţ (d. dec. 1953, Ocnele Mari), magistrat, om politic. Facultatea de Drept, Iaşi. Desăvârşirea studiilor la Sorbona. Deputat. A editat ziarele „Gazeta Partidului Naţional Ţărănesc” (1924) şi „Vremea nouă” (1929). De numele său este legată construirea unor edificii: Şcolile Normale, Şcoala Nr. 1 (Muzeul de Artă), Teatrul ş.a. După 1944, persecutat, arestat (1951). A decedat în penitenciar.

* 21 iunie 1928 – Se naşte la Timişeşti Nicolae N. Asandei, viitorul prof. univ. dr., membru al Academiei Române (1992). Facultatea de Chimie Industrială, Iaşi. Peste 200 de articole, studii, lucrări, multe publicate în străinătate. Premiul „N. Teclu” al Academiei.

 Calendar (21-27 iunie 2013), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 22 iunie 1963 – A murit, la Bucureşti, Maria Tănase. Ea s-a născut în anul 1913 în Bucureşti. În ciuda cântecelor folclorice care au fost interzise de către regimul legionar, solista a trăit în cele mai înalte cercuri boeme din ”Micul Paris”. Cântăreaţa avea un suflet altruist, atunci când întâlnea în calea sa tinere sărace, le dăruia cela mai luxoase şi scumpe rochii pe care le avea. S-a născut în mahalaua Cărămidarilor din Bucureşti şi era cel de-al treilea copil al Anei Munteanu şi a florarului Ion Coandă Tănase. Tatăl ei era foarte mândru de fata lui cu părul bălai şi ochii verzi. Documentele amintesc că Maria Tănase trezea la viaţă mahalua când se punea pe cântat. În anul 1928, pe când avea doar 15 ani, i s-a propus să participe la ediţia din acel an a concursului de Miss. La numai 17 ani, Maria Tănase se angajează la un restaurant central din Bucureşti, loc din care află că la Teatrul Cărăbuş se caută tinere talente pentru muzica uşoară, audiţia a fost câştigată şi debutează în anul 1934 sub pseudonimul de „Mary Atanasiu”, cu prima romanţă numită „Mansarda”.  În vara anului 1936 imprimă celebrele cântece populare „Cine iubeşte şi lasă” şi „M-am jurat de mii de ori” la casa de discuri „Columbia” sub îndrumarea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu şi Harry Brauner. Se stinge din viaţă la 22 iunie 1963 din cuza cancerului la plămâni. Înainte să moară, aceasta dictase unui notar ultimele dorinţe. A dorit să fie înmormântată cu hainele alese de ea, şi cortegiul funerar să nu fie motiv de „mascaradă şi panoramă”. Şi-a dorit ca după moartea ei să se facă o fântână „pe un drum secetos, dornic de apă”, pentru ca drumeţii să îşi potolească setea. În cele din urmă, a lăsat câteva rânduri speciale dedicate soţului ei, Clery Sachelarie cu care se măritase în anul 1950. „Culege-mi visele pe care le-am croit lângă tine şi împarte-le oamenilor”. Istoricul Dan Falcan povesteşte că la înmormântarea artistei au venit aproape un milion de oameni, iar în România a fost declarată zi de doliu naţional.

 Calendar (21-27 iunie 2013), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 22 iunie 1918 – A murit Ion Luca Caragiale, la Berlin (n. 01 februarie 1852, Haimanale, Prahova). A fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, director de teatru, comentator politic și ziarist român, de origine greacă. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. A fost ales membru al Academiei Române post-mortem. I. L. Caragiale a fost, printre altele, și director al Teatrului Național din București. Caragiale s-a bucurat de recunoașterea operei sale pe perioada vieții sale, însă a fost și criticat și desconsiderat. După moartea sa, a început să fie recunoscut pentru importanța sa în dramaturgia românească. După moartea sa, piesele sale au fost jucate și au devenit relevante în perioada regimului communist. Deși  a scris doar nouă piese, el este cel mai bun dramaturg român prin faptul că a reflectat cel mai bine realitățile, limbajul și comportamentul românilor. Opera sa a influențat și pe alți dramaturgi, cum ar fi Eugen Ionesco. În zorii zilei de 9 iunie 1912, Caragiale a murit subit în locuința sa de la Berlin, din cartierul Schöneberg, bolnav fiind de arterioscleroză.

 Calendar (21-27 iunie 2013), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 24 iunie 1818 – S-a născut Ion Ionescu de la Brad, la Roman (d. 31. 12. 1891, Brad, Roman), ctitor al învăţământului agronomic din România, savant de renume european, participant activ la Revoluţia din 1848.

* 26 iunie 1900 – S-a născut Marin I. Popescu-Spineni, la Spineni, Olt (d. 8. 05. 1997, Piatra Neamţ). Istoric, geograf, dr. în filozofie şi litere (1936), publicist. Specializare la Paris şi Berlin. Membru al unor societăţi academice din ţară şi străinătate. colaborări: „Duminica poporului”, „Adevărul” „Cuvântul”, „Terra”, „Natura” ş. a. După 1948. domiciliu forţat la Baloteşti, ulterior stabilit la Piatra Neamţ. Peste 50 de lucrări tipărite, din care 8 în limbi străine.

* 26 iunie 1982 – A murit Gheorghe Cartianu (n. 8 august 1907, la Borca), om de ştiinţă, membru corespondent al Academiei Române, cercetător şi creator de şcoală în domeniul radiotelecomunicaţiilor.

 Calendar (21-27 iunie 2013), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 26 iunie 1951 – Se naşte scriitorul şi psihologul Vasile Popa-Homiceanu, la Homiceni, Bârgăoani, Neamţ. Facultatea de Filozofie, Iaşi. Colaborări: „Convorbiri literare”, „Cronica”. „Dialog”, „Luceafărul”, „Ateneu”, „Porto Franco” „Viaţa românească”,. Debut: „Ceahlăul” (1967). Membru al U. S. (1997). Scrieri: „Iarna, pentru cine mor vulpile”, „Imposibila pândă”, „Cea mai credibilă moarte”, „Ninge de Paşti în Paradis”, „Patimi în labirint”, „Infernul albastru”, „Noaptea pasării de aur”, „Sintagmele ochiului”, „Cine eşti tu, domnule Nily?”, „Risipele fiinţei”, „Drumul spre Efes”. Premiul „Mihai Eminescu” şi Premiul revistei “Convorbiri literare”.

 Calendar (21-27 iunie 2013), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 27 iunie 1951 – S-a născut arhitectul Laurenţiu Dumitraşc, la Moineşti, Bacău. Stabilit cu părinţii la Bicaz (1958), apoi în Piatra Neamţ. Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”. Membru al UAP (1990). Diverse şi multiple proiecte de amenajare a unor zone (Bălţăteşti, Bicaz, C.F.S. Săvineşti ş.a.). Lucrări de artă monumentală (Anamorfoze), lucrări de scenografie (diverse spectacole: la TT, Teatrul Naţional din Iaşi, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani ş. a.), proiecte de construcţii în ţară şi în străinătate.

Articolul precedentCostel Enache tot mai aproape de CSMS Iaşi
Articolul următorVictime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (IV)